www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Presedintele Curtii Constitutionale explica de ce s-a decis aplicarea retroactiva a legii pivind darea in plata

Autor: Bancherul.ro
2016-10-28 17:17

Bancile ar fi putut anticipa, in momentul cand au acordat creditele imobiliare, in euforia din anii dinaintea crizei, ca ar putea veni o zi cand clientii lor, mai ales cei cu credite in valuta, s-ar putea confrunta cu dificultati majore in plata ratelor.


Acesta este motivul principal pentru care judecatorii Curtii Constitutionale au decis sa permita aplicarea retroactiva a legii privind darea in plata, tuturor creditelor, inclusiv celor acordate inainte de aparitia legii, cu conditia ca procedura de dare in plata sa fie confirmata de instantele de judecata, conform principiului impreviziunii, stabilit in Codul Civil.


“Legea se aplica retroactiv pentru ca bancile ar fi putut anticipa, in momentul in care au acordat creditele, in perioada dinainte de criza, aparitia unor dezechilibre majore in contracte”, a spus Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.


Se poate spune, asadar, ca prin aceasta decizie, Curtea Constitutionala a tinut cont mai mult de protectia consumatorilor decat de interesele comerciale ale bancilor, cu toate ca solutia nu favorizeaza semnificativ niciuna dintre parti.


Clientii bancilor nu pot recurge la darea in plata “cand au chef”, asa cum ar fi vrut initiatorul legii si aparatorul ei in fata judecatorilor, avocatul Gheorghe Piperea, precum si partidele populiste care au votat legea in Parlament, dar nici bancile nu mai pot abuza de pozitia lor dominanta pentru a impune niste contracte de credit care cu greu mai pot fi onorate de catre clienti, din cauza aparitiei unor evenimente exceptionale, obiective, precum criza financiara sau cresterea "aberanta" a cursului valutar, in cazul creditelor in franci elvetieni (CHF), care pot intruni elementele impreviziunii din Codul Civil.


“Cred ca decizia a fost una echilibrata, in sensul ca nu favorizeaza nici bancile, nici clientii acestora”, considera presedintele Curtii Constitutionale.


L-am intrebat pe presedinte daca acelasi principiu s-ar putea aplica si in cazul celeilalte legi, de conversie a creditelor in CHF, contestata de Guvern la Curtea Constitutionala, insa acesta nu a dorit sa se antepronunte.


“Lasati-ne sa vedem despre ce este vorba acolo si vom vedea.”


"Prevederile art.11 din legea darii in plata (in care se spune ca legea se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată) sunt constituționale numai în măsura în care instanța judecătorească verifică condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii", a confirmat oficial Curtea Constitutionala informatiile publicate anterior de Bancherul.ro. (vezi aici detalii)