Scandal urias pe piata asigurarilor: un post de televiziune, Romania TV, patronat de deputatul PSD Sebastian Ghita, si agentia de presa Mediafax, condusa de apoliticul Adrian Sarbu, afirma ca ASF si BNR au sesizat DNA sa anchezete Astra Asigurari, cea mai mare firma de asigurari din Romania, controlata de Dan Adamescu, care detine si ziarul Romania Libera.
Docamdata, ASF este singura autoritate care a reactionat la acuzatii, pe care le-a calificat drept mincinoase si spunand ca rapoartele publicate de presa nici macar nu exista. BNR a declarat ca nu comenteaza, iar DNA si Astra pastreaza tacerea.
Romania TV a afirmat vineri ca Astra ar fi aproape de faliment iar romanii ar putea ramane fara asigurari in urma ilegalitatilor comise de firma de asigurari, caz in care ASF si BNR ar fi facut sesizari catre DNA.
ASF a reactionat dur, in aceeasi zi, precizand ca "infirmă informațiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit cărora, împreună cu BNR, ar fi sesizat DNA în legătură cu societatea ASTRA și solicită mass-media să trateze cu responsabilitate subiectele care țin de piața financiară."
Afirmaţii de genul ''sute de mii de români sunt în pericol să rămână fără RCA'' sau ''sute de mii de români nu vor fi despăgubiţi în cazul unor accidente'', publicate de Romania TV, sunt mincinoase şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării, se precizeaza in comunicatul ASF.
Raport atribuit ASF: Astra a subevaluat cu 100 milioane lei daunele si a reasigurat clientii la firme fara rating
Afirmatiile postului de televiziune au fost insa reluate, in aceeasi zi, si de agentia Mediafax, care afirma, la randul sau, faptul ca BNR a sesizat DNA in cazul Astra Asigurari, chiar daca in continuarea stirii il citeaza pe purtatorul de cuvant al bancii, Adrian Vasilescu, spunand ca nu comenteaza informatia.
Agentia Mediafax afirma ca BNR a sesizat DNA pe baza unui raport al ASF in care Astra este acuzata ca ar fi constituit cu 40% mai putine rezerve pentru daunele platite clientilor decat impunea legea, facand astfel economii de 100 de milioane de lei.
Mediafax spune ca in raportul consultat se arata ca "ASF apreciază că există un risc mare ca Astra Asigurari să intre în incapacitate de plată în cazul unei catastrofe naturale, având în vedere că este cel mai mare asigurător de locuinţe, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro.
Astra este acuzata in raport ca a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluată şi printr-un plasament către reasigurători fără rating (Panamerican Re - Insulele Cayman şi piaţa CSI).
În acelaşi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurări "non-tradiţionale", fără transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situaţiilor financiare şi a indicatorilor financiari.
De asemenea, se menţionează că societatea avea la sfârşitul lunii noiembrie un număr de 74.000 de dosare de daună avizate şi nelichidate, adică neplătite.
Raportul ASF aminteşte că Astra Asigurări este cel mai mare asigurător din piaţă, iar falimentul ar pune în pericol chiar societăţi de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumeră Aeroportul Henri Coandă, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timişoara şi Constanţa, Romaero, Autoritatea Aeronautică Română, flota Poştei Române, flota maritimă a Group Grimaldi.
ASF mai menţionează că în primele nouă luni din 2013 Astra Asigurări a cedat în reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizată cu asigurătorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.
Un alt element notat în raport îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl.
ASF: Nu exista un document aprobat de noi, precum cel citat de Mediafax
ASF reactioneaza la afirmatiile Mediafax in al comunicat, in care spune ca nu exista un document precum cel citat de agentia de presa ca sa fi fost aprobat de conducerea institutiei.
Iata comunicatul ASF: Referitor la informaţiile prezentate de către agenţia de presă Mediafax, ASF face următoarele precizări:
1. Documentele interne ale ASF rezultate din activitatea de supraveghere a sectorului asigurări sunt strict pentru uzul ASF şi al instituţiilor cu care Autoritatea cooperează instituţional. Ele nu sunt publice, fiind comunicate doar deciziile care sunt luate inclusiv pe baza unor astfel de documente.
2. Nu există până în acest moment un document precum cel pe care Mediafax îl citează care să fi fost aprobat, analizat sau adoptat de către Consiliul ASF - organismul decizional al Autorităţii de Supraveghere Financiară.
3. ASF transmite industriei asigurărilor şi asiguraţilor că tratează cu toată seriozitatea şi cu maximă responsabilitate elementele care reies din procesul de supraveghere a societăţilor de asigurare.
4. În cazul apariţiei unor disfuncţionalităţi pentru o societate de asigurare, ASF are toate pârghiile legale pentru ca efectele asupra asiguraţilor să fie limitate. De aceea, aşa cum am transmis şi în comunicatul din dimineaţa zilei de 7 februarie, afirmaţii de genul ''sute de mii de români riscă să rămână fară RCA'' sunt neadevarate şi lipsite de responsabilitate. ASF precizează că toate poliţele RCA emise de către societăţile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii până la momentul expirării.
5. Autoritatea de Supraveghere Financiară, în comunicările sale, transmite doar deciziile luate de către ASF. Sesizarea de către alte instituţii ale statului a organelor de cercetare face obiectul activităţii şi eventualei comunicări ale acelor instituţii, în condiţiile legii.