BANCI | Taxa bancara

Ministerul Finantelor promite agentiei Standard&Poors modificarea taxei bancare, pentru evitarea scaderii ratingului Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2019-03-04 10:53

Ministerul Finantelor a promis agentiei Standard&Poors (S&P) modificarea taxei bancare, prin reducerea nivelului acesteia, exluderea unor active financiare taxabile si eliminarea ROBOR din modul de calcul, astfel incat ratingul Romaniei sa nu fie scazut.

Intr-o scrisoare adresata agentiei de rating (vezi foto, preluata dintr-o postare pe Facebook a deputatului USR Claudiu Nasui), Ministerul Finantelor spune ca taxa pe activele bancilor in vigoare in prezent, care se aplica trimestrial, daca ROBOR depaseste 2%, va fi inlocuita cu o taxa fixa, care se va aplica anual, fara a mai fi luat in calcul nivelul ROBOR, dupa cum a cerut, de altfel, si Banca Nationala a Romaniei (BNR).

De asemenea, taxa nu se va aplica tuturor activelor bancare, dupa cum a anuntat recent Ministrul Finantelor, potrivit caruia vor fi excluse titlurile de stat, creditele Prima Casa, garantate de stat, precum si unele finantari pentru firme, precum cele din fondurile bancilor europene. (vezi aici detalii)

In scrisoare se mai arata ca nivelul taxei, de 1,2% la nivelul actual al ROBOR, va fi diminuat, in functie de evolutia marjei de dobanda practicata de banci (diferenta dintre dobanzile la credite si cele la depozite), precum si de nivelul intermedierii financiare.

Indicele ROBOR la 3 si 6 luni, utilizat la actualizarea dobanzilor la credite, inclusiv la cele Prima Casa, ar urma sa fie inlocuit cu un nou indice, bazat pe tranzactiile efective din piata bancara, nu pe cotatii, cum se stabileste in prezent ROBOR la 3 si 6 luni, conform directivei europene 48 din 2008 privind contractele de credit pentru consumatori.

Agentia americana de rating urma sa scada perspectiva de rating de la stabila la negativa in ultima evaluare publicata zilele trecute, insa Ministerul Finantelor a cerut amanarea unei decizii, in vederea modificarii taxei bancare.

Agentia a amanat astfel cu doua saptamani luarea unei decizii privind ratingul de tara.

Ce spune S&P

Agentia S&P a anuntat, in 1 martie 2019, ca Romania a contestat decizia agentiei privind perspectiva de diminuare a rating-lui de tara, de la stabila la negativa, ceea ce inseamna posibilitatea de scadere a ratingului de la BBB- la BB+, in categoria nerecomandata investitiilor, cunoscuta si ca „junk”.

S&P a acceptat contestatia, urmand sa o analizeze si sa ia o decizie intr-un rastimp de doua saptamani.

In comunicatul S&P se precizeaza ca „eficienta institutionala a Romaniei ramane slaba, ceea ce pune presiune pe rating.”

„Desi Romania are avantajul unor rezerve externe si fiscale solide, credem ca majorarea notabila a deficitelor extern si fiscal va reduce progresiv respectivele rezerve, astfel ca economia va deveni tot mai vulnerabila la o scadere a ritmului de crestere”, precizeaza agentia intr-un comunicat.

S&P a scos Romania din categoria junk, in care a bagat-o in octombrie 2008, odata cu izbucnirea crizei financiare, abia in 2014, la trei ani dupa ce o alta mare agentie de rating, Fitch, a luat aceeasi decizie, in vara lui 2011.

Moodys, a treia mare agentie de rating internationala, a mentinut tara noastra in categoria investment grade chiar si in timpul crizei.

Se poate spune, asadar, ca S&P este cea mai severa agentie de rating cu Romania, dintre cele trei mentionate.

In prezent, ratingurile S&P si Fitch sunt identice (BBB- cu perspectiva stabila), in timp ce ratingul Moodys, la acelasi nivel, este mai favorabil in privinta perspectivei, care a fost trecuta de la stabila la pozitiva in decembrie 2015, in vederea majorarii ratingului de tara, ceea ce nu s-a intamplat, in contextul in care celelalte doua agentii nu au urmat exemplul sau, mentinand perspectiva de rating stabila.

Romania, singura tara din zona cu rating nemajorat

Ratingul S&P pentru Romania este identic cu cel al Bulgariei, cu o treapta sub cel al Ungariei (BBB) si cu trei trepte mai mic decat al Poloniei (A-).

Ratingurile celorlalte tari au fost majorate, pe parcursul ultimilor doi ani, cu cate o treapta in cazul Bulgariei si Ungariei si doua trepte in cazul Poloniei.

Doar Romania a ramas cu acelasi rating, in ciuda cresterii economice. De ce?

Riscul de majorare a asa-ziselor deficite gemene (cel bugetar si cel de cont curent), precum si nivelul redus al bunastarii populatiei, masurata prin nivelul PIB pe cap de locuitor de doar 9.100 de dolari, penultimul loc din UE, reprezinta motivul principal pentru care Romania nu poate obtine un rating mai bun, explica S&P in urma cu doi ani, ceea ce s-a adeverit intre timp.

Aceste dezavantaje anuleaza practic elementele pozivite, precum cresterea economica puternica si nivelurile reduse ale datoriei publice si a celei externe, a adaugat agentia americana de rating. (vezi aici detalii)

 

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Taxa bancara



Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare

Noul indice pentru creditele in lei cu dobanda variabila care va inlocui ROBOR, dupa modificarea OUG 114/2018, se va aplica doar creditelor noi, nu si celor in curs de derulare, a declarat astazi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici. El a precizat ca in cazul creditelor in derulare cu ROBOR, acesta va putea fi inlocuit cu noul indice, mai mic, prin refinantarea creditului la orice banca. "Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel", a spus Teodorovici, citat de Agerpres. "Propunerea noastră va fi - dar discuţiile continuă şi zilele acestea, detalii

Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste

Taxa pe activele bancare, de 1,2% pe an, conform prevederilor OUG 114/2018 in vigoare in prezent, care ar urma sa se aplice incepand din primul trimestru al acestui an, ar putea fi redusa, in urma negocierilor purtate in prezent intre BNR si Ministerul Finantelor, la 0,4% in cazul bancilor mari, detalii

Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici

Johann Strobl, seful grupului austriac Raiffeisen International, a declarat astazi ca din cauza taxei pe activele bancare activitatea subsidiarei din Romania a incetinit deja substantial, iar strategia acesteia va fi reevaluata in functie de forma finala a taxei. De exemplu, a explicat detalii

Tariceanu anunta un acord de principiu privind taxa bancara: ROBOR-ul ar putea fi inlocuit cu marja de dobanda a bancilor

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, co-presedintele aliantei de la putere, PSD-ALDE, care a preluat negocierile privind modificarea OUG 114/2018, aratandu-se flexibil la sugestiile din partea BNR si mediului bancar, cu care a avut o serie de intalniri, anunta ca s-a ajuns la un detalii

 



 

Ultimele Comentarii