Curtea Constitutionala precizeaza ca legea darii in plata se poate aplica tuturor contractelor de credit in derulare, inclusiv celor acordate in perioada dinainte de criza, asadar se aplica retroactiv, dar cu conditia ca instantele de judecata sa verifice daca cererile de dare in plata sunt justificate, mai exact daca se aplica principiul impreviziunii din Codul Civil, au declarat surse oficiale din cadrul institutiei, pentru Bancherul.ro.
Decizia Curtii Constitutionale este asadar una echilibrata, intrucat nici nu permite darea in plata in orice conditii, cum ar vrea avocatii clientilor bancilor si politicienii populisti, atat de la PNL cat si de la PSD, dar nici nu interzice aceasta solutie clientilor bancilor, de a renunta la credit, daca imprejurarile se justifica.
Instantele de judecata, fiind independente, vor fi cele care vor stabili daca oamenii au intr-adevar motive intemeiate sa scape de datorii cedand bancii locuinta ipotecata.
“Nu putem accepta ca darea in plata, care este de fapt o forma a principiului impreviziunii, sa se faca in orice conditii, cand cineva are chef sa scape de datorii. Trebuie sa respecte normele Codului Civil, iar instantele de judecata sunt cele care decid daca darea in plata este sau nu justificata”.
Curtea Constitutionala a dat astfel, partial dreptate avocatului BRD, Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei, care a sustinut in sedinta de judecata ca darea in plata nu se justifica intrucat este o forma a mecanismului impreviziunii.
“Daca vorbim de dezechilibrul din contractul de credit si devalorizarea imobilului, exista in momentul de fata mecanismul din Codul Civil, impreviziunea, aplicat in imprejurari exceptionale, cand ar fi prea oneroasa indeplinirea obligatiei contractuale, dar care prevede doua solutii: adaptarea contractului si exceptional incetarea contractului. Deci mecanismul exista, nu este necesar un nou mecanism”, a spus Stoica.
Curtea Constitutionala nu a fost insa de acord cu Valeriu Stoica in ceea ce priveste plangerea acestuia ca legea darii in plata ar duce la suprimarea dreptului de proprietate al bancilor, astfel ca aceasta ar trebui declarata neconstitutionala in intregime. (vezi aici detalii)
Curtea Constitutionala precizeaza ca principiul impreviziunii trebuie sa se aplice si contractelor de credit incheiate inainte de criza din 2008, cand era in vigoare vechiul Cod Civil, chiar daca in acesta nu exista expres termenul de impreviziune ca in noul Cod Civil, in vigoare din octombrie 2011, unde are dedicat un articol (1.271).
In realitate, impreviziunea se aplica si in vechiul Cod Civil, mai exact conform articolului 970, care spune ca executarea contractelor se face conform principiului bunei credinte, explica judecatorii.
“Existenta impreviziunii ar putea fi constatata de instante, de exemplu, in cazul cresterii aberante, din cauza cursului valutar, a ratelor lunare la creditele in valuta, cum sunt cele in franci elvetieni”, a precizat un judecator al Curtii Constitutionale, pentru Bancherul.ro.
Insa nu este obligatoiu sa se ajunga in instanta, pentru ca legea darii in plata prevede ca mai intai clientul si banca trebuie sa negocieze conditii mai bune ale imprumutului.
Art. 3 din Legea 77/2016 privind darea in plata prevede ca stingerea datoriei prin predarea locuintei poate avea loc daca părţile contractului de credit nu ajung la un alt acord. (vezi aici legea)
Curtea Constitutionala a precizat, de asemenea, ca instantele de judecata pot decide “fie adaptarea contractului, fie încetarea sa în forma pe care o decide şi care poate merge până la preluarea de către creditor a imobilului adus garanție cu stingerea tuturor accesoriilor.”
Si creditele care se vor acorda de acum inainte se vor supune prevederilor Curtii Constitutionale, astfel ca bancile vor stabili noi conditii de creditare si de executare a contractului. Initial bancile au majorat avansul la creditele imobiliare de la 15% la 35%, dar apoi l-au scazut la 20-25%. Dupa noile modificari ale legii, s-ar putea ca avansul sa mai scada.
Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale, a precizat, de altfel, pentru Bancherul.ro, dupa sedinta de ieri, ca legea darii in plata se va aplica retroactiv, si contractelor in derulare, cu conditia respectarii principiului impreviziunii.
Bancherul.ro: Ce se intampla cu darile in plata, se pot face in continuare sau nu?
Valer Dorneanu: “Procedurile se deruleaza in continuare cu aplicarea acestor concluzii ale noastre. Noi nu oprim derularea legii, pentru ca aceasta nu este declarata neconstitutionala in intregime.
Se poate apela in continuare la darea in plata, iar instantele, apreciind toate circumstantele in care s-au derulat contractele, precum buna credinta a bancii, buna credinta a lui, daca exista discrepante, disproportii intre pretentiile bancii si ale clientului.”
