BANCI | Stirea Zilei

Guvernatorul si prim-viceguvernatorul BNR nu economisesc in lei, ci in euro si dolari

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2018-07-18 22:18

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, are depozite bancare doar in euro si dolari, nu in moneda nationala, leul.

Cu toate acestea, Isarescu detine in conturile bancare mai multi lei decat valuta, ceea ce inseamna ca guvernatorul nu pare a fi interesat sa castige niste dobanzi de pe urma banilor tinuti in banci, a caror valoare nu este mica.

Guvernatorul BNR avea la finalul lui 2017 trei conturi curente in lei, doua la BCR si unul la Unicredit, in valoare de 896.801 de lei, aprope inca o data mai multi decat in anul precedent, cand avea doar 478.634 de lei, conform declaratiilor de avere publicate pe site-ul BNR.

Isarescu mai avea anul trecut patru depozite in euro in valoare de 24.422 de euro si 2 depozite in dolari, insumand 11.427 USD.

Guvernatorul si-a facut in 2016 inca trei depozite in euro, iar in 2017 unul in dolari americani, pe langa cele doua depozite, unul in euro si altul in dolari, pe care le avea din 2012.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, si-a schimbat si el strategia de economisire, nemultumit probabil de dobanda mica primita de la BCR, in prezent de 0,75%, care i-au adus totusi castiguri de 23.939 lei, de pe urma unui depozit de 2,3 milioane lei si a unui cont de economii in euro in valoare de 171.408 euro.

Astfel ca a renuntat la depozitul in lei in valoare de 2,3 milioane lei deschis in 2017 si si-a depus banii intr-un fond de investitii, pentru a incasa un castig mai mare.

Desi primeste o dobanda simbolica, de 0,05%, Georgescu nu a lichidat insa contul de economii in euro deschis in 2013, a carui valoare a scazut insa la 122.187 de euro, de la 171.408 mii euro cat era in urma cu un an.

Florin Georgescu si-a sporit si numarul persoanelor fizice carora le-a dat imprumuturi in nume personal,de la 2 la 4, cu o valoare de 38.200 de lei.

Interesul guvernatorului si prim-viceguvernatorului pentru depozitele in valuta ar putea fi explicat prin tendinta de depreciere a leului fata de valute din ultimii zece ani, dupa izbucnirea crizei din 2008.

Astfel, daca la finalul lui 2008 un euro valora 3,9 lei, in prezent a ajuns la 4,6 lei, asadar a pierdut 18% din valoare.

Pe parcursul ultimilor doi ani, in 2016 si 2017, cursul leu/euro a crescut cu 2,8%, in timp ce dobanzile la depozitele in lei au scazut sub 1% pe an.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii