www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Nicolae Cinteza, seful supravegherii din BNR: Problema creditelor in CHF poate fi rezolvata doar dupa modelul Volksbank: conversia in lei sau euro la cursul zilei dar cu diminuarea datoriei

Autor: Bancherul.ro
2015-01-26 14:17

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat, pentru Bancherul.ro, ca problema creditelor in franci elvetieni poate fi rezolvata doar prin intelegerile intre banci si clienti, nu prin noi legi sau in justitie, iar oferta propusa anul trecut de Volksbank, ce urmeaza a fi implementata de Banca Transilvania, cea care a cumparat recent banca austriaca, poate fi un model pentru restul bancilor cu imprumuturi in CHF.


Autoritatile din Ungaria si Croatia au luat deja masuri de conversie a creditelor din CHF in monedele locale iar Polonia pregateste o initiativa asemanatoare.


In Ungaria, parlamentul a adoptat in noiembrie 2014 o lege care permite conversia creditelor din CHF in forinti la cursul oficial al bancii centrale, insa cu plafonarea marjelor de dobanda la 4,5% pentru creditele ipotecare si 6,5% pentru creditele garantate cu ipoteca in forinti.


Croatia a adoptat saptamana trecuta o lege prin care ingheata cursul francului, timp de 1 an, la nivelul dinaintea aprecierii cu 20%, pierderile urmand a fi suportate de banci.


Problema francilor elvetieni poate fi rezolvata doar prin acordurile incheiate intre banci si clienti, iar dupa cum am vazut, bancile sunt dispuse sa faca concesii si sa ajunga la intelegeri cu clientii. Oferta Volksbank, ce asteapta doar aprobarea Consiliului Concurentei pentru a fi implementata de Banca Transilvania, poate fi un model si pentru restul bancilor care au credite in franci elvetieni”, a spus Cinteza, pentru Bancherul.ro.


El a avertizat ca alte solutii legislative discutate in Parlament sau procese initiate de catre avocatii clientilor, privind conversia creditelor in franci la alt curs decat cel din prezent, sunt ilegale, iar opiniile publicate de Banca Centrala Europeana (BCE) privind conversia creditelor in valuta din Ungaria sunt edificatoare in acest sens.


Potrivit unei opinii publicata la finalul anului trecut de BCE, conversia creditelor se poate face doar la cursul din data curenta, intrucat clientii sunt cei care suporta riscul valutar.


Intr-o alta opinie a BCE referitoare la legile privind conversia din Ungaria se arata ca, potrivit Directivei europene nr.17 din 2014, statele membre pot reglementa creditele in valuta, cu conditia ca legislatia sa nu aiba efect retroactiv, adica sa nu se aplice creditelor in derulare. 


Oferta neoficiala a Volksbank din noiembrie 2014 prevedea conversia creditelor din franci in lei sau euro cu o reducere de aproximativ 35% a datoriei (valorii creditului), efectul fiind scaderea la jumatate a ratelor lunare, echivalentul unui curs de 2,38 lei pentru un franc, fata de 3,68 lei cat era francul in acel moment.


Oferta nu a fosta insa pusa in practica de catre Volksbank, in contextul preluarii acesteia de catre Banca Transilvania, cea care ar urma sa puna in practica oferta, a precizat Nicolae Cinteza: “Oferta urmeaza sa fie pusa in practica cat mai curand de catre Banca Transilvania, intarzierea fiind determinata de obtinerea avizelor din partea autoritatilor, mai exact din partea Consiliului Concurentei, pentru ca in ceea ce ne priveste are cale libera”.


Intarzierea implementarii ofertei, care ar fi rezolvat in parte scandalul iscat dupa recenta apreciere puternica a francului, a fost cauzata si de nelamurirea regimului fiscal al acesteia. De asemenea, Volksbank a fost nevoita sa efectueze o majorare de capital pentru a acoperi pierderile aferente.


Va fi rezolvata astfel problema francilor elvetieni?


Cinteza considera ca odata implementata solutia Volksbank, ceea ce inseamna ca aceasta trebuie sa fie acceptata si de catre clientii bancii, celelalte banci vor fi presate sa urmeze exemplul si astfel problema creditelor in franci s-ar putea rezolva.


Odata ce Banca Transilvania va implementa aceasta solutie, cred ca si celelalte banci vor fi presate sa adopte masuri asemanatoare. Am vazut deja ca Volksbank a inghetat cursul la nivelul anului precedent”, a adaugat seful supravegherii, sugerand ca oferta ar putea fi considerata convenabila de catre clienti si in noile conditii.


Problema este ca intre timp cursul francului a crescut de la 3,7 cat era in momentul ofertei, la 4,8 in prezent, ceea ce inseamna ca oferta de conversie trebuie ajustata corespunzator pentru a fi acceptata de catre clienti. Volksbank a decis sa inghete cursul la nivelul de anul trecut, de 3,7, in timp ce alte banci au decis sa reduca dobanzile, asfel incat ratele lunare sa fie apropiate de nivelul dinaintea aprecierii francului cu aproximativ 20%.


Ramane de vazut cat de rapid va implementa Banca Transilvania aceasta conversie, de ce succes se va bucura in randurile clientilor si daca si alte banci vor urma exemplul acesteia sau vom asista in continuare la masuri diferite adoptate de banci, cum se intampla in prezent: in timp ce Volksbank a inghetat cursul, celelalte au preferat doar sa reduca putin din dobanzile aflate la un nivel destul de ridicat, dupa cum am vazut aici.