Curtea nu s-a pronuntat cu privire la caracterul retroactiv al legii, a spus Dorneanu, pentru Bancherul.ro, precizand insa ca aceasta se poate aplica si creditelor vechi, in derulare. (vezi aici detalii)
Curtea Constitutionala urmeaza sa transmita un nou comunicat de presa in care sa clarifice decizia de ieri. (vezi aici comunicatul Curtii Constitutionale)
Ce prevede Art. 1271 din noul Cod Civil cu privire la Impreviziunea:
(1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.
(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a contractului.
Prevederile vechiului Cod Civil din 1864
Despre efectul conventiilor
Sectiunea I: Dispozitii generale
Art. 969
Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamintul mutual sau din cauze autorizate de lege. (C. civ. 970 si urm.).
Art. 970
Conventiile trebuie executate cu buna-credinta.
Ele obliga nu numai la ceea ce este expres intr-insele, dar la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa. (C. civ. 977 si urm.).
Art. 971
In contractele ce au de obiect translatia proprietatii, sau unui alt drept real, proprietatea sau dreptul se transmite prin efectul consimtamintului partilor, si lucrul ramine in rizico-pericolul dobinditorului, chiar cind nu i s-a facut traditiunea lucrului. (C. civ. 1079 si urm., 1156, 1295, 1406, 1479 si urm.).
Art. 972
Daca lucrul ce cineva s-a obligat succesiv a da la doua persoane este mobil, persoana pusa in posesiune este preferita si ramine proprietara, chiar cind titlul sau este cu data posterioara, numai posesiunea sa fie de buna-credinta. (C. civ. 1846, 1899, 1909).
Sectiunea II: Despre efectul conventiilor in privinta persoanelor a treia
Art. 973
Conventiile n-au efect decit intre partile contractante. (C. civ. 969, 974, 975, 976, 1175, 1554).
Art. 974
Creditorii pot exercita toate drepturile si actiunile debitorului lor, afara de acelea care ii sint exclusiv personale. (C. civ. 558, 699, 732, 769, 780 si urm., 848, 1825, 1843).
Art. 975
Ei pot asemenea, in numele lor personal, sa atace actele viclene, facute de debitor in prejudiciul drepturilor lor. (C. civ. 562, 699, 769, 785).
Art. 976
Cu toate acestea, sint datori, pentru drepturile enuntate la titlul succesiunii, acela al contractelor de maritaj si drepturilor respective ale sotilor, sa se conformeze cu regulile cuprinse intr-insele. (C. civ. 650-799, 975).
Sectiunea III: Despre interpretarea conventiilor
Art. 977
Interpretarea contractelor se face dupa intentia comuna a partilor contractante, iar nu dupa sensul literal al termenilor.
Art. 978
Cind o clauza este primitoare de doua intelesuri ea se interpreteaza in sensul ce poate avea un efect, iar nu in acela ce n-ar putea produce nici unul.
Art. 979
Termenii susceptibili de doua intelesuri se interpreteaza in intelesul ce se potriveste mai mult cu natura contractului.
Art. 980
Dispozitiile indoioase se interpreteaza dupa obiceiul locului unde s-a incheiat contractul (C. civ. 583, 607, 610, 970, 1359, 1450 si urm.).
Art. 981
Clauzele obisnuite intr-un contract se subinteleg, desi nu sint exprese intr-insul. (C. civ. 970).
Art. 982
Toate clauzele conventiilor se interpreteaza unele prin altele dindu-se fiecarei intelesul ce rezulta din actul intreg.
Art. 983
Cind este indoiala, conventia se interpreteaza in favoarea celui ce se obliga. (C. civ. 1312).
Art. 984
Conventia nu cuprinde decit lucrurile asupra carora se pare ca partile si-au propus a contracta, oricit de generali ar fi termenii cu care s-a incheiat.
Art. 985
Cind intr-un contract s-a pus anume un caz pentru a se explica obligatia, nu se poate sustine ca printr-acesta s-a restrins intinderea ce angajamentul ar avea de drept in cazurile neexprese.
(stire in curs de actualizare)
DECIZIA nr.731 din 6 noiembrie 2019 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(11) şi alin.(13)], pct.3 [cu referire la art.4 alin.(3) şi... detalii
Curtea Constitutionala a respins un numar de 16 contestatii ale Credit Europe Bank la Legea 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin... detalii
Legea darii in plata (Legea nr.77/2016) a fost declarata partial neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala intrucat nu a facut diferenţiere între debitorii de bună-credinţă şi cei de rea-credinţă, între cei... detalii
BNR a emis in 21 decembrie un ordin prin care suspenda inca doua luni, pana in 28 februarie 2017, aplicarea unor cerinte suplimentare de capital pentru riscul sistemic in cazul... detalii