www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Omer Tetik, turcul romanizat nascut in Germania, cu experienta in Rusia

Autor: Bancherul.ro
2013-05-14 16:46

Omer Tetik, noul director general al Bancii Transilvania si fost presedinte al Credit Europe Bank, are doar 40 de ani, fiind printre cei mai tineri sefi de banca din Romania. Este un turc cosmopolit, fiind nascut in Germania, pe cand parintii sai lucrau acolo, dupa care a lucrat ani buni in Rusia inainte de a veni in Romania, unde s-a casatorit cu o romanca iar acum este si cetatean roman.


Tetik a infruntat deja doua crize majore: cea din Rusia anului 1998 si cea din Romania din ultimii trei ani, perioada in care a reusit sa tina Credit Europe Bank pe linia de plutire, in momente grele cauzate si de disparitia fostului presedinte al bancii, Tamer Ozatakul, despre care Omer Tetik spune ca i-a fost ca un tata.


Omer Tetik s-a născut în Hamburg, în zodia berbecului, tatal sau fiind printre primii muncitori turci care au ajuns sa munceasca in Germania. Astfel ca prima limba vorbita a fost germana, iar turca a invatat-o bine la cinci ani, cand s-a intors acasa.

A absolvit Middle East Technical University din Ankara, facultatea de Science of Economics, specializarea Economie & Econometrie.

În 1996 s-a angajat la Finansbank, parte a Grupului Fiba, al cărui angajat a rămas până azi, după un periplu cu multe aventuri in Rusia.

Prima funcţie a fost cea de FX Dealer, oferind cotaţii la bănci în piaţa interbancară, într-o perioadă de mare volatilitate a lirei. „În perioada 1994-1997, trezoreria fost de departe cel mai profitabil departament al oricărei bănci. La Finansbank făceam peste 70% din profitul băncii, cum se întâmpla şi la celelalte bănci, pentru că piaţa era foarte volatilă iar informaţiile nu erau usor accesibile pentru clienţi sau pentru outsideri, aşa că băncile aveau un avantaj competitiv."

Ascensiunea sa in cariera a început în momentul în care grupul Fiba a deschis o banca la Moscova, unde a ocupat poziţia de senior dealer, adjunctul şefului trezoreriei.

După 6 luni in aceasta pozitie si o experienţă de doar 2 ani în banking, a devenit Head of Treasury, post din care a fost nevoit apoi sa faca fata crizei din Rusia din 1998, reusind sa mentina Finansbank printre cele doar 4-5 banci din peste 2.000 de pe piata care au incheiat acel an cu profit.


Citeste tot articolul