Nicolae Cinteza, BNR: Un nou proiect de lege prevede rambursarea creditelor in valuta la cursul din data acordarii; e o nebunie!

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-25 12:13

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat, cu cateva momente in urma, in cadrul unei conferinte la banca centrala, ca in Parlament se discuta o noua lege care prevede rambursarea creditelor la cursul din data in care au fost acordate.

“Am vazut un proiect de ordonanta (proiect de lege privind modificarea OUG 50 n.r.) care a trecut de Senat si care va multiplica de cateva ori efectele legii in plata. E o nebunie!”, a spus Cinteza.

“Este un proiect de ordonanta care obliga bancile sa accepte rambursarea creditelor in valuta la cursul mediu din luna in care s-a acordat creditul”, a adaugat Cinteza.

El a precizat ulterior, dupa incheierea conferintei, pentru Bancherul.ro, ca este vorba de vechiul proiect de lege initiat in urma cu doi ani de deputata PSD Ana Birchall, modificat acum cu noi prevederi privind conversia, pe care BNR l-a primit aseara de la Camera Deputatilor, pentru a-si exprima opiniile asupra acestuia.

Intrebat care ar putea fi consecintele unei astfel de legi, Cinteza a spus: “Un dezastru!”.

Un proiect de lege pentru modificarea OUG 50 privind conversia creditelor in valuta, initiat de deputata PSD, Ana Birchall, a fost dezbatut, anul trecut, de Camera Deputatilor, dupa ce a fost adoptat de Senat, dar care a fost abandonat ulterior, in favoarea legii insolventei persoanelor fizice, in urma opozitiei FMI si BNR.

Legea a aparut dupa izbucnirea scandalului creditelor in franci elvetieni (CHF), in contextul aprecierii francului cu peste 20% in luna ianuarie 2015 si cu peste 80% dupa izbucnirea crizei din 2008, efectul fiind aproape dublarea ratelor la creditele in CHF.

In ultima varianta a legii discutata anul trecut in Camera Deputatilor se prevedea conversia creditelor in valuta la un curs mediu dintre data acordarii si cel din prezent, ceea ce inseamna o scadere cu aproximativ 25%.

Nicolae Cinteza declara atunci, in Parlament, ca in cazul conversiei creditelor la cursul din data acordarii, un numar de patru banci intra in faliment, conform simularilor facute de BNR. De asemenea, trei banci au anuntat BNR ca vor cere declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei, in cazul adoptarii legii. (vezi aici declaratiile lui Cinteza)

Conversia creditelor in valuta este prevazuta si in proiectul de lege privind transpunerea Directivei 17 privind creditele ipotecare, care trebuie sa intre in vigoare din 21 martie 2016.

Ordonanta de transpunere a Directivei 17, initiata de ANPC, prevede ca se poate face conversia unui credit in valuta la cursul BNR din data conversiei, iar daca fluctuatia ratei de schimb este mai mare de 20%, cum este cazul francului elvetian (CHF), bancile trebuie sa ofere clientilor o reducere a ratelor cu cel putin 10%.

Prevederile legii urmeaza a se aplica doar creditelor acordate dupa intrarea in vigoare a legii, se mai arata in proiectul de ordonanta al ANPC. (vezi aici detalii).

Problema conversiei creditelor in valuta se disputa si in salile tribunalelor, unde clientii bancilor, in special cei cu credite in franci elvetieni, cer rambursarea creditelor la cursul din data acordarii.

Prima decizie definitiva privind inghetarea cursului CHF/RON la data acordarii a fost cea a Tribunalului Galati, din noiembrie 2014, in cazul unui client Volksbank.

De atunci au mai aparut public alte patru decizii definitive de acelasi tip, in cazul clientilor altor trei banci: Bancpost, Credit Europe Bank si Piraeus Bank. (vezi aici detalii)

La inceputul acestui an, in Polonia s-a adoptat o lege care prevede conversia in zloti a creditelor in valuta, inclusiv cele in franci elvetieni (CHF), la un curs cu aproximativ 23% mai mic fata de cel la care au fost acordate, in conditiile in care cursul din prezent este mai mare cu peste 70% fata de cel din 2007. (vezi aici detalii)

Numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) acordate romanilor in perioada dinaintea crizei din 2008 de sapte banci romanesti a scazut cu aproape o treime (29%), respectiv 25.279 de credite, de la 87.112 cate erau in noiembrie 2014 (inclusiv creditele externalizate), la 61.833 in noiembrie 2015, conform datelor publicate de BNR. (vezi aici detalii)

(stire in curs de actualizare) 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii