Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.
Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent, la adresa de inteet https://aspectmarkets.pro (vezi foto), conform unei sesizari primite la Intreababanca.ro.
Tehnologiile digitale au avansat acum atat de mult incat cu greu poti sa-ti dai seama ca un site este unul fals, destinat inselatoriilor.
Cu atat mai mult cu cat, la nivel national (si nici macar european – Europol, Banca Centrala Europeana), nici o institutie a statului (Politie sau Autoritatea de Supraveghere Financiara – ASF) nu are o lista cu site-uri pentru fraude online si nici un dedector unde se poate verifica daca o platforma de investitii este reala sau falsa.
O institutie a statului, cum este Directoratul National de Secutitate Cibeetica (DNSC), ar trebui sa aibe, pe prima pagina, nu „Stirile saptamanii din cybercecurity”, ci o lista cu site-urile si anunturile de pe Facebook sau Whatsapp prin care se fac fraude online.
Dar DNSC nu are pe site nici macar un formular prin care se poate verifica un site suspect, darmite o lista cu platforme tip inselatorii (scam).
Bancherul.ro a realizat o lista cu site-urile pentru inselatorii (scam), pe baza reclamatiilor cititorilor.
O astfel de lista, fireste mult mai extinsa, se afla pe site-ul Bancii Nationale a Rusiei.
La nivel european, de exemplu la Banca Centrala Europeana, nu am gasit asa ceva.
Aspect Markets nu se regaseste insa nici pe lista Bancii Rusiei. O dovada in plus ca tentativele de frauda sunt numeroase si greu de depistat, in timp ce autoritatile nu prea isi fac treaba pentru a-i proteja pe oameni.
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii