Vicepresedintele Bitcoin Foundation, arestat pentru spalare de bani prin intermediul monedei virtuale bitcoin

Autor:

Bancherul.ro
2014-01-29 10:20

Vicepreşedintele Bitcoin Foundation, Charlie Shrem, este acuzat în Statele Unite de conspiraţie pentru spălare de bani, de 1 milion de dolari, prin intermediul monedei virtuale.

Shrem, în vârstă de 24 de ani, a fost arestat luni, la sosirea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, după ce a susţinut un discurs la Amsterdam, relatează Bloomberg.

Bitcoin Foundation reprezintă operatorii şi deţinătorii de monede bitcoin în faţa unei comisii înfiinţate de autorităţile financiare americane pentru supravegherea tranzacţiilor cu moneda virtuală.

Shrem a fost şi director general al BitInstant, o platformă de tranzacţionare a bitcoin, nefuncţională de la începutul acestui an.

Prin inculparea lui Shrem, un susţinător proeminent al monedei virtuale, numit de procurori “un milionar bitcoin”, autorităţile americane au ajuns în cercul de persoane responsabile cu promovarea şi standardizarea monedei. Shrem a negat toate acuzaţiile.

“Bitcoin este pe cale să fie instituţionalizată. Într-o primă fază a fost exploatată de infractori, pentru că era încă nouă şi accesibilă. Pe măsură ce mai mulţi investitori şi oameni de afaceri s-au implicat, va fi tot mai greu să fie utilizată în scopuri ilicite”, a spus Gil Luria, analist la compania Wedbush Securities în Los Angeles.

Shrem a fost eliberat pentru o cauţiune de 1 milion de dolari, dar trebuie să rămână în arest la domiciliu. Procurorii au explicat că există riscul ca acesta să plece din ţară, având în vedere că obişnuieşte să călătorească mult, are o avere de 6 milioane de dolari, conform declaraţiilor proprii, şi deţine un avion personal.

Bitcoin a fost lansată în 2008 de un grup de programatori, cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto. Moneda virtuală poate fi generată, într-un număr limitat, de utilizatorii unui program special creat, prin efectuarea unor calcule matematice complexe, şi nu este reglementată de vreo autoritate centrală.

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a emis o avertizare cu privire la riscurile care decurg din cumpărarea, detinerea sau tranzactionarea de monede virtuale, cum ar fi Bitcoin. Potrivit EBA, consumatorii nu sunt protejati prin reglementari legale atunci când utilizează monede virtuale ca mijloc de plată si ar putea fi în pericol de a-si pierde banii.

Nu există nicio garantie că valorile monedelor virtuale vor rămâne stabile, avertizeaza EBA. Moneda virtuala Bitcoin a înregistrat în ultima săptămână fluctuaţii majore, între 340 de dolari şi 1.240 de dolari.

Vezi aici alte detalii

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii