BANCI | Procese

OTP Bank a cesionat legal creditele in franci elvetieni, a decis justitia, in prima instanta, astfel ca a anulat amenda si procesul-verbal ale ANPC

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-10-15 17:24

Cesiunea creditelor ipotecare in franci elvetieni (CHF) de catre OTP Bank catre firme de tip SPV (Special Purpose Vehicle), unele de tip off-shore infiintate in Olanda, special in acest scop de catre grupul-mama din Ungaria, a fost legala, a stabilit Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, care a anulat, in consecinta, procesul verbal si amenda primita de banca de la Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Decizia primei instante, care poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti, este in acord cu cea pronuntata de o alta instanta intr-un caz identic, privind cesionarea creditelor de catre Bancpost. (vezi aici detalii)

ANPC a amendat OTP Bank cu 160.000 de lei si a cerut sa restituie clientilor cu credite in CHF cesionate dobanzile pe care acestia le-au platit, in valoare de aproape 250 milioane CHF si 20 milioane euro, intrucat firmele catre care s-au cestionat imprumuturile nu erau institutii de credit, asadar nu aveau dreptul sa perceapa dobanzi.

"OTP Bank România S.A. nu a pus la dispoziţie documente care să ateste pentru OTP Financing Solutions B.V. calitatea de instituţie de credit sau de entitate autorizată şi reglementată în acest sens prin legi speciale. OTP Financing Solutions B.V. în calitate de cesionar avea dreptul de a percepe lunar, doar sume de bani reprezentând principalul creditului, perceperea oricărei alte sume de bani realizându-se fără nicio bază legală, în condiţiile constatării lipsei capacităţii speciale de folosinţă a cesionarului care nu are calitatea de instituţie de credit sau instituţie financiară autorizată", conform procesului-verbal de sancţionare a OTP Bank de catre ANPC.

Cesionarea creditelor nu i-a afectat in niciun fel pe detinatorii acestora, care, de altfel, nici macar nu au fost informati, dupa cum permitea legea, despre aceasta manevra cu substrat de optimizare fiscala: nu doar OTP Bank si Bancpost, ci si alte banci au apelat, in perioada exuberantei creditarii din perioada 2007-2008, la subterfugiul de a exporta credite, pentru a fenta reglementarile BNR privind rezervele minime obligatorii sau cerintele de capital, precum si impozitul pe profit.

In 2016, odata cu implementarea in legislatia nationala (OUG 50/2010) a directivei europene privind creditele, cesiunea creditelor nu se mai poate face catre firme off-shore tip SPV ci doar catre alti creditori, iar informarea consumatorilor este obligatorie.

OTP Bank si Bancpost au fost amendate de ANPC pentru cesionarea creditelor anul trecut, in contextul unui asalt de tip populist impotriva bancilor, in care s-a implicat si ANPC, la presiunea cunoscutului tandem format din avocatul Gheorghe Piperea si parlamentarul Daniel Zamfir, sprijiniti de partidul de guvernamant, PSD, care prin Guvern controleaza si ANPC.

A fost una dintre ultimele incercari ale acestora in cadrul luptei impotriva bancilor care au acordat credite in CHF, dupa ce s-au pierdut, pe rand, bataliile privind conversia la cursul istoric, prin actiuni instante, inclusiv la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, precum si printr-o lege anulata de Curtea Constitutionala.

 

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Procese



Un client Credius obtine in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari

Un client Credius a obtinut in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari. El a invocat articolul din Codul Civil privind leziunea ca viciu de consimtamant. "Potrivit art. 1221 alin. 1 C.civ., există leziune atunci când una detalii

Hotararea judecatoriei prin care Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, si statul sunt obligati sa achite unui client prima de stat

Sentinta Judecatoriei Sector 1 prin care statul, prin Ministerul Dezvoltarii, si Aedficium Banca pentru Locuinte, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, sunt obligati sa achite prima de stat unui fost client al bancii care, similiar cu restul clientilor, nu au mai primit banii detalii

Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi

Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi: 724/2017
03-03-2017
Litigii Curtea de Conturi (Legea Nr.94/1992)
Curtea de Apel BUCURESTI

Acesta nu este document finalizat R O M detalii

Vodafone, obligata de judecatori sa despagubeasca un abonat caruia a refuzat sa-i repare un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi (decizia instantei)

Decizia instantei de judecata prin care Vodafone este obligata sa despagubeasca un abonat caruia nu a vrut sa-i inlocuiasca, timp de trei ani, un telefon stricat sau sa-i dea banii inapoi pe el. Vodafone a fost obligata de judecatori sa-i plateasca omului si dobanda legala penalizatoare pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii