BANCI | Stirea Zilei

BNR arata ca bancile romanesti au profituri mai mici decat cele din Bulgaria, Polonia sau Cehia, conform datelor BCE, astfel ca nu se justifica taxa pe lacomie

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-02-17 22:41

Reprezentantii Guvernului si haterii sistemului bancar si ai BNR si-au motivat introducerea taxei pe activele bancare, botezata taxa pe lacomie, prin aceea ca bancile romanesti au cele mai mari profituri din Europa, exploatand romanii si conspirand la dezvoltarea tarii cu credite putine si dobanzi mari.

Motiv pentru care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dezvaluit ca l-a pus pe economistul-sef al institutiei, Valentin Lazea, sa faca o analiza a profitabilitatii bancilor romanesti in comparatie cu cele din Europa, pentru a arata ca acuzele nu se confirma.

Lazea a analizat, pe baza datelor Bancii Centrale Europene (BCE), profitul mediu din ultimii zece ani al bancilor din 26 de tari europene, fara Grecia si Croatia, si a ajuns la concluzia ca Romania se afla pe locul 8 la rentabilitatea activelor (ROA – Return on Assets) si pe 12 la rentabilitatea capitalui (ROE – Return on Equity).

Comparativ cu bancile tarile vecine, bancile romanesti sunt mai putin profitabile decat cele din Bulgaria, Polonia, Cehia si Slovacia.

Doar bancile din Ungaria sunt mai putin profitabile decat cele din Romania, pentru ca au trebuit sa achite, inca din 2010, cea mai mare taxa bancara din Europa, de 0,53% din active, redusa pan la 0,20% in prezent.

Sectorul bancar din Cehia, care nu achita taxa pe active, este cel mai profitabil, cu o ROA de 1,2%, de trei ori mai mare decat in cazul bancilor Romania, cu doar 0,4%.

Bancile din Polonia (unde exista, de asemenea, o taxa bancara, din 2016, de 0,44% din activele bancare) au avut o profitabilitate medie in ultimii 10 ani de 1%, asadar cu mult mai mare decat in Romania.

Bancile din Bulgaria, care nu plastesc taxa pe active, au avut, de asemenea, un indicator ROA de 1%, de aproape 3 ori mai mare decat cele din Romania.

In Ungaria, ROA a fost 0,2%, la jumatate fata de cea din Romania, in conditiile unei taxe bancare impovaratoare.

Taxa pe active din Romania, de 1,2% in prezent, este de opt ori mai ridicata decat media taxelor din restul Europei. (vezi aici detalii)

Daca ne uitam la profiturile bancilor din tarile europene mari, vedem ca in Austria, Franta, Spania si Olanda, ROA medie a fost intre 0,2% si 0,3%, putin mai mica decat in Romania.

In Austria exista din 2011 o suprataxa pe banci diferentiata pe marimea activelor, intre 0,055% si 0,85%, in timp ce in Franta exista o taxa de 0,25% din active.

Profitul mediu al bancilor din Germania (0,04%) si Marea Britanie (0,1%) au fost mult mai mici, in timp ce bancile din tari care au suferit puternic dupa criza din 2008, precum Italia, Grecia sau Cipru, au avut pierderi.

Si sectorul bancar romanesc a inregistrat pierderi in 2 ani, 2012 si 2014, din cauza efectelor crizei, insa ulterior a reusit sa le recupereze, incepand din 2015, de cand a inregistrat rate de rentabilitate a activelor de peste 1%.

In 2015, bancile romanesti au fost pe locul 3 in Europa, cu ROA de 1,1%, dupa Cehia (1,1%) si Letonia (1,2%).

In 2016, bancile romanesti au fost pe locul 7 la profit, cu 1,1%, dupa Cehia (1,1%), Bulgaria (1,4%), Ungaria si Croatia (1,2%) Letonia si Estonia (1,5%).

Iar in 2017, sectorul bancar romanesc s-a clasat pe locul patru la ROA, cu 1,2%, dupa Ungaria (1,5%), Bulgaria (1,3%) si Estonia (1,3%), la mica diferenta de Cehia (1,1%).

Profitul mare a venit dupa pierderi importante

Concluzia oficialului BNR este corecta: bancile romanesti nu au fost si nici nu sunt cele mai profitabile din Europa, iar cele din tarile vecine au profituri mai mari decat ale noastre.

Mai mult, dupa cum au subliniat sefii lui Lazea, Isarescu si Georgescu, profiturile bancilor romanesti din ultimii doi ani sunt exceptionale, dat fiind ca si-au recuperat o parte din pierderile inregistate in anii de recesiune (2012-2014), cand au recunoscut pierderile suferite in principal din cauza faptului ca multe firme mici afectate de criza, in special cele din imobiliare, nu si-au mai putut achita creditele luate de la banci.

Ceea ce inseamna ca incepand din acest an bancile vor avea profituri in scadere semnificativa, conform estimarilor BNR.

Iar daca va fi impusa si o taxa, situatia se va agrava, mai ales ca daca nivelul acesteia va fi ridicat. Conform calculelor BNR, la o taxa de 0,9% din active, sectorul bancar va suferi pierderi.

In aceste conditii, Lazea spune ca nu este exclus ca unele banci sa fie descurajate sa mai investeasca in Romania, ba chiar s-ar putea retrage.

Ceea ce nu este deloc bine, pentru ca Romania are nevoie de mai multe banci si mai multe credite, dat fiind ca suntem pe ultimul loc din Europa in privinta ponderii creditului din PIB, precum si in privinta gradului de intermediere financiara.

(vezi aici analiza lui Valentin Lazea)

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

 



 

Ultimele Comentarii