BANCI | Stirea Zilei

O singura banca, ING Bank, a crescut in 2015 cat alte 30 de banci impreuna, un indicator al discrepantei performantelor din sectorul bancar romanesc, care se polarizeaza la varf in jurul a 7 banci mari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-06-28 22:10

Faptul ca o singura banca, din Olanda, ING Bank, a reusit anul trecut sa-si majoreze activele cu 4,6 miliarde lei, cat alte 30 de banci romanesti impreuna, poate reprezenta un indiciu pentru discrepanta uriasa a activitatii celor 35 de banci romanesti cate au mai ramas la finalul anului 2015.

ING Bank a reusit anul trecut performanta de a avea cea mai mare crestere a activelor (24%) dintre bancile romanesti (fara a pune la socoteala preluarea Volksbank de catre Banca Trasilvania), dupa ce in 2014 a avut o performanta mai modesta, de doar 2,8%, echivalentul a doar 1 miliard de lei.

Banca olandeza si-a majorat astfel cota de piata in functie de active de la 5,1% in 2014 la 6,3% in 2015, mentinandu-se insa pe locul 7 in topul celor mai mari banci romanesti, la un punct de CEC Bank, doua de Unicredit si Raiffeisen, 6 de Banca Transilvania, 7 de BRD si 9 de BCR.

Cresterea puternica a cotei de piata a ING Bank s-a datorat cresterii portofoliului de credite cu 29% in 2015, la 14,437 miliarde lei, cota de piata in creditare crescand astfel la 6,3%, de la 4,8% in 2014. (vezi aici detalii despre planurile ING pentru acest an)

A doua performanta din sectorul bancar in privinta cresterii activelor a avut-o BRD, cu un avans de asemenea considerabil, 4 miliarde lei, banca franceza reusind astfel sa-si recupereze integral cota de piata pierduta anul precedent, cand si-a facut curatenie in bilant de creditele neperformante.

La randul sau, Banca Transilvania a ajuns la o cota de piata de 12,6%, foarte aproape de BRD, dupa preluarea Volksbank, activele bancii din Cluj sporind in total anul trecut cu 11,7 miliarde lei.

Si BCR si-a majorat usor activele, cu o jumatate de miliard, insa a continuat sa piarda din cota de piata.

CEC Bank a fost singura din grupul primelor sapte banci care a pierdut cota de piata.

Primele sapte banci au crescut cu 25 miliarde lei, restul de 28 cu numai 2,5 miliarde

In total, grupul primelor sapte banci romanesti, care detin fiecare cote de piata de peste 5% din totalul sistemului bancar, si-au majorat activele in 2015 in medie cu 10,2%, echivalentul a 25 miliarde lei, de la 243,994 miliarde lei in 2014 (67% din totalul activelor) la 268,991 miliarde lei in 2015 (71,5% din totalul activelor bancare).

Restul celor 28 de banci au reusit sa-si creasca activele cu doar 2,9 miliarde lei anul trecut. Daca la acestea mai adaugam alte doua banci mari, CEC Bank si UniCredit, cresterea activelor celor 30 de banci se ridica la doar 4,8 miliarde lei, aproape cat avansul ING Bank.

Este evidenta, asadar, polarizarea cresterii activelor la primele sapte banci din sistem.

BNR apreciaza, totusi, ca "gradul de concentrare se menține încă moderat, atât în ceea ce privește cota de piață în funcție de activele deținute de primele 5 bănci din sistem (57,8 la sută la 31 decembrie 2015), cât și indicele Herfindahl-Hirschman (861 la finele anului 2015)."

Grupul celor 11 banci de talie medie, cu cote de piata intre 1% si 5% fiecare, si-au majorat nesemnificativ activele, cu doar 1% in medie, echivalentul a 1,2 miliarde lei, de la 83,333 miliarde lei in 2014 la 84,589 miliarde lei in decembrie 2015.

In consecinta, cota de piata cumulata a acestor banci a scazut la 22,4% de la 22,8% in 2014.

Dintre cele 11 banci medii, doar doua au crescut anul trecut: Garanti Bank si-a majorat in mod organic cota de piata de la 2,2% in 2014 la 2,5% in 2015, urcand astfel doua locuri, pe 10, in topul bancilor, in timp ce OTP Bank a ajuns pe locul 12, cu un punct mai mult, datorita preluarii Millennium Bank.

Grupul bancilor medii este dominat de institutiile de credit cu capital grecesc, a caror cota de piata a fost in scadere, din cauza crizei prin care a trecut Grecia. Soarta lor ramane incerta si in acest an.

Cele mai multe banci (17) sunt din grupul celor mici

Cele mai multe banci romanesti, 17 in total, sunt de dimensiuni mici, cu active sub 1% fiecare si cu performante modeste. Cota de piata cumulata a acestora este de doar 5,7% din totalul activelor bancare, in scadere de la 5,8% in 2014.

Activele cumulate ale acestora au crescut totusi in 2015 cu 1,7 miliarde lei, la 22,581 miliarde lei, de la 20,832 miliarde lei in 2014.

Libra Bank a crescut cel mai mult, cu 754 milioane lei, cota sa de piata ajungand la 0,6%, de la 0,5% in anul precedent. 

Sa nu uitam, de asemenea, ca 14 banci au avut pierderi anul trecut, in contextul in care intreg sistemul bancar a inregistrat un profit record de 4,5 miliarde lei, ceea ce arata ca procesul de restructurare a sistemului bancar va continua si in acest an prin fuziuni, achizitii sau falimente.

Taguri: UniCredit Bank  refinantare credit  Patria Bank  BRD Groupe Societe Generale  ING Bank  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  OTP Bank  Raiffeisen Bank  cont online  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  TBI Credit IFN  Alpha Bank  Garanti BBVA  Intesa Sanpaolo Bank  CEC Bank  Banca Romaneasca  Idea Bank  Credit Europe Bank  banca  Credit Agricole  Garanti BBVA Credite de Consum  Eximbank  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii