Cum a falimentat in doar 2 zile o banca bulgareasca, KTB, desi auditorul KPMG o aprecia drept sigura, cu o rata a creditelor neperformante de doar 1%

Autor:

Bancherul.ro
2014-07-12 22:24

Corpbank (Corporate Commercial Bank-KTB), a patra banca din Bulgaria dupa marimea activelor, detinuta in majoritate de un mogul local, Tsvetan Vassilev, era descrisa in raportul anual pe 2013 de catre auditorul KPMG drept o banca sigura, cu o rata a creditelor neperformante de doar 1%. Iar intr-un raport al FMI de luna trecuta se arata ca sectorul bancar bulgaresc este stabil si lichid.

Cu toate acestea, cu doar cateva zile mai tarziu, adica acum 3 saptamani, banca a fost asaltata de deponentii sai, care au facut cozi la ghiseele acesteia si au retras in doar doua zile o suma uriasa de 1 miliard de leva (510 milioane euro), astfel ca banca a intrat in incapacitate de plata, nemaiavand resurse sa onoreze alte plati.

In consecinta, a fost nevoita sa ceara ajutorul bancii centrale, care a inchis-o si a pus-o sub supraveghere speciala. Iar ieri a anuntat ca o lichideaza, acuzand actionarul majoritar si angajati ai bancii de fapte penale, intrucat ar fi distrus dosarele unor credite de valori mari acordate unor persoane apropiate actionarului majoritar, iar acesta ar fi retas o suma importanta din banca, cu doar o zi inainte de a fi preluata sub supraveghere.

Presedintele bancii si alti trei angajati au fost retinuti vineri de politie, fiind acuzati de deturnare de fonduri.

Inchiderea bancii va costa guvernul bulgar o suma uriasa, de pana la 2 miliarde de leva (1,02 miliarde euro), bani necesari despagubirii deponentilor, avand ca efect cresterea deficitului bugetar la peste 3% din PIB, limita impusa de normele europene, fata de prognoza initiala de 1,8%.

Totul a inceput…

…in 13 iunie, odata cu descinderea anchetatorilor bulgari la un sediu al Corpbank din Sofia, actiune transmisa in direct de televiziuni, ca in Romania.

In presa au aparut si informatii cu privire la o disputa a actionarului majoritar al bancii, Vassilev, cu un parlamentar din coalitia de guvernare care ar fi avut credite si depozite substantiale la Corpbank (KTB) si pe care le-ar fi retras. In plus, s-a dezvaluit ca in scandal ar fi implicat chiar viceguvernatorul bancii centrale a bulgariei responsabil cu supravegherea bancilor, iar banca centrala a confirmat faptul ca acesta este anchetat. (vezi aici detalii).

In aceste conditii, panica deponentilor era previzibila. Cinci zile mai tarziu, in 18 iunie, banca a fost asaltata de clienti care voiau sa-si retraga banii, fiindu-le frica sa nu-si piarda banii in cazul in care banca se inchide.

In doar doua zile a fost retrasa suma de 1 miliard de leva (o jumatate de miliard de euro), astfel ca a treia zi banca a intrat in incapacitate de plata si a cerut ajutorul bancii centrale. Aceasta nu a intervenit cu lichiditati pentru a o salva ci i-a suspendat activitatea, semn ca stia ca in banca ceva era putred, dupa cum banuia si seful supravegherii bancilor din Romania, Nicolae Cinteza.

Ce a fost putred in banca

Banca centrala a Bulgariei a anuntat ieri ca in urma auditului bancii s-au constatat “actiuni incompatibile cu legea si cu bunele practici bancare”, iar auditorii nu au putut identifica nu mai putin de 65% din portofoliul de credite al Corpbank, in valoare de 5,4 miliarde leva (2,75 miliarde euro), intrucat lipsea documentatia esentiala aferente respectivelor imprumuturi, “documente cel mai probabil distruse in zilele dinaintea preluarii in administratie speciala”, a mai precizat banca centrala a Bulgariei.

O parte considerabilă a portofoliului de credite sugereaza o conexiune foarte mare între debitori și acționarul majoritar al băncii, domnul Tsvetan Vassilev, se mai arata in declaratia bancii centrale, confirmand astfel informatiile publicate anterior de presa privind legaturile suspecte ale actionarului majoritar al bancii cu persoane apropiate si din mediul politic, care au supus astfel banca unui puternic risc operational, care s-a si materializat, in final.

Banca centrala da vina pe viceguvernatorul responsabil cu supravegherea

Se pune insa intrebarea: ce a supravegheat atunci banca centrala? De ce nu a prevenit acest risc? A carei raspuns nu pare greu de ghicit, intrucat chiar viceguvernatorul responsabil de supravegherea este anchetat in acest moment, posibil in legatura cu acest caz.

De altfel, in declaratia bancii centrale de ieri, se recunoaste practic vina acestei institutii in supravegherea KTB. Numai ca este scos un singur tap ispasitor, si anume viceguvernatorul resposabil cu supravegherea, anchetat deja pentru acest lucru, despre care se spune ca a fost singurul care raspundea de supravegherea bancilor, conform legii, fara ca guvernatorul sau conducerea bancii centrale sa poata avea un cuvant de spus.

