ECONOMIE | Analize economice

Inflația anuală, în scădere la 1,8% în Zona Euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-10-04 06:34

Rata inflației anuale a scăzut la doar 1,8% în Zona Euro în luna septembrie 2024, potrivit estimării timpurii (flash estimate) publicate de Eurostat.

Este o scădere importantă față de luna precedentă (-0,4 puncte procentuale) și o îmbunătățire considerabilă față de nivelul din aceeași lună a anului precedent (4,3%). De reținut, rata lunară a inflației a fost negativă (-0,1%).

Cu toate acestea, trecerea sub reperul de 2% considerat optim pentru o evoluție economică echilibrată s-a datorat în principal reducerii prețurilor la energie. Pe acest segment, cu impact pe toate celelalte componente ale coșului de consum, valoarea consemnată a fost de -6%, față de -3% în luna precedentă și +1,2% în iulie 2024.

Dacă se exclude energia din calcul, valoarea inflației a fost de 2,6% iar dacă se mai face abstracție și de mâncarea neprocesată sau de băuturi, alcool și tutun, se ajunge la 2,7%.

Bunurile industriale din afara sectorului energetic s-au scumpit cu doar 0,4% dar avansul serviciilor a fost cu un ordin de mărime mai consistent (+4%).

Pe țări membre ale Eurozonei, cele mai mari valori ale inflației s-au consemnat în Belgia (4,5%, în revenire de la 4,3% anterior, când se părea că se va coborî de la nivelul maxim de 5,4% atins în iunie și iulie), Olanda (în staționare la 3,3%), Estonia (3,2%), Grecia și Croația (cu câte 3%). La polul opus s-au situat Lituania (0,4%), Italia și Luxemburg (ambele cu 0,8%).

Cea mai mare economie a Zonei Euro, Germania, s-a situat (secondată de Austria) exact la nivelul mediu (1,8%), ușor peste Spania (1,7%) și Franța (1,5%). Aceste evoluții se vor vedea și în nivelul prețurilor de la noi, transmise prin schimburile comerciale și integrarea cu lanțurile de producție occidentale.

De reținut, însă, poziția Slovaciei (2,9%), a cărei industrie mai performantă este axată pe sectorul auro (precum în România), care a înregistrat o inflație semnificativ peste media ZE.

Taguri: statistici economice  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



-4,57% din PIB, deficit bugetar după primele opt luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat după primele opt luni ale anului a fost de 80,9 miliarde de lei (-4,57% din PIB-ul estimat la 1.767,3 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

România a păstrat prima poziție în UE la inflația anuală

România a păstrat în luna august 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În pofida unei scăderi semnificative (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), detalii

Deficitul contului curent, peste 15 miliarde euro după primele șapte luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele șapte luni din 2024 un deficit de 15,2 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit datelor publicate de BNR. Rezultatul înseamnă -4,3% detalii

Inflația anuală a scăzut la 5,1%

Inflația anuală a scăzut în august 2024 până la 5,1%, potrivit datelor publicate de INS. În a opta lună a anului, prețurile au avansat per total cu 0,23%, în principal sub efectul creșterii prețurilor la combustibili și la detalii

 



 

Ultimele Comentarii