Guvernatorul Mugur Isarescu nu a vrut sa asculte de recomandarea Bancherul.ro, de a nu aproba numiri pe criterii politice la CEC Bank, asa cum este cazul inlocuirii lui Radu Ghetea, "vinovat" ca a acordat un credit fiicei presedintelui Basescu, cu Enache Jiru, un apropiat al PSD, in prezent secretar de stat la Ministerul Finantelor si fara experienta in conducerea unei banci private.
Motivatia guvernatorului a venit intr-un stil haios, aproape cinic, Isarescu tratand subiectul cu zambetul pe buze, ca si cum nu ar avea prea multa importanta: Jiru e de-al nostru, a fost arbitrajist la BNR prin anii 90. Iar lui Ghetea, sa nu se supere si sa nu i se plateasca salarii compensatorii, i-a fost propusa functia de presedinte neexecutiv al consiliului de supraveghere la CEC Bank.
Intrebat astazi, in cadrul briefingului de la BNR, de ce intarzie numirea lui Enache Jiru la BNR, pe care Ministerul Finantelor l-a propus in urma cu o luna, dupa cum a declarat premierul Victor Ponta, Mugur Isarescu a spus: „Ca sa nu fie confuzii, si probabil ca si directia de supraveghere va da explicatiile necesare, dar pentru a simplifica, fiind vorba de simplificarea structurii de conducere, deci se trece de la sistemul sa spunem cu un etaj la sistemul cu doua etaje (conducere executiva si consiliu de supraveghere), directia de supraveghere a BNR vrea (sa aprobe), pe buna dreptate, intrega structura a conducerii CEC Bank. Deci nu e vorba doar de domnul Jiru, asa ca intarzierea nu este legata de domnul Jiru. Pe dansul il cunoastem, a mai lucrat in banca, a plecat de aici, la BNR, era un tanar arbitrajist prin 1991-1992.”
Deci aprobarea intregii conduceri CEC Bank e o chestiune de durata?
Mugur Isarescu: „Nu, nu, se poate intampla, depinde de echipa care se va veni. Dar nu e vorba numai de o singura persoana, deci trebuie sa vina cu toata structura de conducere. Aceasta este motivatia intarzierii, daca exista. Stiu ca s-a lucrat mai mult la conturarea intregii structuri de conducere.”
Intrebat ce parere are despre inlocuirea lui Ghetea inainte de terminarea mandatului la CEC Bank, Isarescu a raspuns: „Pai inteleg ca nu-l inlocuieste, il promoveaza! Si cu acceptul dansului. Poate-i convine. Mie mi-ar conveni sa primesc o functie asa, mai...dar depinde de dansul, ma puneti rau cu Radu Ghetea (razand). Sa vedem daca accepta”.
Bancherul.ro a anticipat compromisul la care au ajuns premierul Victor Ponta, care vrea sa-l demita de la CEC pe Radu Ghetea, pentru ca i-a acordat un credit pentru cumpararea unui teren agricol Ioanei Basescu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care l-a sprijinit pe Ghetea: ca acesta din urma sa fie retras in functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al bancii, o entitate nou creata in acest scop, iar Enache Jiru, propus de Ponta, sa preia conducerea executiva a bancii de stat.
Un compromis care nu arata deloc bine, chiar daca Ghetea este pastrat la CEC.
Pentru ca arata ca o banca, chiar daca este de stat, poate fi oricand destabilizata prin inlocuirea presedintelui, in cazul in care acesta aproba un credit pentru cineva dintr-un partid de opozite, cand de fapt banca ar trebui sa fie apolitica, iar creditele sa le acorde fara sa se uite la simpatiile politice ale clientilor.
Isarescu rade, dar compromisul sau e de plans
Bancherul.ro a recomandat guvernatorului sa nu aprobe schimbarea lui Ghetea, chiar daca, practic, BNR nu se poate impotrivi inlocuirii unui presedinte de banca, ci doar poate refuza aprobarea inlocuitorului acestuia.
Mugur Isarescu ar fi trebuit sa-i ceara lui Victor Ponta sa numeasca la CEC Bank o persoana apolitica, un profestionist adevarat, un bancher cu experienta in conducerea unei banci, pentru ca este vorba de a patra banca in functie de marime din Romania.
Ceea ce nu e cazul lui Jiru. Nu poti sa ai garantia ca un fost arbitrajist poate sa devina un presedinte de banca de succes.
Se pastra astfel cutuma impusa odata cu numirea lui Ghetea, care, in ciuda unor critici, are meritul de a fi transformat CEC-ul intr-o banca moderna.
Mugur Isarescu a ratat, insa, facand acest compromis cu Ponta, sa ne arate ca am devenit o tara civilizata si ca nu vom mai pati un nou caz FNI, garantat de CEC.