Greu de crezut ca legea bulgara putea prevede asa ceva si ca BCE a permis existenta acestei legislatii.

Declarația Bancii Nationale a Bulgariei (BNB) din 11 iulie 2014

“Doamnelor și domnilor,

După numeroase stiri in mass-media și o ciudata, din punctul nostru de vedere, conferința de presă a conducerii de atunci a Corporate Commercial Bank (KTB), in zilele de 18, 19 și 20 iunie o suma de aproape 1 miliard de leva a fost retrasă din bancă.
In 20 iunie, vineri, la 11:40 a.m., BNB a primit o scrisoare de la conducerea Corporate Commercial Bank in care solicita ca banca să fie plasata sub supraveghere specială în temeiul art. 115, alin. 2, punctele 2 și 3 din Legea instituțiilor de credit.

Cum acest lucru nu este foarte bine cunoscut și au existat unele interpretări greșite în mass-media cu privire la acțiunile inițiale ale Băncii Centrale, am dori să subliniem faptul că, în cazul și în urma unei astfel de cereri specifice, Banca Naționala a Bulgariei are o obligație prin lege de a plasa o bancă sub supraveghere specială. Și am făcut-o, mai intai Corporate Commercial Bank AD, și apoi Crédit Agricole Bulgaria EAD.

Se stie ca au fost numite că au fost numite imediat persoane pentru conservarea ambelor bancilor din grupul Corporate Commercial Bank. La 25 iunie auditori independenți au început analiza activelor și pasivelor ambelor bănci. Evaluarea a fost efectuată timp de zece zile lucrătoare și s-a încheiat miercuri. Ieri, joi, Banca Centrală a primit rapoartele auditorilor financiari.
În rezumat, in urma analizei auditorilor s-a ajuns la următoarele concluzii:

1. Rezultatele analizei Crédit Agricole Bulgaria sunt pozitive. Aceasta este o bancă bine gestionata cu bune practici bancare. Portofoliul de credite are o calitate foarte buna și acoperita suficient cu garanții reale și provizionate adecvat.

2. Rezultatele auditului Corporate Commercial Bank arata actiuni în contradicție cu legea și bunele practici bancare, cu indulgenta spus. Lipsesc părți semnificative ale dosarelor de credit dintr-un portofoliu de credite de 3,5 miliarde de leva, din totalul volumului de credite de 5,4 miliarde leva, cel mai probabil fiind distruse în zilele care au precedat deciziei de plasare a bancii in conservare. O parte considerabilă a portofoliului de credite sugereaza o conexiune foarte mare între debitori și acționarul majoritar al băncii, domnul Tsvetan Vassilev.

Ca urmare a insuficientelor informații disponibile, auditorii și-a exprimat opinia că este dificil să evalueze situația financiară a debitorilor și posibilitatile lor de a-si rambursa creditele. De asemenea, este dificil de a evalua disponibilitatea și calitatea elementelor aferente garanțiilor, și, prin urmare, este imposibil pentru auditori sa ajunga la o concluzie finală cu privire la calitatea portofoliului de credite de 3,5 miliarde de leva. Din păcate, toate aceste acțiuni nu pot fi identificate cu instrumentele disponibile de supraveghere off-site și ne determina să ne gândim la un abuz intenționat.

Aceste acțiuni specifice ale angajatilor Corporate Commercial Bank ar putea determina daune intentionate pentru banca, de ordinul a sute de milioane de leva. Este evident că acționarii minoritari ai Corporate Commercial Bank au devenit si ei victimele acestor nereguli.

Pentru toate motivele de mai sus, astăzi vom prezenta raportul auditorilor privind revizuirea activelor și pasivelor Corporate Commercial Bank în atenția Procurorului General al Republicii Bulgaria.

În plus față de toate cele spuse despre Corporate Commercial Bank, precum și pe baza datelor furnizate de analiza separată a administratorilor care s-au ocupat de conservarea bancii, am depus la Parchet inca o sesizare privind suspiciuni cu privire la acțiuni penale ale unor persoane in legatura cu banca.

Mai precis, conform datelor furnizate de cei care au preluat banca spre conservare, in data de 19 iunie, cu numai o zi înainte de plasarea Corporate Commercial Bank sub supraveghere specială, o sumă în numerar echivalentă cu BGN 205 887 223, mai ales în euro, a fost retrasa de către o terță persoană, la cererea unui actionar majoritar Corporate Commercial Bank. Cum ar trebui să fie calificat acest lucru și ce masuri ar trebui luate in consecinta este de competența Parchetului de a decide. Anchetatorii ar putea raspunde la intrebarea dacă în acest mod, acționarul majoritar a jefuit propria bancă. Procuratura Republicii Bulgaria se poate baza în totalitate pe expertiza BNB, astfel încât să descopere tot adevărul din spatele acestui caz penal.

De acum înainte, vom lăsa aspectele menționate mai sus la latitudinea Parchetului care trebuie sa aiba un cuvânt de spus, astfel încât să nu obstrucționam ancheta judiciară. De acum înainte, Banca Națională a Bulgariei împreuna cu Guvernul se va concentra pe restructurarea și recuperarea “partii bune” a Corporate Commercial Bank, cu scopul de a proteja interesele tuturor deponenților sai.

Ce acțiuni vor fi întreprinse cu privire la Corporate Commercial Bank și Crédit Agricole Bulgaria de acum încolo?

În mod evident, nu putem umple un “butoi fără fund”, așa cum spune un intelept proverb bulgar, și nici nu am putea naționaliza Corporate Commercial Bank în situatia sa actuală, așa cum a fost anunțat la 22 iunie, înainte ca rezultatele auditului să devină cunoscute.
Altfel, am pune în pericol atât activitățile și operațiunile Băncii de Dezvoltare a Bulgariei dar și o mare parte a fondurilor publice și a fondurilor BNB.

Dar obiectivul rămâne neschimbat! Acest obiectiv rămâne ca toți cetățenii și companiile să-si primeasca inapoi toti banii depusi in banca. Singura excepție vor fi companiile acționarului majoritar al Corporate Commercial Bank și persoane și companiile care au legatura cu el.

Care este noul plan practic de acțiune, deja discutat între BNB și Guvern, și susținut de principalele partide politice reprezentate în Parlament?

Acest plan cuprinde o serie de detalii tehnice, dar, pe scurt, măsurile vor include următoarele etape:

1. Naționalizarea Crédit Agricole Bulgaria.

2. Transferul tuturor activelor si pasivelor “bune” ale KTB catre Crédit Agricole Bulgaria EAD. Este important de mentionat că acest lucru implică toate depozitele populatiei și companiilor, pentru care aceasta va reprezenta doar o operațiune juridică și de contabilitate, care nu afectează în nici un fel aspectul cel mai important – că fiecare cetățean și fiecare companie va avea la dispoziție conturile lor , depozitele și economiile. Singura excepție, și subliniem acest lucru, va fi actionarul majoritar al KTB și persoanele fizice și companiile care au legatura el. Depozitele lor nu vor fi garantate de către stat și vor rămâne în KTB.

3. Sprijinul deplin cu lichiditate pentru Crédit Agricole Bulgaria (care va fi redenumita), din partea noul său proprietar, statul. În acest scop, vor fi asigurate suficiente resurse de Fondul de Asigurare a Depozitelor, bugetul de stat și BNB. Atatea resurse cate vor fi necesare. Mecanismele necesare in acest scop au fost deja proiectate, ca urmare a activității comune a instituțiilor publice implicate în acest proces, inclusiv BNB și Ministerul Finanțelor.

4. Licența KTB va fi revocată și vor fi initiate procedurile de insolvență împotriva ei. Statul, prin Ministerul Finanțelor, și Fondul de garantare a depozitelor, vor fi creditori privilegiați în procedura insolvenței.
5. Pașii de mai sus vor fi posibili după votarea unui proiect de lege special, care este deja pregătit și care va fi prezentat astăzi principalelor partide politice din Parlament.

De acum înainte, este rândul politicienilor!

Și, în sfârșit, Doamnelor și Domnilor,
Suntem foarte conștienți de faptul că, în acest caz particular, Banca Națională a Bulgariei este criticat pentru activitățile de supraveghere bancară.

Cu toate acestea, ceea ce publicul larg nu știe, si aș dori să clarific astăzi, este că, în conformitate cu Legea privind Banca Națională a Bulgariei, în vigoare din 1997, legiuitorul a delegat drepturile și responsabilitățile funcției de supraveghere bancară catre guvernatorul adjunct responsabil de Departamentul de Supraveghere bancară. Nici guvernatorul, și nici alți membri ai Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale nu au responsabilități directe sau drepturi cu privire la supravegherea bancară în curs de desfășurare. Prin urmare, prezentam Adunarii Nationale modificările legislative prin care ne vom asuma astfel de responsabilități.

În concluzie, aș dori să vă împărtășesc faptul că în ultimele câteva săptămâni, Banca Națională a Bulgariei a lucrat în sincronizare completa cu Președintele Republicii Bulgaria și alte instituții de stat, condusa de convingerea că stabilitatea bancara este un bun public esential. De asemenea, credem că, chiar dacă au existat îndoieli, acum toată lumea este convinsă că acesta este un fapt incontestabil.

Restructurarea și revigorarea aceastor instituții de credit este foarte importanta pentru sectoarele cheie ale economiei și pentru municipalități bulgare mari, spitale, multe companii și mii de cetățeni deopotrivă. Orice altă decizie ar fi iresponsabila și ar atrage după sine implicații sociale, economice și politice negative pe termen lung.

Reiterăm, suntem pregatiti sa redeschidem in 21 iulie banca de stat revigorata.

Încă o dată subliniem, acum e rândul politicienilor!
Vă mulțumesc pentru atenție.”

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii