BANCI | Asociatia Romana a Bancilor (ARB)

Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2021-12-02 14:07

Stiai ca daca transferi bani pentru altii, chiar fara sa vrei (involuntar), risti sa faci inchisoare?

Cum ti se poate intampla asta: primesti o oferta de a castiga rapid niste bani, fara prea mari eforturi.

Ce trebuie sa faci? Incasezi in  contul tau o suma de bani, pe care trebuie sa-i transferi intr-un alt cont, iar in schimb primesti un comision.

Sau deschizi un cont pe numele tau si permiti altora sa-l foloseasca pentru a transfera bani negri, adica obtinuti din diverse fraude sau destinati finantarii terorismului.

Cei care accepta astfel de operatiuni sunt denumiti carausi de bani (money mule) si pot fi chiar arestati, intrucat este vorba de o infractiunea, mai exact spalarea de bani negri.

Atentie! Poti fi acuzat ca esti caraus de bani chiar daca nu esti constient ca astfel comiti o ilegalitate, intrucat atât participarea voluntară, cât și cea involuntară, la astfel de operatiuni tip caraus de bani înseamnă comiterea unei infracțiuni.

Autoritatile au demarat o campanie pentru prevenirea acestui fenomen, se arata intr-un comuniat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB):

Campanie națională pentru prevenirea fenomenului “cărăuși de bani”

Poliția Română, Asociația Română a Băncilor și Microsoft lansează etapa a doua a campaniei #SiguranțaOnline care are ca scop prevenirea fenomenului “Money Mule” (cărăuș de bani), acțiunea fiind sincronizată cu evenimentul European Money Mule Action, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:

Procesul de recrutare a cărăușilor de bani se poate desfășura online prin anunțuri de angajare pe rețele de socializare sau e-mail, prin care se oferă locuri de muncă sau colaborări profitabile.

Persoanele recrutate sunt instruite să transfere banii primiţi în conturile lor către alte persoane din ţară sau din străinătate, primind în schimb un comision.

De asemenea, se constată un fenomen de deschidere de conturi bancare prin intermediul cărora se realizează operațiuni de primire și transfer de fonduri, direct de către titularul contului sau de către terți cărora titularii le cedează, în mod ilegal, dreptul de utilizare a contului.

Fenomenul Money Mule este unul global și de actualitate, acesta fiind parte în procesul de spălare a banilor și facilitează astfel criminalitatea informatică și alte tipuri de fapte penale.

Persoanele care își însușesc, voluntar sau involuntar, rolul de cărăuși de bani și dau curs unor astfel de practici sunt implicate în scheme de fraudă bancară.

Fondurile implicate în acțiunea Money Mule provin în principal din infracțiuni, inclusiv fraude online, iar unele persoane nu sunt conștiente de consecințele legale la care se expun.

Implicarea în astfel de acțiuni poate reprezenta o sursă de venit pentru cărăușii de bani, însă atât participarea voluntară, cât și cea involuntară, înseamnă comiterea unei infracțiuni. Pentru altfel de fapte, cărăușii de bani riscă sancțiuni penale, inclusiv închisoarea.

Campania de prevenire lansată de Poliția Română, Asociația Română a Băncilor și Microsoft are ca obiectiv reducerea riscului infracțional, cât și victimal, pentru cei care pot cădea în capcana infracțiunilor informatice, precum și informarea cetățenilor în vederea conștientizării consecințelor legale ale implicării în aceste activități infracționale.

Mai mult, s-a observat în ultimul timp că multe astfel de rețele sunt utilizate de infractorii cibernetici pentru a colecta veniturile provenite din fraude și atacuri online, astfel încât combaterea rețelelor de cărăuși de bani are și un impact important în combaterea criminalității informatice.

Cei mai vulnerabili la schemele money mule sunt persoanele nou venite în țară, șomerii, studenții, persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare și în general bărbații și femeile cu vârste între 18 şi 34 de ani, care trăiesc în localităţi mici având niveluri de educaţie şi venituri medii sau scăzute.

Vulnerabilitatea de a deveni money mule este cea mai ridicată la persoanele care nu iau în serios securitatea informaţiilor lor bancare.

Care sunt modalitățile prin care te poți proteja de aceste practici infracționale?

⦁ Asigură-te că verifici din mai multe surse orice propunere de colaborare/ angajare cu un câștig rapid și sigur. Banii obţinuţi prea uşor pot fi bani periculoşi.

⦁ Verifică foarte atent datele oricărei firme care îţi face o ofertă de angajare!

⦁ Ai grijă la mesajele nesolicitate pe e-mail sau pe rețelele de socializare prin care ţi se oferă câştiguri rapide cu texte neinteligibile și pline de greşeli gramaticale!

⦁ Nu deschide un cont la o bancă pentru persoane necunoscute!

⦁ Nu accepta oferte de muncă prin care ți se solicită să utilizezi contul bancar personal pentru a transfera bani!

⦁ Nu furniza niciodată datele personale de utilizare a contului tău bancar altor persoane!

⦁ Atunci când primești un e-mail suspect, nu răspunde și nu accesa link-uri din conţinutul acestuia.

⦁ Crezi că ai putea fi un money mule? Anunţă imediat poliția şi banca la care ai conturile!

În cadrul săptămânii European Money Mule Action, campania de educație digitală va beneficia de o popularizare a informației prin intermediul rețelelor de socializare, dar și mass-media. Ținta acestei campanii sunt persoanele vulnerabile la schemele money mule, acțiunile urmând să fie prezentate pe site-ul www.sigurantaonline.ro.

Taguri: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)  banca  transferuri de bani  transfer bancar  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Asociatia Romana a Bancilor (ARB)



Concurs de educatie financiara pentru elevi, cu premii in bani

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) invită elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să se înscrie la concursul european de educație financiară European Money Quiz, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Anul acesta, finala națională va avea loc online la data de 23 martie, ora 12:00, urmând ca finala europeană să se desfășoare la data de 16 mai 2023, la Bruxelles. Gazda competiției naționale din acest an va fi Andrei Șelaru (Selly).  Cel mai bine clasați doi elevi la finala națională își vor testa cunoștințele în materie de educație financiară la finala europeană, alături de elevi din 30 de țări. detalii

Creditele acordate de banci au crescut cu 14% in 2022

Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, în anul 2022, s-au cifrat la 126,7 miliarde lei, în creștere cu peste 14% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2021, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga: Împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 110,5 miliarde lei în anul 2021. Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 59% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2022. Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă aproape 35% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2022. Soldul detalii

Romanii stiu educatie financiara de nota 7

Scorul mediu de alfabetizare financiară în rândul celor peste 4.000 de români care și-au testat cunoștințele de educație financiară în cadrul campaniei “#Dreptullabanking îți aduce libertate de mișcare” este de detalii

Gradul de incluziune financiara in Romania a ajuns la aproape 70%

Aproximativ 46% dintre românii utilizatori de servicii bancare efectuează plăți prin Internet/ Mobile banking, în creștere cu 70% comparativ cu ponderea românilor care realizau plățile de această manieră în decembrie 2020, de 27%, arată datele cuprinse în cercetarea de piață "Sistemul bancar în percepția românilor: creditarea și incluziunea financiară a românilor" realizată în luna iulie 2022 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) și comandată de Asociația Română a Băncilor, conform unui comunicat de presa, in care se adauga: Smartphone-ul este folosit de aproape nouă din zece intervievați pentru accesarea serviciilor de Internet/ Mobile banking și doar un sfert dintre detalii

 



 

Ultimele Comentarii