- Eurogroup statement: The Eurogroup will meet on 11 July 2015, at 15.00 in Brussels. It will discuss the request by the Greek authorities for financial assistance from the European Stability Mechanism and their new proposals for a reform agenda.
The European Commission, the European Central Bank (ECB), and the International Monetary Fund (IMF) will present their assessment of risk to financial stability in the euro area, Greece's financing needs and the sustainability of its public debt.
Based on this assessment ministers will exchange views on whether there is a sufficient basis to start formal negotiations on a new financial assistance programme for Greece.
ESM financial assistance programmes are negotiated by the Commission, in liaison with the ECB, on the basis of a mandate by the Eurogroup. When possible, active participation of the IMF is sought.
- Leul romanesc se apreciaza dupa stirea privind conseciile facute de guvernul grec pentru a primi un nou imprumut: cursul leu/euro a scazut de la 4.4805 la 4.4464 astazi.
- Guvernul grec a trimis Eurogroup-ului un nou plan de reforme, inclusiv majorarea taxelor, pentru a primi un nou credit de 53 miliarde euro de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) care sa salveze tara de la faliment, plan ce urmeaza a fi analizat si acceptat sau nu de liderii europeni, in cadrul summit-ului UE -28 de duminica.
Presedintele Eurogroup-ului, care reuneste ministrii de finante ai zonei euro, a confirmat primirea propunerii, care urmeaza sa fie analizata de finantatorii internationali (troika), compusa din CE, FMI si BCE, iar duminica liderii europeni vor lua o decizie de aprobare sau respingere a finantarii, in cadrul unui summit la Bruxelles.
Grecia cere in propunere un nou imprumut in valoare de 53,5 miliarde de euro pana in 2018, o revizuire a tintelor de exedent bugetar impuse anterior de troika si o "reprofilare" a datoriei, ceea ce inseamna o restructurare, nu o reducere a acesteia (haircut), ultima varianta fiind respinsa in ultimele zile de catre oficialii germani, inclusiv de cancelarul Angela Merkel (foto).
In schimb, Grecia se angajeaza sa majoreze taxele valabile pentru insule, mai mici in prezent, cu scopul atragerii de turisti, si sa creasca taxele companiilor navale.
Tsipras mai promite sa taie cheltuielile cu apararea, sa stabileasca termene pentru privatizarea unor intreprinderi de stat, inclusiv portul Piraeus si aeroporturile regionale, sa majoreze TVA pentru hoteluri si restaurante si sa reduca beneficiile acordate pensionarilor saraci.
Noul plan de austeritate si reforma inaintat de guvernul grec pare a fi destul de asemanator cu conditiile impuse de liderii europeni inainte de convocarea referendumului din Grecia prin care au fost respinse respectivele masuri.
In acelasi timp, guvernul grec condus de premierul de stanga Alexis Tsipras a cerut Parlamentului sa aprobe o lista de masuri initiale pe care guvernul promite sa le adopte inainte de aprobarea unui nou imprumut, pentru a convinge troika de intentiile sale serioase pentru a ramane in zona euro.
Grecia a primit, din 2010 pana acum, doua imprumuturi de la troika, in valoare de 240 miliarde euro, bani care nu au ajutat prea mult, intrucat economia a scazut cu 25% in ultimii ani, in timp ce rata somajului a urcat la peste 20%, jumatate dintre tineri neavand un loc de munca.
Noul imprumut de 53 miliarde de euro cerut acum de Grecia urmeaza a fi folosit in principal pentru rambursarea creditelor luate pana acum de la FMI si BCE.
Grecia deja este in faliment in raport cu FMI, caruia nu a putut sa-i ramburseze o transa de 1,6 miliarde de euro care avea termen in 30 iunie.