Polonia adopta o lege de conversie in zloti a creditelor in franci elvetieni, dupa modelul Banca Transilvania - Volksbank

Autor:

Bancherul.ro
2015-08-08 14:38

Parlamentul polonez a aprobat o lege care ofera anumitor categorii de clienti ai bancilor care au credite ipotecare in valuta, majoritatea in franci elvetieni, sa efectueze conversia in moneda nationala, zlotul, la cursul zilei, dar cu o anumita reducere a valorii creditului ramas de rambursat, un model asemanator celui adoptat de Banca Transilvania pentru conversia creditelor Volksbank.

In schimb, atat bancile cat si clientii vor beneficia de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor aferente conversiei creditelor.

Mai exact, mai intai se va face conversia creditului din franci in zloti, la cursul zilei, dupa care banca suporta 50% din diferenta dintre valoarea creditului din prezent si valoarea la cursul istoric, adica din momentul acordarii, mult mai mic decat in prezent, din cauza aprecierii puternice a francului.

De exemplu, un credit de 100 CHF obtinut in 2007 avea o valoare de aproximativ 200 de zloti, dar care a ajuns in prezent la 400 de zloti, din cauza dublarii cursului. Daca presupunem ca valoarea creditului ramas de rambursat ar mai fi de 300 de zloti, rezulta ca in urma conversiei banca va aplica o reducere de 50% din diferenta de 100 de zloti, adica 50 de zloti, ceea ce inseamna o reducere de 50% a valorii creditului.

Banca Transilvania a aplicat o reducere de 22,5% a valorii creditelor convertite din CHF in lei, dupa ce a fost eliminat si un comision de risc, care reprezenta pana la un sfert din valoarea unei rate, adica in total o reducere care ajungea la 30-40%.

Legea din Polonia are insa un camp de aplicare destul de restrictiv, de ea putand beneficia doar 60.000 de detinatori de credite ipotecare, din totalul celor 565.000 de clienti cu credite pentru casa. Asta pentru ca legea se va aplica doar celor care au apartamente cu suprafata de maxim 100 mp sau case de maxim 150 mp, iar valoarea creditului ramas de rambursat trebuie sa fie mai mare de 80% din valoarea imobilului.

Legea romaneasca ar putea reveni in dezbatere

Si in Parlamentul Romaniei a fost dezbatut la inceputul anului un proiect de lege initiat de deputatii PSD in care se prevedea conversia creditelor din franci in lei la un curs de aproximativ 3 lei pentru 1 franc, o medie intre cursul de acordare, de 2 lei, si cel din prezent, de 4 lei.

Proiectul a fost insa abandonat, dupa presiunile FMI si a reprezentantilor BNR, a carei conducere a venit in Parlament pentru a sustine varianta solutiei amiabile dintre banci si clienti.

Parlamentarii au renuntat in cele din urma la lege, se pare in schimbul adoptarii legii insolventei persoanelor fizice, publicata deja in Monitorul Oficial, dar care va intra in vigoare abia peste 6 luni, adica de la inceputul anului viitor.

Scandalul creditelor in CHF a continuat insa, intrucat clientii bancilor au organizat diverse mitinguri de protest iar o asociatie de consumatori s-a aliat cu ANPC pentru a face presiune asupra bancilor sa ofere conditii de conversie dupa modelul Bancii Transilvania.

Bancile insa nu au cedat, in ciuda recomandarilor guvernatorului Mugur Isarescu de a imparti povara cu clientii, fiind aparate si de seful supravegherii bancilor, Nicolae Cinteza, care declara ca bancile grecesti nu sunt dispuse sa acorde discounturi clientilor, intrucat sufera pierderi din cauza crizei din Grecia.

Nici macar Raiffeisen Bank, cea mai profitabila banca romaneasca, nu s-a aratat dispusa sa acorde vreun discount clientilor care doresc sa schimbe creditele din CHF in lei.

Adoptarea legii privind conversia creditelor in valuta din Polonia ar putea repune pe rol proiectul de lege asemanator din Parlamentul Romaniei, asteptat sa reintre in dezbaterea politicientilor in aceasta toamna.

Mai ales ca Banca Centrala Europeana a emis o opinie despre legea poloneza ce poate fi considerata mai degraba binevoitoare decat foarte critica, atragandu-se atentia doar cu privire la caracterul retroactiv al legii si la pagubele pe care le-ar putea suporta bancile, ceea ce e firesc.

Adoptarea unor legi de protectie a consumatorilor sunt oportuniste, intrucat in Polonia vor fi alegeri generale in aceasta toamna, iar in Romania vor fi alegeri locale si generale in a doua parte a anului viitor.

Legea din Polonia urmeaza sa fie aprobata si de Senat si ratificata de presedintele tarii, inainte de a intra in vigoare, ceea ce inseamna ca ar putea suferi modificari.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii