www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: S-ar putea sa avem variatii mai mari de curs valutar decat cele din ultimul timp; miscari de 5% nu sunt excluse

Autor: Bancherul.ro
2015-05-08 14:13

Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), spune ca in urmatoarea perioada am putea asista la variatii mai mari ale cursului valutar decat cele din ultimele trimestre, din cauza dobanzilor mai mici, mai exact reducerea intervalului dintre dobanda de referinta si cea practicata de banca centrala pentru facilitatea de creditare tip Lombard, ceea ce inseamna variatii mai reduse ale dobanzilor interbancare (Robor).


Guvernatorul a precizat ca BNR incearca “in perioada urmatoare de 1 an, 1 an si jumatate” sa ingusteze coridorul simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară de la +/-1,50 puncte procentuale in prezent la 1 punct procentual.


In sedinta de politica monetara din 5 mai, BNR a scazut dobanda de referinta cu un sfert de punct, de la 2% la 1,75%, in timp ce dobanda aferenta facilității de creditare (Lombard) a scazut-o cu o jumatate de punct, de la 3,75% la 3,25%, mentinand in acelasi timp la 0,25% rata dobânzii pentru facilitatea de depozit.


Guvernatorul a precizat ca nu sunt exluse variatii de 5% a cursului de schimb, in momente de miscari puternice ale capitalurilor straine, cum au fost cele create de criza din Grecia.


Dupa deciziile BNR din 5 mai de reducere a dobanzii de referinta la 1,75% si a rezervelor minime obligatorii in lei la 8%, leul s-a depreciat cu 21 de bani fata de euro, respectiv 0,5%, de la 4,4279 la 4,4497 lei pentru 1 euro astazi.


La inceputul anului, in data de 5 ianuarie, cursul era mai mare cu 1% decat in prezent, respectiv 4.4973 lei, iar in urma cu 1 an, in data de 8 mai 2014, cotatia era 4.4340 lei pentru 1 euro, cu doar 0,3% mai mica decat in prezent.


Fondul Monetar International (FMI) a recomandat recent BNR sa intervina mai putin pe piata valutara si sa permita o volatilitate mai mare a cursului de schimb, pentru a trece gradual la o politica de tintire completa a inflatiei. Fondul mentioneaza ca in urma discutiilor cu Mugur Isarescu acesta a fost de acord sa mai slabeasa fraiele leului, insa cu prudenta, pentru a nu-i afecta prea mult pe cei cu credite in valuta.


Ati spus ca va veti uita mai putin la curs, iar in recentul raport al FMI se recomanda BNR sa permita o volatilitate mai mare a cursului de schimb. Ce trebuie sa intelegem din aceasta declaratie? l-am intrebat pe guvernator.


Mugur Isarescu: “Cam asta (trebuie sa intelegeti).


- Unde trebuie sa vedem aceasta volatilitate?


Mugur Isarescu: “Mai mare. Eu v-am dat o cifra, de 5%, dar nu o fetisizati. Trebuie sa ne obisnuim sa nu mai facem o drama dintr-o miscare de 1 ban cand intr-o saptamana cursul euro/dolar s-a miscat cu 5 centi, adica peste 20 de bani intr-o saptamana. Asa functioneaza pietele, sunt cursuri flotante. Singurul raspuns pe care pot sa vi-l dau este urmatorul: putem sa avem variatii mai mari de curs decat cele din ultimele trimestre, care au fost mici de tot. Si nu neaparat pentru ca am intervenit noi, asa au fost conditiile pietei. Pe masura ce ingustam intervalul (diferenta dintre dobanda de referinta si facilitatile Lombard de creditare si cea de depozit), tensiunile create in special de factori externi, de miscarile de capitaluri, vor fi preluate intr-o mai mare masura de curs. Nu inseamna neaparat ca daca noi ingustam intervalul, se misca mai mult cursul. Nu. Inseamna ca ingustand intervalul, daca au loc miscari de capitaluri, de tipul celor de dupa criza din Grecia, ele nu au cum sa se mai echilibreze in miscarile de dobanda, intervalul fiind mai ingust, astfel ca vor trebui sa rabufneasca in alta parte: pe rezerve sau pe cursul valutar. E teoria supapelor si a vaselor comunicante, deci pe undeva presiunea din sistem trebuie sa iasa.”


Intrebat care sunt riscurile privind deprecierea leului si masura in care in acest fel vor fi contracarate efectele deflationiste ale masurilor de relaxare fiscala, guvernatorul a spus:


“O depreciere a leului categoric contracareaza efectele deflationiste, dar nu urmarim aceste efecte, nu acesta a fost scopul deciziilor noastre, ci cele explicate in prezentare. Comentariul meu se refera la amploarea unei eventuale deprecieri. Revenim cu precizarea ca miscari in jur de 5% ale cursului nu le consideram a fi semnificative si au un impact limitat. Iar 5%, printr-un calcul simplu, inseamna vreo 20 de bani. De ce nu le consideram a fi anormale? Pe masura ce variatia de dobanda va scadea, ceva trebuie sa se miste odata cu miscarile de capital, nu? Nu poti sa tii toate baloanele intr-o mana. In economie e foarte greu sa faci jonglerii. Sau cursul se plimba in sus si in jos sau rezervele internationale sau dobanzile.


Cand dependenta de cursul de schimb a fost mare din cauza dependentei de creditul in valuta, atentia noastra a fost ca aceste variatii de curs sa fie cat mai limitate, intrucat creau impact in bilantul bancilor, dar si impact emotional plus alte feluri de efecte. Dar miscari de 5% nu sunt de exclus. Uitati ce s-a intamplat cu cursul euro/dolar: s-a dus de la 1,07 la 1,13 intr-o saptamana, ceea ce inseamna mai mult de 5%.”


“Aceasta trecere spre o variatie mai mica dobanzilor se face treptat, nu dintr-o data. Incercam sa ingustam pana la 1% acest interval, pe masura ce conditiile vor fi corespunzatoare”, a adaugat Isarescu.