ASF, DNSC si Politia nu au o lista cu falsele platforme de investitii pentru fraude online

Autor:

Admin
2025-03-11 10:14

Autoritatile statului care ar trebui sa-i apare pe oameni impotriva fraudelor online, precum ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), DNSC (Directorarul National de Securitate Cibernetica) sau Politia Romana, fac prea putin pentru prevenirea inselatoriilor, in principal prin investitii in criptomonede.

Pe internet exista de luni de zile multe platforme false de investitii in criptomonede pentru fraude online, fara sa mai vorbim de postarile pe Facebook si alte retele sociale, fara ca ASF, DNSC sau Politia sa publice o lista a acestora, pentru prevenirea inselatoriilor.

„Nicio institutie a statului nu are o lista cu site-uri pentru fraude online sau un dedector unde se poate verifica daca o platforma de investitii este reala sau falsa”, scria Bancherul in 26 noiembrie 2024, intr-un articol in care semnala existenta pe internet a unei platforme de investitii pentru fraude online, Aspect Markets.

In urmatoarea zi, in 27 noiembrie 2024, i-am intrebat pe reprezentantii acestor autoritati, in cadrul unei conferinte de presa, “daca nu este nevoie de o lista actualizata cu platformele de investitii pentru fraude pe site-ul Politiei Romane, a DNSC sau ASF, pentru ca oamenii sa stie ca acestea sunt, in acest moment, platformele de care trebuie sa va ferifici, chiar si anunturile de acest gen pe Facebook si alte platforme sociale.”

– Fara doar si poate ca utilitatea unei astfel de liste nu poate fi pusa la indoiala, a raspuns reprezentantul Politiei Romane. Pe de alta parte, a adaugat el, modul sau viteza cu care se actualizeaza e greu de presupus ca va tine pasul cu tot ce apare in fiecare zi.

– Dar merita incercat, nu? am sugerat eu.

– Una dintre caracteristicele acestor anunturi propagate pe retelele sociale, a adaugat reprezentantul Politiei, este ca, fiind raportate de utilizatori, se blocheaza, dar apar anunturi similare, cu alte linkuri. Ori eu, la Politia Romana, daca nu-mi este sesizata platforma respectiva, nu am de unde sa stiu ca mai apare si alta.

De aceea, trebuie sa fim constienti ca pot aparea si cum sa le recunoastem.

Unde raportam o frauda?

Am mai observat ca pe niciun site al unei autoritati din Romania nu exista un formular unde se poate sesiza o frauda, i-am mai intrebat pe reprezentantii Politiei, ASF si DNSC.

„Pe site-ul DNS exista un formular pentru sesizarea unei suspiciuni de incident de securitate si puteti sa sunati la un call center, la 1911″, a rapuns reprezentantul DNS.

Problema este ca din aceasta formulare, „incident de securitate”, nu-ti dai seama ca este vorba de raportarea fraudelor, ci de probleme ce tin de hackeri. Mai ales ca pe pagina DNS se spune ca „formularul PNRISC are ca scop principal transmiterea catre DNSC a datelor necesare identificarii unui atac cibernetic”.

Nu ar fi fost mai simplu si mai eficient ca un astfel de formular sa fie denumit “raportare fraude online”?

– Cate astfel de raportari ati avut in acest an? l-am intrebat pe reprezentantul DNSC.

El a raspuns: “va dati seama ca nu tin la mine statisticile” (desi era la o conferinta de presa dedicata acestui subiect, fraudele). Dar orientativ macar? „Nu pot sa va raspund.”

Reprezentantul ASF a mentionat ca pe pe site-ul institutiei exista o pagina, denumita „Alerte investitori”, cu o lista a „entitatilor care nu sunt autorizate de ASF sa presteze activitati de investitii”.

In realitate, mai toate entitatile din aceasta lista sunt, de fapt, false site-uri sau platforme pentru fraude online.

Nu ar fi fost, asadar, mai simplu, ca o astfel de lista sa fie denumita chiar asa: “false platforme de investitii pentru fraude online?” Dar cine sa identifice ca acestea sunt fraude? ASF se rezuma la atributiile sale privind autorizarea entitatilor de investitii, fara sa existe o colaborare cu alte institutii competente, precum Politia.

Cu privire la raportarea unor fraude cu investitii, pe site-ul ASF nu exista in prezent un astfel de formular, ci doar un link care nu functioneaza.

Dupa 4 luni, nimic nu s-a schimbat, iar escrocii zburda in voie pe internet

Au trecut aproape 4 luni de la acea conferinta, dar nimic nu s-a schimbat la ASF, DNSC sau Politia Romana. Nicio lista cu platforme pentru fraude online nu exista pe site-urile acestor institutii. Nici un raport anual cu privire la fraudele online.

Revenind la platforma pentru fraude cu investitii in criptomonede, Aspect Markets, semnalata in luna noiembrie 2024, aceasta este activa si acum pe internet, cu doua site-uri: aspect-markets.online si aspectmarkets.trade.

Aceste doua platforme nu se regasesc pe lista cu entitati neautorizate a ASF, in ciuda semnalarii facute in cadrul acelei conferinte de presa.

VFR Invest este o alta plarfoma online pentru inselatorii cu investitii in criptomonede, semnalata de cititorii Intreaba Banca, la inceputul lunii ianuarie 2025.

Platforma este activa si in prezent (vezi foto), fara sa se regaseasca pe lista ASF cu platforme neautorizate.

Bancherul.ro a realizat o lista cu site-urile pentru inselatorii (scam), pe baza reclamatiilor cititorilor.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Diferență mare între dobânda la lei, de 6,50%, și cea la euro, de 2,25%

Diferența dintre dobânda de referintă la euro, de 2,25%, și cea la lei, de 6,50%, este destul de ridicată, de 4,25%, fiind posibil să crească și mai mult în acest... detalii

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii