Legea privind darea in plata se dovedeste o masura stupida, adoptata de politicieni populisti, spune seful Erste Bank, Andreas Treichl

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-05 11:23

Andreas Treichl, presedintele Erste Bank, banca-mama din Austria a BCR, a declarat astazi ca legea privind darea in plata se dovedeste, dupa cum se anticipa inainte de a fi adoptata, o masura “stupida”, care nu ajuta clientii bancilor ci, dimpotriva, are efecte negative asupra economiei, prin reducerea volumului de credite imobiliare pe care le pot obtine, in special tinerii, ca urmare a cresterii avansului pentru credite, piata imobiliara fiind implicit afectata.

Intrebat de catre un analist financiar, in cadrul conferintei sustinuta cu putine momente in urma, in care Erste Bank a anuntat un profit istoric, ce efecte a avut asupra BCR legea privind darea in plata, Treichl a spus: “Nu ne-am schimbat opinia fata de estimarile initiale, suntem putin afectati ca banca, daca ne uitam la numarul de chei de la case care ne-au fost predate pana acum, in schimb efectele negative sunt cele asupra economiei si creditarii. Este una dintre acele masuri stupide, populiste, luate de politicieni care cred ca astfel vor deveni mai populari, dar care afecteaza economia, prin restrictionarea accesului tinerilor la credite. Sper ca acesti politicieni sa dispara curand.”

Seful Erste Bank a precizat ca o astfel de lege privind darea in plata mai exista in California, dar in conditii total diferite si nu este retroactiva.

El a admis, pe de alta parte, ca “am putea avea unele surprize in urmatoarea perioada din cauza legii privind darea in plata, in ceea ce priveste costurile cu riscul, dar nu cred ca impactul va fi substantial”.

Treichl a avertizat in februarie, inainte ca legea privind darea in plata sa fie adoptata de Parlament, cu privire la consecintele acesteia: “este complet absurd si stupid ceea ce doreste sa faca Parlamentul, pentru ca desi intentia este de a se lovi in banci, de fapt cei afectati vor fi tinerii. Impactul major al legii este ca va afecta cresterea creditarii imobiliare si cresterea economica a tarii”. (vezi aici detalii)

Intre timp, legea a fost adoptata, iar previziunile lui Treichl, dar si ale altor bancheri, precum si ai oficialilor BNR, s-au adeverit. Sunt putine solicitari de dare in plata, mult mai putine decat estimarile initiale, in jur de 4.000, conform declaratiilor lui Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate Financiară din cadrul BNR. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, bancile au majorat avansul la creditele imobiliare de la 15% la 20% (dar numai in anumite conditii), 25%, 30%, 35% sau chiar 40% in unele cazuri.

Intre timp insa, garantiile Prima Casa s-au epuizat in urma cererilor mari din partea clientilor, prima afectata fiind chiar BCR, care s-a plans ca nu mai are fonduri chiar din luna martie. Ulterior i s-au redistribuit garantii de la alte banci si din suplimentarea plafonului aprobat de Ministerul Finantelor, dar care au acoperit doar cererile vechi de credite, banca avand in prezent epuizate in continuare garantiile Prima Casa.

In aceste conditii, BCR a fost prima care a decis in aceasta saptamana sa scada avansul la creditele imobiliare standard, de la 35% la cat a fost majorat dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata la 25%, insa doar pentru locuintele din orasele mari.

Ulterior si Piraeus Bank a redus avansul de la 40% la 20%, pentru toate tipurile de imobile.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii