Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa prezinte astazi, in cadrul sedintei de politica monetara, detaliile masurilor neconventionale denumite quantitative easing (QE), prin care urmeaza sa cumpere obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities – ABS) estimate de analisti la o valoare de 200 miliarde de euro pe parcursul unui an.
BCE va injecta astfel in piata noi volume uriase de bani, pentru sustinerea economiei europene care stagneaza, consecinta fiind o inflatie foarte redusa, aproape de 0%, mult sub tinta BCE de sub dar aproape de 2%.
Conform datelor preliminare publicate marți de Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în septembrie 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.
BCE furnizeaza bancilor lichiditati suplimentare pe termen mediu si costuri reduse si printr-un program denumit TLTRO (Targeted Long Term Refinancing Operations).
Dupa ce in iunie a introdus pentru prima data in istorie dobanzi negative pentru depozitele atrase de la banci, BCE a anuntat la inceputul lunii trecute ca va trece la noi masuri neconventionale pentru stimularea creditarii si evitarea pericolului deflatiei (crestere economica si inflatie reduse): achizitia de obligatiuni garantate cu active si ipoteci (asset-backed securities – ABS), dupa modelul programului denumit Quantitative Easing – QE, derulat de Fed-ul american. (vezi aici detalii)
De asemenea, in mod neasteptat, BCE a redus si mai mult dobânda de politică monetara la un nou minim record, de la 0,15% la 0,05%, majorand in acelasi timp si mai mult dobanda negativa pentru depozitele atrase de la banci: de la – 0,10% la – 0,20%.
Draghi: guvernele trebuie sa adopte reforme structurale, doar politica monetara nu e suficienta pentru stimularea economiei
Președintele BCE, Mario Draghi, a cerut miercuri guvernelor din zona euro să sprijine creșterea economică adoptând reforme structurale deoarece numai politica monetară și recentele măsuri de stimulare anunțate de Banca Central Europeană nu sunt suficiente pentru a restabili încrederea investitorilor și a stimula investițiile, transmite Reuters, citata de Agerpres.
“Da, cred că vom fi cu toții de acord că numai politica monetară nu poate restabili încrederea investitorilor și revenirea pe creștere a zonei euro”, a explicat șeful BCE, adăugând că deciziile BCE pot încuraja investițiile prin ratele scăzute ale dobânzilor, dar guvernele trebuie să se asigure că profiturile companiilor nu sunt reduse de majorarea taxelor sau alte reglementări care nu sunt necesare.
Subliniind că investițiile în zona euro au crescut foarte puțin comparativ cu nivelul din 2008, în timp ce în SUA sunt mult peste nivelul de dinaintea crizei, șeful BCE a afirmat recent: ‘o creștere decisivă a investițiilor este esențială pentru a aduce inflația aproape de nivelul pe care îl dorim, pentru a stimula economia și a reduce șomajul’.
În vederea relansării investițiilor companiilor, Mario Draghi a solicitat guvernelor să îndrepte cadrul de reglementare prin eliminarea birocrației. Un alt mijloc pentru a încuraja investițiile este diversificarea surselor de finanțare pentru companii, dincolo de circuitul bancar, a adăugat oficialul BCE.
Conform datelor Eurostat, în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 0,2% în timp ce economia zonei euro a stagnat.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii