Procedura de schimbare a conducerii CEC Bank, conform legislatiei de guvernanta corporatista, initata de fostul Guvern tehnocrat Ciolos, va fi intrerupta de catre noul Guvern PSD, condus de Sorin Grindeanu, la recomandarea FMI.
Astfel, pe site-ul Ministerului Finantelor a fost publicat astazi un proiect de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor, prin care institutiile de credit ale statului (CEC Bank si Eximbank) sunt exceptate de la aplicarea legii.
Iata prevederile proiectului publicat de Ministerul Finantelor:
Alineatele (2) şi (3) ale articolului 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 14 decembrie 2011, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.111/2016, se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(2) Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică şi la:
a) instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă Regia Autonomă “Rasirom”, Compania Naţională “Romtehnica” – S.A. şi instituţiile de credit prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006, cu modificările şi completările ulterioare.”
Art. VI. – (1) La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, încetează de drept procedurile de selecţie a membrilor consiliului de administraţie sau ai consiliului de supraveghere la instituţiile de credit, declanşate conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi contractele încheiate în legătură cu aceste proceduri de selecţie cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, dacă este cazul.
(2) Plata serviciilor prestate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă în cadrul contractelor încheiate cu experţii independenţi specializaţi în recrutarea resurselor umane, în legătură cu procedurile de selecţie menţionate la alin.(1), se face de către contractant, în condiţiile legii.
PRIM – MINISTRU
Sorin Mihai GRINDEANU
Nota de fundamentare
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, prevede la art. 1 alin. (2) că acest act normativ se aplică şi la:
a) instituţiile de credit, instituţiile financiare şi societăţile de servicii de investiţii financiare şi societăţile de administrare a investiţiilor prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 227/2007, cu modificările şi completările ulterioare;
b) societăţile a căror activitate este reglementată de Legea nr. 32/2000 privind activitatea şi supravegherea intermediarilor în asigurări şi reasigurări, cu modificările şi completările ulterioare.
În aplicarea practică a prevederilor legale menționate mai sus, au reieșit o serie de disfuncționalități ca urmare a faptului că dispozițiile O.U.G. nr. 109/2011 nu au fost corelate cu prevederile din legislația specifică în vigoare aplicabilă instituțiilor de credit, respectiv O.U.G. nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, întrucât legislația specifică, aplicabilă instituțiilor de credit, cuprinde norme și etape procedurale pe care O.U.G. nr.109/2011 nu le-a avut în vedere se crează un conflict de legi cu consecințe în ceea ce privește inclusiv respectarea normelor Băncii Naționale a României în baza cărora funcționează (cu titlu de exemplu semnalăm prevederile art. 52 din O.U.G. nr. 109/2011, potrivit cărora întreprinderile publice au obligația publicării elementelor esențiale ale tranzacțiilor care ating anumite praguri de valoare, în timp ce art.111 din O.U.G. nr. 99/2006 stipulează obligația legală a instituțiilor de credit de a păstra confidențialitatea în relațiile dintre aceasta și clienții săi)
În acest context, este necesar a se adopta măsuri prin care instituțiile de credit să fie exceptate de la aplicarea dispozițiilor O.U.G. nr.109/2011.
De altfel, potrivit concluziilor misiunii de consultare a Fondului Monetar Internațional din data de 17.03.2017, instituțiile de credit trebuie excluse din sfera de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011 deoarece acestea sunt deja supuse unei legislații specifice.
Neadoptarea în regim de urgență a măsurii poate conduce la perturbări majore în activitatea instituțiilor de credit.
Decizia a fost luata la recomandarea FMI
Decizia Ministerului Finantelor de a exclude bancile din legea de guvernanta corporativa s-a luat dupa vizita delegatiei FMI din aceasta luna.
La finalul lunii februarie, Ministerul Finantelor a precizat, pentru Bancherul.ro, ca procedura de selectie a noii conduceri a CEC Bank, prin intermediul firmei de recrutare Transearch Internațional, este in derulare. (vezi aici detalii)
In prezent, conducerea CEC Bank este asigurata de un Comitet de Directie si un Consiliu de Administratie.
Comitetul de Directie, care este conducerea executiva a bancii, este compunsa din:
Radu Gratian Ghetea – Presedinte
Andrei Liviu Stamatian – Prim-Vicepresedinte
Mihaela Lucica Popa – Vicepresedinte
Gheorghe Carabasan – Vicepresedinte
Mirela Iovu – Vicepresedinte
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii