ECONOMIE | Statistici BNR

Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-05-20 11:28

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru din 2024 un deficit de aproape patru miliarde euro, marginal mai mai mic (-0,5%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR.

Rezultatul înseamnă -1,12% din PIB estimat, ceea ce se încadrează în proiecția de -7% din PIB anunțată recent de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Deficitul s-a păstrat aproape neschimbat ca nivel pe segmentul de bunuri. Însă, spre deosebire de evoluțiile din anul trecut, s-a diminuat semnificativ excedentul pe partea de servicii. La acestea s-a adăugat minusul crescut pe segmentul de venituri primare, contracarat de majorarea soldul pozitiv la venituri secundare.

Pe segmentul combinat de bunuri şi servicii s-a consemnat o creștere cu circa 16% a deficitului extern (de la -2.810 milioane euro la -3.252 milioane euro). Creșterea nesemnificativă (+0,1%) a deficitului pe partea de bunuri (de la -6.576 milioane euro până la -6.584 miliarde euro) a fost însoțită de un declin de -12% al soldului pozitiv la servicii (de la +3,77 miliarde euro la +3,33 miliarde euro).

Seviciile de telecomunicații, informatice și informaționale au avut cea mai mare contribuție pozitivă (+1.551 milioane euro, deși în scădere cu -0,4%), peste serviciile de transport (+1.513 milioane euro, nivel similar cu cel din T1 2023). Totodată, s-a diminuat cu -4,7% soldul pozitiv la serviciile de prelucrare a bunurilor aflate în proprietatea terţilor. Deficitul din turism a crescut până la -1.107 milioane euro, fiind cu 48% mai mare față de primele trei luni din 2023.

Soldul pe segmentul de venituri primare a fost negativ (-1.680 milioane euro), în condițiile unei creșteri cu 6% a ieșirilor. Pe partea de venituri secundare, care includ transferurile românilor plecaţi la muncă în străinătate, rezultatul pozitiv a urcat de la +144 milioane euro la +987 milioane euro, după ce intrările s-au majorat cu 67%, cu mult peste avansul ieșirilor (+13%).

Investițiile străine, mai mici din cauza creditelor intragrup

Investițiile directe ale nerezidenților în primele trei luni din 2024 au totalizat 2.095 milioane euro, sumă cu 5% mai mică față de cele 2.216 milioane euro consemnate în aceeași perioadă a anului anterior. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2.330 milioane euro, în timp ce creditele intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de -235 milioane euro.

Datoria externă totală a ajuns, la finele lui martie 2024, la aproape 178 miliarde euro, sumă cu circa 8 miliarde euro mai mare decât la finele anului trecut. Avansul cu doar 338 milioane euro consemnat la începutul anului pe segmentul datoriei pe termen scurt a fost însoțită de o creștere cu 7,3 miliarde euro a datoriei pe termen mediu și lung în primul trimestru al anului (aproape 96% din majorarea soldului total).

Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu și lung la finele lunii martie 2024 a fost de 15,5%, sub nivelul de 16,7% consemnat în anul 2023. Totodată, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a fost de 6,1 luni, peste nivelul de 5,6 luni consemnat la finele anului precedent.

Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt cu rezervele valutare la BNR, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) a crescut din nou față de luna anterioară și a ajuns la 102,6%. Acest indicator critic s-a situat peste valorile din anii precedenți, ceea ce semnifică o bună reziliență la șocuri externe.

 

Taguri: statistici economice  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Statistici BNR



Deficitul contului curent, peste 9 miliarde euro pe primele cinci luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele cinci luni din 2024 un deficit de 9,18 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă -2,6% detalii

Deficitul contului curent, 6,6 miliarde euro după prima treime a anului

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele patru luni din 2024 un deficit de circa 6,6 miliarde euro, semnificativ mai mare (+27%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent pe T1, aproape 4 miliarde euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primul trimestru din 2024 un deficit de aproape patru miliarde euro, marginal mai mai mic (-0,5%) față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul detalii

Deficitul contului curent după primele două luni, mai mare cu 25%

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din 2024 un deficit de 2,7 miliarde euro, în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă detalii

 



 

Ultimele Comentarii