Depozitele la termen nu mai sunt interesante pentru populatie, probabil din cauza dobanzilor mici, dar cu toate acestea conturile bancare ale romanilor sunt tot mai mari. Asta datorita cresterii veniturilor, nu pentru ca oamenii ar face mai multe economii.
Statisticile BNR arata ca depozitele la termen in lei ale gospodariilor populatiei au stagnat la aceeasi valoare in ultimii trei ani, la 67 miliarde lei.
In schimb, depozitele onvernight, adica banii din conturile curente au crescut semnificativ, de la 21 miliarde lei in iunie 2015 la 46 miliarde lei in iunie 2018, asadar mai mult decat dublu. (vezi graficul)
Similiar, depozitele la termen in euro au stagnat la echivalentul a 35 miliarde lei, fara a tine cont de devalorizarea leului fata de moneda europeana, in timp ce conturile curente in euro aproape s-au triplat in ultimii trei ani, de la 11 miliarde lei in iunie 2015 la 27 miliarde lei in iunie 2018.
In acelasi timp, populatia a inceput sa prefere depozitele in valuta, probabil din cauza devalorizarii leului fata de euro sau dolar.
Astfel, in timp ce depozitele populatiei au crescut cu 6,9% in ultimul an, cele in valuta au inregistrat un avans de aproape trei ori mai mare, respectiv de 19%, arata statisticile BNR.
Comportamentul de economisire a populatiei pare a fi modelat dupa sefii BNR.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul.
Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma banilor tinuti in banci, a caror valoare nu este mica.
Guvernatorul BNR avea la finalul lui 2017 trei conturi curente in lei, doua la BCR si unul la Unicredit, in valoare de 896.801 de lei, aprope inca o data mai multi decat in anul precedent, cand avea doar 478.634 de lei, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul BNR. (vezi aici detalii)
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii