Presedintele Klaus Iohannis a avut ieri, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu Mugur Isarescu, guvenatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, “ocazionata de necesitatea consultarilor in privinta medierii disputelor dintre Guvern si BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice”, dupa cum se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
In absenta unui comunicat din partea BNR cu privire la intalnirea de la Palatul Cotroceni, deducem ca Presedintele a fost cel care a considerat ca este nevoie de o mediere intre BNR si Guvern. Iohannis a declarat, luni, ca va incerca o mediere intre cele doua institutii, pentru ca “s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente.”
Afirmatiile contondente sunt ale presedintelui PSD si al Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, care criticase recent declaratiile economistului sef al BNR, Valentin Lazea, cu privire la nivelul ridicat al deficitului de cont curent al Romaniei:
“Cred că Banca Naţională este a României, nu este proprietatea niciunei persoane, niciunui grup de persoane, niciunei alte puteri, ci este proprietatea României şi este o instituţie română care trebuie să lucreze în beneficiul României şi în beneficiul românilor. Şi sunt convins că ar trebui ca, împreună cu guvernul, să lucreze pentru diminuarea inflaţiei şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de politică monetară, care este politica BNR, nu să ascultăm mereu cum oameni care lucrează la Banca Naţională fac tot felul de previziuni publice şi care produc deservicii României, oameni cu funcţii importante din Banca Naţională care, deşi Comisia Europeană a spus că deficitul comercial, deficitul de cont curent al României nu generează probleme, pentru că e sub 4%, aşa cum s-a stabilit. Cu toate astea, ştie el (Lazea) că asta va produce necazuri în România. Păi cum poţi să vii să spui aşa ceva? L-a pus Mugur Isărescu, a făcut-o de capul lui? Chiar dacă a făcut-o de capul lui, nu vorbeşti ca persoană fizică, e vorba de un mesaj din partea Băncii Naţionale. Asta poate să producă deservicii serioase României. Nu ia nicio măsură BNR, conducerea BNR? Înseamnă că îşi asumă aceste declaraţii”.
Pe de alta parte, Dragnea s-a declarat in dezacord cu opinia BNR si a economistilor in privinta cauzei principale a cresterii inflatiei, si anume politica fiscala de stimulare a consumului si de crestere a salariilor, considerand ca vina o poarta firmele straine din domeniul energetic, care au majorat preturile in mod nejustificat, profitand de o pozitie de cartel, dupa modelul sistemului bancar si a firmelor de asigurari.
Liviu Dragnea: “Sub nicio formă nu sunt de acord că inflaţia provine din politicile de creştere a veniturilor românilor…S-a spus: din cauza PSD. Şi vorbim de cauze spuse şi de BNR şi de alţi analişti. Creşterea preţurilor la energie – în primul rând este vorba de liberalizarea cerută de FMI şi UE, deci nu e o decizie a guvernului şi de asemenea şi de unele politici de cartel făcute de unii operatori economici cu capital străin în România. Deci, nu e din cauza Guvernului. Creşterea preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale – martie 2018 faţă de martie 2017 – o creştere de 33%. Nu noi am decis. Creşterea preţurilor la produsele agricole importate şi alimentare importate. Noi importăm 70% din UE şi constatăm că aici au crescut preţurile la bunurile pe care le importăm. Sigur că am constatat că aceste companii cu capital străin când au văzut că veniturile românilor cresc – şi salarii, şi pensii – şi-au zis “hai să mărim şi noi preţurile”. Noi o să cerem ANRE-ului şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri şi solicit guvernului foarte clar ca în cazul relatat de Consiliul Concurenţei să dispună un control efectuat de Corpul de control al premierului şi nu numai. Şi s-ar putea – au început să apară informaţii, zvonuri – că şi în alte domenii se lucrează în felul ăsta. La societăţile de asigurări, zic unii, la sistemul bancar, zic alţii, în legătură cu dobânzile practicate. De asemenea, importatorii au zis “hai să creştem şi noi preţurile, dacă au crescut veniturile la români”. De asta orice măsură pe care noi vrem să o luăm pentru a creşte valoarea şi cantitatea producţiei din România este lovită din toate părţile, asta nu înseamnă că o să dăm înapoi, dar este una din explicaţii”.
In fine, seful partidului de guvernamant este convins ca declaratiile BNR sunt coordonate cu cele ale Presedintelui Romaniei si partidelor de opozitie:
”Încerc să înţeleg, dar încet-încet mă duc acolo cu gândul, că prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la Banca Naţională, unele declaraţii ale preşedintelui, unele declaraţii ale altor lideri politici din opoziţie, ştiri false, poate cineva, undeva, este nervos sau unii sunt nervoşi că România chiar este pe cale să înceapă să-şi folosească potenţialul propriu pentru români”.
Intr-adevar, Liviu Dragnea are dreptate: atat BNR, dar si economistii, au lansat avertismente in ultima perioada cu privire la cresterea deficitelor gemene, cel de cont curent si fiscal, precum si in privinta politicii salariale exuberante, necorelata cu productivitatea, in paralel cu alte masuri de stimulare a consumului, care afecteaza inflatia, dar si cresterea economica sustenabila.
Avertismentele au fost insusite de partidele de opozitie sub forma de critici la adresa PSD, astfel incat concluzia lui Liviu Dragnea este fireasca, din perspectiva unui politician: BNR s-a aliat cu opozitia impotriva PSD.
Analizele si opiniile BNR beneficiaza de credibilitate neconditionata
Cine are dreptate? Pe cine sa credem? Fireste ca pe cineva aflat la mijloc, independent, profesionist in chestiunile economice. Cine e profesionist si in acelasi timp independent? BNR.
E firesc, deci, sa dam credit BNR in problema inflatiei, dar si a problemelor macroeconomice, tocmai datorita faptului ca este o institutie independenta, asadar fara niciun fel de interese.
Independenta BNR este consfintita prin lege: Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României, care spune urmatoarele: “În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate.”
Prevederea este in acord cu principiul independenței băncilor centrale prevăzut la articolul 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene: „În exercitarea competenţelor și în îndeplinirea misiunilor și îndatoririlor care le-au fost conferite prin tratate și prin Statutul SEBC și al BCE, Banca Centrală Europeană, băncile centrale naționale sau membrii organelor lor de decizie nu pot solicita și nici accepta instrucțiuni din partea instituțiilor, organelor, oficiilor sau agențiilor Uniunii, a guvernelor statelor membre sau a oricărui alt organism. Instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii, precum și guvernele statelor membre se angajează să respecte acest principiu și să nu încerce să influențeze membrii organelor de decizie ale Băncii Centrale Europene sau ale băncilor centrale naționale în îndeplinirea misiunii lor.”
De ce sa aiba nevoie BNR de mediere politica daca e independenta?
In aceste conditii, de ce ar avea nevoie BNR de o mediere a presedintelui in relatia sa cu Guvernul? Teoretic si practic, nu are nevoie de asa ceva, pentru ca BNR este singura resposabila de o relatie cat mai buna cu alte institutii, pentru a-si pastra respectul cuvenit si consfintit.
Dimpotriva, BNR nu ar trebui sa ajunga intr-o astfel de situatie de medieri sau negocieri cu partidele, care automat atrage riscuri de implicare politica.
A fost deja cazul recentei audieri in Parlament la comisia economica din Senat, unde intreaga conducere a BNR s-a prezentat pentru a se intalni cu senatorul PNL, Florin Citu, fost bancher, si alti doi colegi din opozitie, intrucat senatorii PSD au boicotat intalnirea. (vezi aici detalii)
Acum, BNR face aceeasi greseala: se intalneste cu Presedintele Iohannis, care reprezinta, pana la urma, tot opozitia, in ochii politicienilor la putere.
Da, PNL si Iohannis au dreptate, sustinand opiniile BNR in problemele economice, care sunt cele mai calificate. Dar asta nu inseamna ca BNR trebuie sa se puna bine cu PNL si sa duca un razboi cu PSD.
Dimpotriva, datoria BNR este sa faca eforturi pentru a se intalni si a discuta in primul rand cu cei din PSD, tocmai pentru a-i informa si a-i convinge despre problemele si riscurile politicii fiscale, astfel incat sa se adopte decizii cat mai adecvate.
Ce rost are sa te intalnesti cu Citu sau Iohannis? Ei sunt de acord cu tine, stiu care sunt problemele. Cei din PSD, manati de interese populiste si politice, trebuie imblanziti si convinsi de justetea analizelor specialistilor independenti ai BNR. Astfel incat sa nu ajunga la concluzia ca BNR este de partea opozitiei si impotriva PSD, cand BNR ar trebui sa fie echidistanta politic, datorita statutului sau de independenta.
Este surprinzatoare, asadar, lipsa de tact a lui Mugur Isarescu in relatia cu partidele politice in contextul crizei inflatiei si ROBOR-ului, data fiind vechimea sa la conducerea BNR si implicit experienta politica.
Isarescu nu ar fi trebuit sa mearga nici la intalnirea cu Citu, nici la cea cu Iohannis. Ar fi trebuit sa ramana in palatul sau de sticla, cum ii statea bine pana acum, si sa se rezume la declaratiile din cadrul briefingurilor si la prezentarea rapoartelor privind inflatia si a deciziilor de politica monetara.
Independenta bancii nationale ar fi avut astfel de castigat.
Nu ar fi fost stirbita de oportunitatea prinsa de presedintele Iohannis pentru a castiga putin capital politic, dupa cum arata si urmatoarea fraza din comunicatul Presedintiei:
“Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.”
Afirmatie care nu se potriveste deloc cu cea din statutul BNR: “În îndeplinirea atribuţiilor, Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate.”
Poate ca de aceea BNR i-e rusine sa publice si ea comunicatul despre intalnirea cu presedintele Iohannis.
Derapajul politic al guvernatorului BNR i-ar putea pune in pericol sansele de a obtine in vara anului viitor un nou mandat la conducerea BNR.
De asemenea, ar putea fi afectat si planul de aderare la zona euro, desi recent s-a adoptat o decizie foarte importanta, prin infiintarea de catre Guvern a Comisiei pentru pregatirea aderarii la zona euro.
Comunicatul Presedintiei
Întâlnirea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu conducerea Băncii Naționale a României
25 Aprilie 2018
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut miercuri, 25 aprilie a.c., o întrevedere cu conducerea Băncii Naționale a României, reprezentată de domnul Guvernator Mugur Isărescu și domnul Prim-viceguvernator Florin Georgescu. Această întâlnire a fost ocazionată de necesitatea consultărilor în privința medierii disputelor dintre Guvern și BNR, referitoare la riscurile cu care România se confruntă în prezent în ceea ce privește inflația și coordonarea politicilor economice.
În cadrul discuțiilor, a fost analizată situația macroeconomică existentă, context în care Președintele României a subliniat că este esențială independența Băncii Naționale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiție fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene.
În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a menționat că Banca Națională a României trebuie să urmărească, cu responsabilitate și determinare, obiectivul fundamental de asigurare a stabilității prețurilor, astfel încât veniturile românilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.
Guvernatorul BNR a prezentat principalii factori ai creșterii prețurilor, arătând că influențele semnificative provin din componente aflate în afara sferei de acțiune a politicii monetare.
Referitor la problema coordonării politicilor economice, Președintele României apreciază că aceasta nu înseamnă că politicile unor autorități să fie subordonate obiectivelor altora, însă ansamblul politicilor economice trebuie să asigure, prin toate măsurile care se impun, stabilitatea și predictibilitatea cadrului macroeconomic.
Astfel, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că atât Guvernul, cât și Banca Națională trebuie să evite abordările concurențiale, astfel încât cooperarea instituțională să fie una eficientă, în condiții de echilibru și responsabilitate față de interesele economice ale României.
La finalul întrevederii, Președintele României și-a exprimat speranța că vor exista discuții între Guvern și BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătățească dialogul instituțional și cooperarea în domeniul politicilor economice.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii