www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Tribunalul Galati sfideaza Directiva europeana care interzice conversia creditelor din valuta in lei la cursul din data aprobarii

Autor: Bancherul.ro
2014-09-10 14:39

O clienta a Volksbank, Nicoleta Costache, care, culmea, este director de sucursala la o alta banca din Galati, a obtinut la Tribunalul Galati o hotarare irevocabila prin care judecatorii obliga Volksbank sa converteasca in RON un credit in franci elvetieni (CHF) acordat in 2007, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordarii creditului, curs majorat cu 10%, adica in jur de 2 lei pentru un franc, fata de 3,7 lei cat este in prezent.


Judecatorii au luat aceasta decizie ignorand atat o prevedere din contractul de credit cat si o recenta Directiva europeana care prevad ca o coversie se poate face doar la cursul din ziua respectiva, nu din cea in care a fost acordat creditul. "In contactul de credit se prevede posibilitatea conversiei creditului din CHF in lei, in cazul in care cursul se majoreaza cu peste 10%, dar la cursul din data conversiei, nu din ziua acordarii creditului", au declarat, pentru Bancherul.ro, reprezentantii Volksbank.


Contractele de credite in valuta ale bancilor romanesti prevad in marea majoritate ca ratele la credite se ramburseaza la cursul din ziua respectiva, clientul asumandu-si riscul valutar.


De asemenea, conform prevederilor unei directive europene adoptata la inceputul acestui an, ce urmeaza a fi implementata in legislatia nationala, creditele ipotecare in valuta pot fi schimbate in moneda locala la cursul de la data conversiei, nu la cel din momentul acordarii creditului.


Volksbank spune ca decizia instantei este eronata, intrucat clientul nu a cerut convertirea creditului din CHF in RON, ci doar anularea comisionului de risc, cerere admisa, de asemenea, de catre instanta. Motiv pentru care banca a cerut revizuirea deciziei, care intre timp a fost suspendata.


"Prin decizia civilă nr. 230 din 26 iunie 2014, Tribunalul Galați a admis recursul formulat de reclamantă și a obligat o bancă din România să convertească creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb franc elvețian — leu românesc, la data acordării creditului, acest curs majorat cu un procent de 10%. Această decizie civilă a fost dată în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene nr C 2/13 din 30.04.2014. Împotriva deciziei civile a fost formulată o cerere de revizuire de către bancă, iar prin încheierea din 1 septembrie 2014, Tribunalul Galați a suspendat punerea în executare a deciziei menționate anterior până la soluționarea revizuirii", a declarat Robert George Florea, purtătorul de cuvânt al Tribunalul Galați.


Informatia privind decizia de la Galati a fost furnizata de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook, acesta fiind initiatorul unei serii de procese colective initiate impotriva mai multor banci in care cere convertirea creditelor in CHF la cursul la care au fost acordate. (Vezi aici detalii despre procesele lui Piperea)


Piperea a initiat procesele dupa modelul unui caz din Ungaria, mai exact Kasler vs. OTP Bank, in care clientul a obtinut convertirea creditului in CHF, atentie! nu la cursul de acordare, ci la cursul oficial al bancii centrale.


Vezi aici detalii despre cazul Kasler versus OTP din Ungaria, precum si diferenta dintre creditele in valuta acordate de bancile romanesti si cele din Ungaria


Anterior insa, guvernul ungar a emis o lege prin care se permitea clientilor cu credite in franci, mult mai multi decat la noi, sa-si ramburseze imprumuturile, integral, inainte de termen, la un curs mai mic decat cel din momentul rambursarii, dar nu la cel la care a fost aprobat creditul.


Guvernul ungar negociaza, in prezent, cu bancile din aceasta tara, o noua modalitate de convertire in forinti a creditelor in CHF, dar la un curs mai mic decat cel din prezent, astfel incat nu doar clientii, ci si bancile sa suporte o parte din pierdere. Se pare ca si guvernul este dispus sa suporte o parte din diferenta de curs.


La noi in Parlament a fost depusa, de asemenea, inca de anul trecut, de catre un grup de parlamentari UDMR, o initiativa legislativa care prevede posibilitatea convertirii creditelor din CHF in lei, la cursul din momentul acordarii.


Reprezentantii BNR au declarat, pentru Bancherul.ro, ca nu pot fi de acord cu un astfel de proiect de lege, intrucat contravine Directivei 2014/17/UE.


BNR: "Orice propunere legislativa ce vizeaza obligativitatea acceptarii de catre creditor a rambursării creditelor in valuta la un curs diferit de cel de la momentul agreării restructurarii creditului (pentru schimbarea monedei) nu poate fi sustinută de BNR întrucât contravine dispozitiilor comunitare în materie - Directiva 2014/17/UE a Parlamentului European si a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale, din 4 februarie 2014 - act comunitar ce trebuie transpus în legislatia Statelor Membre nu mai târziu de 21 martie 2016."


Conform Directivei 2014/17/UE, "cursul de schimb la care se efectuează conversia este rata de schimb a pietei aplicabilă în ziua aplicării conversiei, dacă contractul de credit nu specifică altfel."