Curtea de Conturi va contesta la Inalta Curte de Casatie si Justitie sentinta Curtii de Apel Bucuresti de a-i anula o decizie din 2015 prin care a constatat ca BCR Banca Locuinte a prejudiciat statul roman cu 70 de milioane de euro prin acordarea ilegala a unor subventii (prima de stat) destinate stimularii sectorului locativ, sume care au fost insa repartizate clientilor bancii sub forma de dobanzi pentru depozite.
“Institutia noastra a luat act de solutia instantei de fond, pronuntata in procesul cu BCR Banca pentru Locuinte, urmand ca aceasta sa fie atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie”, a precizat Curtea de Conturi, la solicitarea Bancherul.ro.
BCR a fost aparata la Curtea de Apel Bucuresti de avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei.
Acesta a justificat in fata instantei ca BCR a platit prima de stat si celor care doar au economisit minim cinci ani, nu doar celor care au obtinut credite locative, ca o masura de stimulare a economisirii, in vederea acumularii unor sume de bani suficiente pentru creditare.
El a invocat si o norma a BNR, care impune un plafon de credite pentru o banca, in raport cu toate obligatiile acesteia, interzicand astfel sa acorde credite tuturor celor care economisesc. “BNR spune ca teoretic doar sase din 10 clienti pot obtine un credit”, a sustinut Stoica.
Insa raportul Curtii de Conturi a relevat ca doar 1,5% dintre contractele de economisire-creditare ale BCR s-au finalizat cu acordarea unui credit imobiliar, adica doar 2.800 de credite din totalul de 185.000 de contracte inchise dupa ce clientii si-au incasat prima de stat, cele mai multe dupa termenul minim de 5 ani de economisire. (vezi aici detalii despre proces)
Curtea de Conturi a pierdut si procesul cu Raiffeisen Banca Locuinte, initiat din aceleasi motive, tot la Curtea de Apel Bucuresti, cel mai probabil urmand sa conteste si aceasta decizie. (vezi aici detalii)
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii