Problema cu taxa bancara din Romania e ca nu afecteaza doar bancile, ci si populatia, firmele si economia, avertizeaza seful Erste Bank, Andreas Treichl

Autor:

Bancherul.ro
2019-01-29 21:33

Andreas Treichl, seful grupului austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, considera ca problema taxei bancare din Romania, comparativ cu taxele impuse in Ungaria si Austria, este ca va afecta nu doar bancile, ci si pe clientii acestora si economia in ansamblu, din cauza marimii acesteia, care va provoca pierderi multor banci, in special celor care activeaza doar in Romania.

“Problema cu taxa din Romania este ca aceasta nu afecteaza doar bancile, ci si clientii acestora si economia. Taxele bancare din Ungaria si Austria au fost neplacute pentru banci, dar nu au afectat alte componente ale societatii, nu a produs pagube economiei”, a declarat Treichl, cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la infiintarea Erste Bank, la Viena.

Din acest motiv, el considera ca taxa bncara din Romania nu va ramane mult timp in actuala forma.

Taxa bancara introdusa de Guvern de la inceputul anului se ridica la 1,2% din activele bancilor, dubla fata de nivelul taxei aplicata de Ungaria in 2010, de 0,53%, redusa treptat pana la 0,20% cat este in prezent. Iar pentru bancile mici, cu active de pana in 190 milioane de dolari, taxa este de doar 0,15%.

In Austria, taxa bancara a fost introdusa in 2011, cu trei niveluri: 0% pentru activele de pana la 1 miliard de euro, 0,055% pe an pentru activele de pana la 20 miliarde euro si 0,085% din activele cu valori de peste 20 miliarde euro. Taxa din Austria este, asadar, de 15 ori mai mica decat cea din Romania.

De altfel, taxa bancara din Romania este cea mai ridicata din Europa si de opt ori peste media din tarile in care se mai aplica. (vezi aici detalii)

Opinia lui Treichl este in acelasi ton cu cea transmisa recent de bancherii romani, care au avertizat ca daca taxa bancara se mentine in actuala forma, vor fi nevoiti sa-si reduca drastic investitiile si sa fie mult mai selectivi in acordarea de credite, ceea ce va avea implicatii asupra cresterii economice. (vezi aici detalii)

De asemenea, BNR a avertizat ca taxa ameninta stabilitatea sistemului financiar si implicit afecteaza cresterea economica. (vezi aici detalii)

In privinta impactului taxei asupra Erste Bank, Treichl a spus ca aceasta nu va fi un dezastru, dat fiind ca subsidiara BCR reprezinta doar 10% din activele grupului Erste, cu un bilant de 11 miliarde euro.

El a precizat ca BCR va ramane pe profit si in cazul aplicarii taxei (dat fiind ca va fi ajutata de grupul Erste), insa bancile care activeaza doar in Romania ar putea sa sufere pierderi, neputand apela la suport de la banci-mama, ca cele straine.

In Romania exista banci importante care activeaza doar in tara, precum Banca Transilvania, cel mai mai mare grup financiar local, precum si CEC Bank, banca detinuta de stat.

Atat Banca Transilvania cat si CEC Bank sunt foarte active atat in servicii acordate persoanelor fizice, cat mai ales pentru finantarea firmelor mici si mijlocii, astfel ca daca vor fi afectate puternic de taxa, este posibil ca impactul sa fie transmis si clientilor.

Seful Bancii Transilvania, Omer Tetik, a declarat ca banca va fi nevoita sa-si reduca drastic investitiile, dar si sa fie mult mai selectiva in acordarea creditelor pentru IMM-uri, ceea ce inseamna ca mai putine firme vor putea primi finantari pentru dezvoltarea afacerilor.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii