RECLAMATII BANCI | Educatie financiara

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2024-04-18 10:32

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit imposibila.

Acestia au cesionat contractul de credit catre o firma de recuperare creante si anume Finopro IFN S.A. tocmai am primit astazi o notificare scrisa, in care mi se cere sa achit catre Finopro IFN S.A , suma de 17507 lei, reprezentand, 2185 lei dobanda restanta, 2494 lei principal declarat exigibil anticipat, iar 12822 lei, dobanda declarata exigibila anticipat. Ce pot face in aceasta situatie?

Mi se pare exagerat de mult sa platesc 17500 lei, pentru un credit restant de 2500 de lei. Va multumesc pentru eventualul ajutor.”, se plange un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns

Stimate domn,

Asadar, in 17.03.2023 ati obtinut de la Credius un credit in valoare de 2.500 de lei, pe 5 ani (60 de luni), cu o dobanda de 150% pe an si o rata de 312 lei lunar, ceea ce inseamna ca la finalul celor 5 ani veti avea de achitat dobanzi in valoare de 16.400 de lei si alte comisioane, in total de aproape 19.000 de lei, pe langa cei 2.500 de lei imprumutati.

In total, dupa 5 ani, la creditul de 2.500 de lei aveti de rambursat nu mai putin de 19.400 de lei.

Dobanda penalizatoare pentru plata cu intarziere a ratei este de 0.4191% pe zi, adica 153% pe an, cu trei puncte peste dobanda creditului, de 150% pe an. Ceea ce inseamna ca dobanda penalizatoare nu incarca foarte mult costul unui imprumut, in caz de intarziere a platii ratei, dat fiind ca dobanda creditului este foarte mare: 150%, de aproximativ 7-8 ori mai mare decat un credit bancar, cu doanzi de 15-20% pe an maxim.

In notificarea primita de la Finopro, care a cesionat creditul de la Credius, se arata ca aceasta a decis sa declare scadenta anticipata a creditului in data de 25.03.2024, asadar dupa un an de la contractare.

Pe perioada primului an de contract, aveati obligatia de a plati lunar rata de 312 lei, in total 3750 de lei, care reprezinta aproape integral dobanda pentru creditul de 2.500 de lei, din care nu ati rambursat aproape nimic (mai putin de 10 lei).

Daca vom adauga si dobanzile de penalizare, datoria se poate ridica in jurul a 4.000 de lei, in momentul declaratii scandentei anticipate, in situatia in care nu ati fi achitat nicio rata.

Insa pe parcursul primului an de credit, ati platit o parte din datorii, astfel ca, potrivit notificarii Finopro, in acest moment, al declararii creditului scadent anticipat, aveti retante din credit de doar 4,39 lei (dat fiind ca in primii ani rata cuprinde aproape integral doar dobanda), precum si o dobanda de 2.185 de lei. Dobanda penalizatoare este de doar 1,69 de lei.

La aceste dobanzi de platit se adauga valoarea creditului (principal) de 2.500 de lei (2.494 mai exact).

Asasar, datoria din primul an de creditare cu Credius se ridica la aproximativ 2.200 de lei reprezentand dobanzi, plus creditul de 2500 de lei, in total 4.700 de lei.

Cam atat ar trebui sa platiti, pentru a incheia socotelile cu Credius.

Problema este ca Finopro va cere sa platiti si dobanda viitoare, pe urmatorii 4 ani de creditare, pe care o numeste „dobanda declarata exigibila anticipat”, in valoare de 12.822 de lei, astfel ca in total vi se cere sa platiti 17.507 lei. (vezi foto)

Ceea ce poate fi considerat exagerat de mult, dupa cum spuneti si dumneavoastra.

Nu este corect sa ti se ceara plata unor dobanzi pe o perioada in viitor, ca si cum contractul de credit ar ramane in vigoare, iar ratele distribuite de-a lungul a 4 ani sa le platiti acum.

Motiv pentru care va sfatuiesc sa faceti cate o reclamatie la Credius si la Finopro, in care sa va plangeti de faptul ca sunteti pus sa platiti dobanzile la credit pe o perioada de 4 ani in viitor.

Solicitati, de aceea, doar plata ratelor restante scadente (exigibile) la credit si dobanzile de penalizare aferente intarizerii acestora.

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici si te ajutam!

Taguri: Credius  credite noi  credite online IFN-uri  Reclamatiibanci.ro  Educatie financiara  credite IFN  credit online  reclamatie IFN  Executare silita  Institutii Financiare Nebancare (IFN)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii