ECONOMIE | Stiri economice

România, pe primul loc în UE la creșterea costului muncii

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-21 11:50

România s-a situat în T1 2024 pe primul loc în UE la creșterea costului muncii, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de +16,4%, țara noastră a devansat Bulgaria (+15,8%), Croația (+15,3%) și Polonia (+14,1%). Alte trei state membre din fostul bloc estic au depășit pragul de 10%: Ungaria (+13,7%), Letonia (+12,7%) și Lituania (+11,1%).

La polul opus s-au situat Belgia (+2,3%, după o scădere bruscă de la +6,9% în trimestrul anterior), Danemarca (+2,5%, de la +2% în T4 2023), Franța (+2,7%) și Italia (+3,1%, atenție, de la 0% anterior). Creșterea medie în Zona Euro a fost de +5,1% iar Media UE ceva mai ridicată, dar nu a fost consemnată deocamdată în tabelele Eurostat, din cauza multiplelor date încă estimative.

De reținut, din perspectiva echilibrelor macroeconomice transpuse în Tabloul de bord uniform la nivel european, valoarea maximă recomandată pentru creșterea costului muncii este de +12% pentru țările non-euro și +9% pentru țările din Eurozonă. România a ieșit din zona de echilibru în urmă cu cinci trimestre și nu dă semne convingătoare că ar urma să revină curând în interiorul ei.

Mai problematic, dacă valorile majorate din 2023 făceau sens din perspectiva corelației cu evoluția inflației, în ideea de a păstra puterea de cumpărare a salariilor, odată cu scăderea semnificativă a avansului prețurilor s-a ajuns la o evoluție exagerată a salariului real, care a urcat sistematic de la începutul anului curent, de la +6,3% în ianuarie la +7,9% în aprilie.

Toate aceste date au fost publicate înainte de majorarea salariului minim pe economie de la 3.300 lei brut la 3.700 lei brut (creștere de +12,1% care se va vedea în costul muncii din T3 2024 încolo). Din perspectiva tensiunilor inflaționiste, deoarece s-a majorat deducerea inclusă în salariul minim de la 200 lei la 300 lei, pe net s-a majorat salariul minim cu 13,7% (de la 2.079 lei la 2.363 lei).

În mod evident, la o creștere economică anunțată deja a fi fost de doar +0,1% în T1 2024 și o prognoză de +3,4% pe întreg anul în curs, ritmul actual de creștere a costului muncii nu este sustenabil fără consecințe semnificative pentru competitivitate, mai ales în contextul în care productivitatea muncii a fost în scădere pe primul trimestru al anului (-3,4% medie lunară, ianuarie - martie).

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, tot prima la inflația anuală, dar diferența față de media UE a scăzut

România a păstrat și mai 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși (din nou) în scădere semnificativă (-0,4 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

România, pe primul loc în UE la creșterea costului muncii

România s-a situat în T1 2024 pe primul loc în UE la creșterea costului muncii, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de +16,4%, țara noastră a devansat Bulgaria (+15,8%), Croația (+15,3%) și Polonia (+14,1%). Alte trei detalii

Creștere economică marginală în T1 2024

Institutul Național de Statistică a anunțat în prima variantă provizorie o creștere marginală a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din 2024 (+0,1%) pe seria brută, deși rezultatul arată semnificativ mai bine pe seria ajustată sezonier (+1,8%). detalii

Estimare oficială în scădere pentru sectorul industrial în T1 2024

Analiza Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză referitoare la evoluţia industriei în primul trimestru al anului curent raportat la perioada corespunzătoare din anul precedent, conform estimărilor agenţilor economici, indică o tendință de reducere în special detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii