ECONOMIE | Noutati BCE

Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-10-19 13:10

Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut în septembrie 2022 la valoarea medie de 8,07%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană.

Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a continuat astfel tendința de scădere, pe contrasens cu evoluțiile din majoritatea statelor membre ale Uniunii.

Costul împrumuturilor 10Y s-a majorat în Ungaria (de la 8,19% la 9,23%, semnificativ peste valoarea de la noi), Polonia (de la 5,80% la 6,28%) și Cehia (de la 4,11% la 4,72%), acestea din urmă după scăderi anterioare. Aflată în proces de adoptare a monedei unice, de care este legată prin curs fix, Bulgaria a staționează încă din iulie la cota 1,85%.

Cele mai scăzute dobânzi au fost consemnate de, surpriză, Slovenia (1,70%) și Germania (1,80%, de la numai 1,03% în luna precedentă). După vecinii de la sud de Dunăre, figurează Olanda (2,14%), Danemarca (2,20%), Franța (2,41%), Irlanda (2,42%) și Austria (2,46%). Caz special, Lituania a păstrat valoarea stabilită administrativ la 0,16%.

Astfel, România și-a consolidat a doua poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat UE iar distanța de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar s-a redus semnificativ. Nivelul dobânzilor rămâne, totuși, îngrijorător din perspectiva faptului că datoria publică se situează la mică distanță de pragul de 50% din PIB.

Ecartul costurilor de împrumut în august 2022 s-a inversat față de Ungaria (-13%), a coborât la mai puțin de 30% față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească, cu observația că diferența minimă de 22% a fost în iunie), și s-a diminuat la circa la 70% în raport cu Cehia (la fel ca în urmă cu două luni).

Din păcate, în ton cu trendul general de creștere, datele din 18 octombrie 2022 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la 9,22% (tradingeconomics.com), peste media lunii septembrie dar semnificativ sub pragul de 11% trecut de Ungaria.

La finele acestui trimestru se așteaptă o valoare de 9,45% iar la orizontul următoarelor 12 luni, modelul utilizat arată un nivel de 10,02%. 

Taguri: statistici economice  Banca Centrala Europeana (BCE)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BCE



Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%

Banca Centrala Europeana (BCE) explica de ce a majorat dobanda la 2%, in cadrul unei conferinte de presa sustinute de Christine Lagarde, președinta BCE, si Luis de Guindos, vicepreședintele BCE. Iata textul publicat de BCE: DECLARAȚIE DE POLITICĂ MONETARĂ detalii

BCE creste dobanda la 2%, dupa ce inflatia a ajuns la 10%

Banca Centrala Europeana (BCE) a majorat dobanda de referinta pentru tarile din zona euro cu 0,75 puncte, la 2% pe an, din cauza cresterii substantiale a inflatiei, ajunsa la aproape 10% in septembrie, cu mult peste tinta BCE, de doar 2%. In aceste conditii, BCE a anuntat ca va continua sa majoreze dobanda de politica monetara. De asemenea, BCE a luat masuri pentru a reduce nivelul imprumuturilor acordate bancilor in perioada pandemiei coronavirusului, prin majorarea dobanzii aferente acestor facilitati, denumite operațiuni țintite de refinanțare pe termen mai lung (OTRTL). Comunicatul BCE Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 75 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor detalii

Dobânda pe termen lung a continuat să scadă in septembrie 2022. Ecartul față de Polonia și Cehia, redus semnificativ

Dobânda pe termen lung pentru România a scăzut în septembrie 2022 la valoarea medie de 8,07%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), a continuat astfel tendința detalii

Rata dobanzii pe termen lung pentru Romania, in crestere la 2,96%

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a crescut la 2,96% în luna martie 2021, de la 2,65% în luna precedentă, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator critic pentru plățile la datoria externă scăzuse anterior timp de șapte luni detalii

 



 

Ultimele Comentarii

  • LOAN OFFER

    Buna ziua Aceasta pentru a informa publicul larg că oferim împrumuturi celor care au nevoie de ... detalii

  • plati online

    ING respinge in mod constant platile facute online cu cardurile ... detalii

  • !

    Greu cu limba romana! Ce legatura are cuvantul "ecosistem" din limba romana cu sistemul de plati ... detalii

  • Bancnote vechi

    Am 2 bancnote vechi:1-1000000lei;2-5000000lei Anul ... detalii

  • Bancnote vechi

    Numar de ... detalii