Andreas Treichl, seful Erste Bank, banca-mama a BCR, spune ca subsidiara din Romania a trecut peste problemele de anul trecut, cand banca a trebuit sa raporteze pierderi istorice, de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), din cauza creditelor neperformante, iar Romania ramane o piata foarte importanta din perspetiva potentialului de crestere economica.
“România rămâne o piaţă foarte importantă pentru noi din perspectiva potentialului de crestere economica. Dacă România intră în grupul celor mai dinamice ţări din regiune, ar fi un succes imens pentru Erste, indiferent de performanţa managementului nostru local de acolo”, a declarat Treichl, intr-un interviu pentru publicatia maghiara Portfolio.
Treichl a declarat recent, cu ocazia prezentarii rezultatelor pentru 2014, ca BCR va reveni pe profit in acest an, in timp ce subsidiara Erste din Ungaria ar putea sa aiba pierderi si in 2015, dupa ce anul trecut a avut pierderi de 328 milioane euro, la jumatate fata de BCR.
“România şi Ungaria sunt incomparabile: subsidiara din România era într-o situaţie mult mai proastă, dar ce a fost mai rău a trecut cu siguranţă”, a adaugat Treichl.
Romania si Ungaria: solutii diferite la probleme diferite
Pierderile suferite de Erste in Ungaria au insa cauze diferite de cele din Romania.
La noi, problemele au fost cauzate aproape exclusiv de creditele neperformante masive pe care BCR a trebuit sa le recunoasca anul trecut, fortata si de BNR, in timp ce in tara vecina pierderile sunt consecinta masurilor impuse de guvernul condus de Viktor Orban, si anume doua taxe bancare, precum si doua legi care-i despagubeste pe clientii bancilor: una pentru taxele si comisioanele majorate unilateral de banci, alta privind conversia creditelor din franci in lei.
In aceste conditii, singura cale pentru Erste Bank de a depasi problemele din Ungaria a fost incheierea unui acord de pace cu guvernul ungar, recunoscut pentru politica sa nationalista dusa in ultimii ani impotriva bancilor dar si altor companii private.
Iar cum un astfel de acord nu l-ar fi putut negocia singur (si cel mai probabil nici alaturi de asociatia bancilor), Treichl a reusit sa atraga de partea sa BERD-ul, influenta institutie financiara internationala cu sediul in Londra, puternic implicata in investitii in tarile din regiune.
Si astfel s-a incheiat un acord prin care toate partile ofera cate ceva, dar si castiga pe de alta parte: guvernul ungar a promis sa reduca taxa bancara incepand din 2016 (de unde si speranta Erste de a reveni pe profit in Ungaria din acel an), in schimbul angajamentului BERD de a investi mai mult in Ungaria si a promisiunii Erste de a acorda mai multe credite.
Treichl a reusit sa negocieze si implicarea BERD, dar si a statului ungar (o premiera pentru grupul Erste) in capitalizarea subsidiarei din Ungaria, prin achizitia a cate 15% din actiunile bancii. (Vezi aici detaliile acordului)
BCR mai are de administrat un stoc de neperformante de 2,1 miliarde euro
La noi, BCR mai are inca de luptat cu greaua mostenire istorica de credite neperformante, inainte ca banca sa poata obtine din nou profituri importante.
BCR inca mai are de administrat un stoc de credite neperformante destul de ridicat, in valoare de 2,138 miliarde euro, dupa ce anul trecut a reusit sa-l reduca cu un sfert, de la 3,052 miliarde euro cate erau in decembrie 2013, prin vanzarea acestora catre firme de recuperare.
Pierderile mari de anul trecut au venit dupa ce cu un an inainte, in 2013, BCR reusise un profit de 133 milioane euro, datorat insa aproape exclusiv recuperarii impozitului amanat pe filtrul prudential impus de BNR pentru provizioanele IFRS. In 2012, BCR a raportat pierderi de 276 milioane euro.
Treichl spunea, la inceputul lui 2014, cu ocazia prezentarii profitului obtinut in 2013, ca 95% din portofoliul problematic de credite la BCR a fost deja curatat, banca deruland si un proces de scadere a cheltuielilor prin inchiderea a 60 de unitati si reducerea personalului cu 1500 de oameni.
Doar cateva luni mai tarziu, in iulie 2014, Treichl anunta o rasturnare a situatiei: dorinta BNR de a reduce intr-un ritm accelerat rata creditelor neperformante va provoca grupului Erste pierderi de 1,4-1,6 miliarde euro in 2014. In consecinta, s-a anuntat ca BCR urmeaza sa vanda un pachet important de credite neperformante, in valoare de 4 miliarde lei.
Interesant este ca in ciuda acestor volume mari de credite neperformante ale bancilor romanesti, nu doar ale BCR, sectorul bancar si BNR nu au pus la cale si o schema de administrare eficienta a acestora, cum se intampla in alte tari, inclusiv in Ungaria.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii