ECONOMIE | Stiri economice

România, tot prima la inflația anuală, dar diferența față de media UE a scăzut

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-06-28 04:47

România a păstrat și mai 2024 prima poziție în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat.

Deși (din nou) în scădere semnificativă (-0,4 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor (5,8% după metodologia europeană) ne-a poziționat peste Belgia (4,9%), Croația (4,3%), Ungaria (3,9%), Portugalia și Spania (cu câte 3,8%).

Pentru referință, menționăm că, pe ansamblul UE, inflația anuală a fost în mai 2024 de 2,7%, marginal peste valoarea consemnată în cele două luni anterioare (2,6%), ceea ce a redus considerabil ecartul față de cea înregistrată la noi. Zona Euro a înregistrat și ea o evoluție crescătoare (2,6%, după 2,4% în martie și aprilie 2024).

În 12 state indicele anual al prețurilor a scăzut, în două state a stagnat la diferite niveluri (Belgia 4,9% și Estonia 3,1%) iar în 13 state a crescut. Danemrca (+1,6 pp) a revenit de la 0,5% la 2,1% iar Portugalia de la 2,3% la 3,8%, ceea ce arată că tendința anterioară nu era suficient de stabilă iar efectul de bază contează destul de mult. La polul opus, Estonia a ajuns la 0% (de la 1,1% în luna anterioară) iar Grecia a coborât de la 3,2% la 2,4%.

Trendul general a fost dat de cele mai mari două economii ale Zonei Euro (de la valoarea identică de 2,4%, Germania a urcat înapoi la 2,8% iar Franța la 2,6%), cu Spania în aceeași notă (de la 3,4% la 3,8%). Excepția a fost Italia, unde avansul prețurilor față de aceeași lună a anului trecut a scăzut de la 0,9% la 0,8%.

Țările cu regim valutar similar cu al nostru și cu un nivel de dezvoltare mai apropiat au evoluții amestecate. În timp ce Cehia și Polonia au coborât amândouă la nivelul de 2,8% (după reduceri de 0,3 pp și, respectiv, 0,2 pp), Ungaria s-a confruntat cu o creștere de 0,3pp și a ajuns la 3,9%, cea mai mare valoare din acest an.

Rata inflației față de luna precedentă, situată la 0%, ne-a poziționat alături de Bulgaria, Ungaria, Estonia și Danemarca.

Prețurile au fost mai mici în mai față de aprilie 2024 în Grecia (-0,3%), Cehia și Finlanda (ambele cu -0,1%). De departe, Malta a înregistrat cel mai mare salt al prețurilor (+1,6%), urmată de Slovenia și Letonia (cu câte +0,4%).

Una peste alta, ceea ce ne afectează cu precădere pe noi este o anumită tendință de revenire a inflației în cele mai mari state ale Uniunii, care sunt și principalele noastre partenere în comerțul exterior, efectele manifestate acolo asupra creșterii prețurilor fiind transmise către economia României pe lanțurile de producție și prin schimburile comerciale.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

Industria prelucrătoare, evoluție neconvingătoare pe luna iulie 2024

Potrivit INS, producția industrială a avansat cu 3% în iulie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, dar a scăzut cu 3,4% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Totodată, detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii