BCR, subsidiara Erste Bank, precum si bancile grecesti, nu au niciun fel de probleme, ne asigura BNR

Autor:

Bancherul.ro
2014-10-22 19:16

Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, spune ca BCR, cea mai mare banca romaneasca, detinuta de austriecii de la Erste Bank, despre care presa a speculat ca nu va trece testele de stres ale BCE, nu are niciun fel de problema.

“Pot sa va asigur ca din punctul meu de vedere, BCR nu are niciun fel de probleme. Iar in ceea ce priveste bancile grecesti, acestea sunt ultimele care ar putea avea probleme in Romania, fiind bine capitalizate”, a declarat Cinteza, pentru Bancherul.ro.

Agentia de presa spaniola EFE a publicat astazi o stire in care afirma ca 11 banci europene vor pica testele de stes ale BCE, a caror rezultate vor fi publicate duminica, printre care Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, dar si trei banci grecesti prezente in Romania: Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost (vezi aici detalii).

Nicolae Cinteza precizeaza ca rezultatul testelor de stres vor fi aflate pentru prima data vineri seara de catre sefii autoritatilor de supraveghere ai bancilor europene, iar duminica vor fi facute publice de catre BCE. “Pana atunci, rezultatele nu sunt definitive si orice informatie despre acestea este o speculatie”, adauga seful supravegherii bancilor romanesti.

Testele de stres si evaluarea activelor vor dezvalui cat de solide sunt in realitate bancile europene, mai exact daca au reusit sa-si majoreze adecvat capitalurile, conform noilor cerinte prudentiale, mai stricte.

In consecinta, testele de stres vor arata care banci nu au suficient capital si in consecinta trebuie sa-l majoreze adecvat, conform unui plan ce urmeaza sa-l inainteze BCE.

Seful bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, a declarat recent, la Viena, ca se astepta ca toate marile banci austriece sa treaca testele de stres, cu exceptia uneia, pe care nu a nominalizat-o, insa a dat de inteles ca ar fi vorba de Volksbank.

Comentarii

gelu

comentariu

Incetati sa ma comparati Romania cu Ungaria. Sunt doua tari complet diferite d.p.v. politic - si, in consecinta si economic si social. faptul ca in Ungaria bacnile dau bani gratuit si cu caruta clientilor, ca bancile dau faliment sau nu, ca se face dreptate clientilor sau nu - NU are nicio legatuera cu Romania! Sau poate vreti ca Romania sa ajunga in situatia Bulgariei ... --- Ce se intampla in Ungaria si in Bulgaria - nu se intampla simetric si in Romania.

client wcr

OCROTITORUL BNR

Bai nea Cinteza, Mugurel, lasati-ne frate cu abureala asta, ati plans si veti plange pe umarul ERSTE,ca de... de acolo e MALAIUL...nea DANILA cu vreo 5 milioane euro actiuni investiti,este prost sa piarda, BANCHERULE, te-am informat de 3 ori,iti dau documente, DAR NIMIC, TE IEI DOAR DE HAIDUCUL PIPEREA, nea Cinteza ti-a dat si tie dobanda pe o luna la actiunile lui DANILA.... NEA CINTEZA, cand ai sa verifici clauzele abuzive la 8 milioane de contracte la romanasi, nu austrieci, APROBATE DE BNR, intre anii 2005-2009, cand era JUNGLA, te vom BAGA IN SEAMA, pana atunci TE VOM BAGA IN ..... Asa ca - BNR, BANCHERULE ....lasa-ne.....lasa-ne....., Va’fan’culo

marius

unde-i depozitul lui Gheorghe?

1. Nea Cinteza, ca un constiincios angajat al Volksbank sau altei banci straine ce a dat credite in monede straine, nu isi face decat datoria. 2.Normal ar fi ca in ziare sa apara si opinia unei institutii independente, ce supravegheaza domeniul bancar, asigurand un echilibru intre bancii si clientii acestora. IN romania aceasta institutie este protectia consumatorilor, BNR avand alta misiune. 3. Domnul Cinteza ne poate spune cine e Gheorghe. Din discutiile cu numeroase persoane, nu am intalnit inca una cu depozit in CHF. Poate protectia va lamuri biata BNR, care nu are date, cat de multi Gheorghe sunt in RO. 4 Concluzie. BNR in loc sa fie un arbitru al pietei ca in Ungaria, este principalul aliat al bancilor in lupta cu populatia, mintind cu nerusinare. Astept raspuns la intrebarea: cat e totalul depozitelor in CHF din romania? garantez ca nu reprezinta nici a suta parte din creditele acordate, deoarece aproape toti ce luau credit in CHF il schimbau in banca in lei si plateau lei.

Misu

Cinty, lasa-ne!

normal ca Nicu protejeaza Volksbank deoarece a avut toata familia angajata acolo. Acum si-a mutat neamul pe la polonezi si le acopera polonezilor toate falsurile

mttmorar

balanta echilibrata ?

D-le Cinteza, lamuriti-ne ! Bancile au in activ credite de 1 miliard de CHF si in pasiv surse (linii de finantare, depozite, etc) tot de 1 miliard CHF ? La 01.01.2009 tot asa aveau ? Active de 1 miliard de CHF si pasive de 1 miliard de CHF ? Ca daca in activ aveau credite de 1 miliard de CHF si in pasiv, surse de 2,67 miliarde RON sau de 0,67 miliarde EUR nu pot sa va dau dreptate (vezi cursurile de la 01.01.2009). Calculul dvs are sens doar daca bancile aveau pasive de aceeasi marime tot in CHF. O banca nu suporta, la randul ei, riscul valutar? Daca o banca se imprumuta intr-o moneda care isi dubleaza cursul, transfera tot riscul valutar asupra imprumutatilor ? Ea nu are nici o pierdere ? Aveau pasive de 2,67 miliarde RON si azi vor sa incaseze 3,66 miliarde RON ?

R

pentru mttmorar

raspunsul la intrebarea vta este: bancile aveau pasive (datorii) de aprox. 1 mld. CHF la data cand aveau miliardul in active deaorece o reglementare legala de baza in Roamnia e ca o banca nu poate avea o pozitie descoperia fata de o valuta mai mult de +- 10% din capitalul propriu (pentru a se evita specularea valutelor si riscurile aferente). Intelelegi acum ca o banac nu poate sa aiba nici profit nici pierdere semnificativa pe evolutia unei anumite monede? pentru Marius nu sunt depozite de suma respectiva, ci imprumuturi la creditori externi, care e diferenta pentru tine?

silviana

rusine

bre nea cinteza crezi ca toata lumea este prosta drept cine te crezi dumnezeu, ne-amdocumentat acum , asta este prea tarziu pentru noi, dar un proverb spune ''niodata nu-i prea tarziu..... am mai invatat si noi cateceva despre econime dute la pensie si mai lasa pe cei tineri, m-am documentat.... de ce a-ti permis imprumuturi in chf printr-o inginerie financiara fara acoperire vorbesc de swap cand bancile nu au avut si nici nu au chf in portofolii provizioane si fractional reserve banking ....rusine..... sa nu mai aud ca nu stiati ce s-a intamplat in australia, n. zeelanda,islanda cu creditele in chf la puscarie a-ti facut-o cu premeditare.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii