In scrisoarea de intentie pentru aprobarea acordului cu FMI, autoritatile romane (Guvernul si BNR) se angajeaza sa evite adoptarea unei legi a insolventei personale, cu scopul conservarii disciplinei de rambursare a creditelor.
“Deoarece conservarea disciplinei de rambursare a creditelor în rândul debitorilor contribuie semnificativ la stabilitatea financiară, vom lua toate măsurile pentru a evita adoptarea unor iniţiative legislative, precum legea insolvenţei personale sau propuneri legate de legea privind recuperarea datoriilor care ar submina disciplina de credit”, se arată în scrisoarea de intenţie convenită de autorităţile române cu FMI şi CE, citata de Mediafax.
Alexandru Paunescu, directorul directiei juridice din cadrul BNR, a declarat in urma cu cateva luni, intr-un colocviu organizat de banca centrala pe tema insolventei, ca nu se impune si nu este oportuna adoptarea unei legi privind insolventa (falimentul) persoanelor fizice, in timp ce Florin Motiu, secretar de stat la Ministerul Justitiei, aprecia necesitatea unei astfel de reglementari.
Cu toate acestea, Motiu a precizat ca falimentul persoanelor fizice nu va fi inclus in noul cod al insolventei ce urmeaza a fi adoptat de Parlament la finalul acestui an, din cauza opozitiei Fondului Monetar International (FMI).
Un proiect de lege a insolventei personale, la pachet cu noul cod al insolventei
Pe de alta parte, un proiect de lege a insolventei persoanelor fizice, initiat de deputatul minoritatii italiene din Romania, Mircea Grosaru, a fost dezbatut, la finalul lunii octombrie, in comisia juridica a Camerei Deputatilor, care a decis ca respectivul proiect, impreuna cu alte doua initiative pe aceeasi tema depuse in 2010 dar neaprobate, sa fie discutate la pachet cu noul Cod al insolventei.
“Noi vom propune, și au fost de acord și ARB și CSM, ca acest proiect privind insolvența persoanelor fizice să fie discutat ca parte componentă a Codului insolvenței”, a spus Grosaru, citat de Agerpres.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii