BANCI | Noutati FGDB

Banii din banci sunt garantati, anunta FGDB

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 10:29

În contextul actualelor evoluții și având în vedere întrebările primite recent din partea deponenților, Fondul de garantare a depozitelor bancare (FGDB) face următoarele precizări: 

În România, activitatea FGDB de garantare a sumelor depuse în bănci este conformă cu Directiva Uniunii Europene nr. 49/2014, transpusă în legislația națională prin Legea nr. 311/2015.

Conform legii, FGDB are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment.

În această situație, sumele depuse sub formă de depozite, conturi curente, conturi de economii, de card, de pensii sau conturi comune sunt garantate în limita unui plafon.

Plafonul de garantare este echivalentul în lei a 100.000 EURO per deponent per bancă și se aplică în toate țările membre ale Uniunii Europene. 

Termenul de plată este de maximum 7 zile lucrătoare de la data declarării incapacității băncii de a rambursa sumele de bani deponenților.

Există situații speciale în care se aplică un plafon suplimentar de 100.000 EURO pentru sumele de bani obținute din:

• vânzări de locuințe;

• indemnizații de pensionare, disponibilizare, invaliditate, deces;

• indemnizații de asigurare sau compensații pentru daune rezultate din infracțiuni sau condamnări pe nedrept.

Plafonul suplimentar se aplică peste plafonul de 100.000 EURO, dar numai pe o perioadă de 12 luni de la data obținerii banilor.

Mai mult, prin modificările recente aduse Legii nr.311/2015, se lărgeste sfera de garantare în cazul plafonului suplimentar.

Legea de modificare a fost votată de Parlament, urmând să intre în vigoare în perioada imediat următoare, după publicarea în Monitorul Oficial al României.

Taguri: banca  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

Comentarii

cosming
mda
1. "FGDB are obligația de a despăgubi deponenții în cazul în care banca la care își păstrează banii intră în faliment." Deci FGDB e obligata sa platesca DUPA ce intra banca in faliment .. Pana atunci nu exista nici o obligatie din partea FGDB iar dupa cum stim noi intrarea in faliment poate sa dureze.. 2. "Termenul de plată este de maximum 7 zile lucrătoare de la data declarării incapacității băncii de a rambursa sumele de bani deponenților." ... deci cat timp banca nu declara ca e incapacitate de plata DAR totusi nu plateste nu curge termenul de 7 zile :) Practic eu client al bancii care nu plateste trebuie sa astept ca banca sa intre oficial in faliment si apoi dupa 7 zile o sa primesc banii fara nici o alta cerere in plus ? :) Daca trebuie sa platesc banii respectivi inainte de cele 7 zile - sa zicem inainte sa intre banca in faliment - vine FGDB-ul si plateste in locul meu ? Daca nu platesc la timp va plati "garantul" FGDB si penalitatile - eu ma gandesc ca e bun de dat in judecata FGDB-ul ca deh e garant ?

Vasile Pop Coman - jurnalist Bancherul.ro
despagubire deponenti
cosming, sunt cateva neclaritati care trebuie lamurite cu privire la momentul in care FGDB despagubeste deponentii, asa incat va raspund la fiecare problema sesizata de dumneavoastra: 1. Obligatia FGDB de a despagubi deponentii nu este, de fapt, in momentul in care banca intra in faliment ci "in cazul in care depozitele devin indisponibile", conform Legii nr.311/2015 privind garantarea depozitelor. Cand devine indisponibil un depozit? Cand cineva nu-si poate retrage banii din banca, iar Banca Nationala (BNR) constata acest lucru. Cum constata asta BNR si in cat timp? Intr-un termen de 7 zile. In 2 zile banca este obligata sa anunte BNR ca nu are bani sa ramburseze depozitele, iar BNR trebuie sa declare depozitele bancii ca fiind indisponibile in maxim 5 zile. 2. In concluzie, termenul legal maxim in care trebuie sa fiti despagubit este de 14 ZILE DIN MOMENTUL IN CARE NU VA PUTETI SCOATE BANII DIN BANCA. Invocati si cazul in care banca nu anunta BNR, nu se declara in incapacitate de plata. Este posibil, dar nu poate dura mult, din doua motive: a) BNR supravegheaza prudential bancile si ar trebui sa stie daca o banca are sau nu probleme de lichiditate si solvabilitate; b) zvonul ca o banca nu mai are bani se raspandeste fulgerator, ca si panica ulterioara. Dar atunci ce e cu falimentul? Legea spune ca FGDB e obligata sa despagubeasca deponentii daca s-a pronuntat falimentul inainte ca BNR sa declare depozitele indisponibile, ceea ce e imposibil.



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati FGDB



Depozitele bancare garantate de FGDB au crescut cu 13 miliarde lei

FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de toate persoanele fizice și de întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice române autorizate de Banca Națională a detalii

Depozitele bancare garantate de FGDB reprezinta doua treimi din totalul depozitelor din bancile romanesti

FGDB (Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare) garantează depozitele bancare constituite de persoane fizice și întreprinderi, indiferent de mărimea acestora din urmă, la instituțiile de credit persoane juridice române autorizate de Banca Națională a României, conform detalii

Peste 80% din depozitele bancare sunt garantate

Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) garantează depozitele bancare ale tuturor persoanelor fizice, precum și cele ale întreprinderilor, indiferent de mărimea acestora din urmă, arata FGDB intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:  În detalii

Depozitele bancare nu intra in campania electorala

Depozitele bancare nu intră în campania electorală (comunicat FGDB): Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), instituție de interes public, independentă și apolitică, se disociază de folosirea trunchiată și improprie a informațiilor și datelor detalii

 



 

Ultimele Comentarii