Magdalena Manea va fi "doamna de fier" ce se va ocupa de restructurarea si stabilizarea bancilor in cazul in care vreuna va avea nevoie in perioada urmatoare. Ea a fost numita de BNR in functia de director adjunct al Departamentului de restructurare si stabilizare bancara din cadrul Fondului de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB).
Acest departament a fost infiintat recent, de la 1 aprilie 2013, inlocuind o veche structura consultativa formata din specialisti din diverse banci.
Magdalena Manea a renuntat la functia de membru in Consiliul de Supraveghere al Bancii Carpatica dupa ce a fost numita de BNR director adjunct al Fondului de Garantare a Depozitelor, incepand cu data de 16 aprilie 2012, a anuntat astazi Banca Carpatica, cu ocazia sedintei AGA.
Manea a fost numita in Consiliul de Supraveghere al Carpatica la AGA din 18 decembrie 2012, pentru a-l inlocui pe Ilie Carabulea, actionarul principal al bancii din Sibiu, care si-a dat demisia din respectiva functie in aprilie 2012.
Fondul de Garantare a Depozitelor (FGDB) este condus in prezent de Eugen Dijmarescu, iar director adjunct pentru relatia cu bancile este Alexandru Matei.
Din 1 aprilie insa, FGDB are o noua structură organizatorică, “adaptată extinderii atribuţiilor sale în perspectiva implicării în aplicarea măsurilor de stabilizare a instituţiilor de credit în dificultate a căror situaţie ar putea să pericliteze stabilitatea financiară”, potrivit prezentarii FGDB.
Ca atare, in noua organigrama a fost introdusa o noua functie de director adjunct al Departamentului de restructurare si stabilizare bancara. Din acest departament fac parte Consiliul de supraveghere a Bancii Punte, Serviciul restructurare si stabilitate bancara si serviciul continuitatea activitatii CNSF (Comitetul National de Stabilitate Financiara).
Cine este Magdalena Manea
Magdalena Manea a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, Facultatea de Finanţe -Contabilitate, în anul 1989, iar în perioada 2002-2004 a urmat programul Executive MBA, Asebuss&Kennesaw State University, Atlanta.
Ea are o experienţă bancară de 23 de ani, din care 21 în instituţii financiare locale şi internaţionale, iar 2 ani a fost Manager de proiect pentru Programul pentru Finanţare Rurală (Banca Mondiala).
CV:
Experienţă Relevantă
- 1990: Banca Naţională a României - Ofiţer de credite
- 1991-1997: Banca Naţională a României - Şef Departament Investiţii, Trader, Membru al Comitetului de licitaţii de schimb valutar
- 1998-2000: Banca Naţională a României - Dealer Sef
- 2001: Banca Agricolă SA - Director Adjunct Trezorerie
- 2002-2004: Raiffeisen Bank SA - Manager Departament Supranaţionale&Finanţare
- 2004-2006: Raiffeisen International Bank Holding AG Viena - Manager Finanţări, Active şi Capitaluri
- 2007-2009: MKB Romexterra Bank - Vice-preşedinte – Corporaţii şi Trezorerie
- 2010-2012: RBS Romania - Vice-preşedinte – Corporaţii şi Instituţii de reglementare
Romania are un fond de salvare a bancilor
In Romania functioneaza de anul trecut si un fond de salvare a bancilor (fond de restructurare), pe langa cel de garantare a depozitelor (FGDB), ale carui resurse urmeaza sa ajunga la 500 milioane lei pana in 2015.
La randul sau, FGDB, care mai nou are in atributii si masuri de stabilizare a unei banci cu probleme, dispune de resurse financiare in valoare totala de 3 miliarde de lei, reprezentand 1,86% din valoarea depozitelor garantate, de 83,4 miliarde lei la finalul primului trimestru din 2013. Rata de acoperire trebuie insa sa ajunga la 2%, in contextul problemelor sistemului bancar.
Ce poate face BNR pentru salvarea unei banci: Prevederile Ordonantei 99/2006 privind administrarea speciala a unei banci.
Conform Ordonantei de urgenta nr.99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, BNR poate institui administrarea speciala a unei banci cu statut de persoana juridica romana, in vederea redresarii, restructurarii sau lichidarii, in conditiile in care aceasta nu mai poate functiona in parametrii impusi de institutia de supraveghere.