ECONOMIE | Analize economice

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-11-11 18:39

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de INS.

Datele arată un avânt al consumului pe fondul creșterii puterii de cumpărare. 

De reținut din punct de vedere al statisticii, raportat la luna anterioară s-a înregistrat o scădere de -2,7% pe seria brută însă o creștere de 0,9% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Nivelul cumulat de la începutul anului anului a urcat la 7,7% ajustat sezonier (+8,4% brut), pe o tendință de creștere continuă de la finele primului trimestru. Situația reflectă un avans al veniturilor reale situat cu un ordin de mărime peste creșterea economică (doar 0,7% pe prima jumătate a anului).

Datele INS indică o creștere anuală de 8,8% a puterii de cumpărare a salariului mediu (+13,8% nominal aferent lunii august dar încasat în septembrie, la o inflație de 4,62%), corelată cu consolidarea similară în domeniul pozitiv a pensiei reale (după majorarea cu 13,8% a punctului de referință de la începutul anului, peste care s-a suprapus recalcularea din septembrie).

De remarcat, totuși, scăderea înregistrată față de luna anterioară la produse alimentare, băuturi și tutun (-7,9% brut, deși doar -0,5% după ajustarea la sezonalitate). Comerțul cu produse nealimentare a păstrat un ritm pozitiv (+1,5 brut și +1,3% ajustat) iar segmentul de carburanți a consemnat rezultate amestescate (-2,6% brut dar +2,5% ajustat).

Comparativ cu aceeași lună din 2023, creșterile au fost consemnate mult mai consistent la produsele nealimentare (+18,5% brut și +19% ajustat sezonier). La magazinele cu vânzare predominantă de produse alimentare s-a înregistrat un avans de 3,9% brut, respectiv 4,3% ajustat. Pe segmentul de carburanți rezultatele au fost similare (+4,3% brut și +4,5% ajustat).

Per total, evoluția consumului a fost sistematic în creștere pronunțată în primele nouă luni ale lui 2024. Rezultatul cumulat de la începutul anului a atins maximul în septembrie, după intrarea în vigoare a majorării cu 13,6% a salariului minim net pe economie la mijlocul anului și recalcularea pensiilor (estimată a fi adus o creștere cu circa 22% a acestora).

Evoluția din comerț a survenit pe fondul rezultatelor neconvingătoare din industrie (aflată în scădere până sub nivelul din urmă cu șapte ani), din agricultură (după -23,4% în 2022, revenirea din 2023 a fost de 10,2% iar cea estimată curent pe 2024 ar fi de numai 5,7%) și problemelor din construcții (în revenire spre rezultatele din 2023, dar încă pe minus).

Rezultatul de +10,3% valoare ajustată la calendar pentru septembrie`24/septembrie`23 plasează România pe locul 2 între statele membre UE, după Luxemburg (+13,1%) dar peste Croația (+7,1%), Portugalia (+5,2%) sau Cipru (+4,5%), cu mult peste media Zonei Euro (+2,9%) sau media UE (+2,8%).

Pentru referință regională, menționăm valorile din Bulgaria (+4,8%), Slovacia (+3,9%), Ungaria (+1,8%) și, atenție, Polonia (-0,3%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 7,7% cumulat pe primele 9 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 10,3% brut, valoarea ajustată cu sezonalitatea fiind ceva mai mare (+10,7%), conform datelor publicate de detalii

România, pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB

România s-a situat la mijlocul anului curent pe locul 16 din 27 de state membre ca pondere a datoriei publice în PIB, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 51,1%, țara noastră se poziționează ceva mai bine decât Polonia detalii

România, tot prima în UE la inflația anuală, dar decalajul s-a redus

România a păstrat în luna septembrie 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (4,8% detalii

Exporturile lunare în august, la cel mai redus nivel din ultimul an

Exporturile României au fost în august 2024 de 6,55 miliarde euro (-7,5% față de aceeași lună a anului anterior și cea mai mică valoare din ultimele 12 luni), în timp ce importurile s-au situat la valoarea de 9,43 miliarde euro (-3%), potrivit datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii