Un numar de 7 banci europene cu sucursale sau subsidiare in Romania nu au reusit sa treaca testele de stres realizate de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), in urma exercitiului de evaluare a activelor (Asset Quality Review – AQR) derulat de Banca Centrala Europeana (BCE). Cele 7 banci sunt, in ordinea notelor primite: Piraeus Bank, Millennium BCP, Veneto Banca, Volksbank, Bank of Cyprus, National Bank of Greece – NBG, actionarul majoritar la Banca Romaneasca, si Eurobank, care detine Bancpost.
Aceasta din urma banca greceasca a obtinut cele mai slabe note la testele de stres, cu mult sub cele ale celorlalte mari banci grecesti.
Astfel, Eurobank a obtinut o rata de capitalizare CET 1 negativa, de – 6,42%, in scenariul advers de scadere economica si crestere a somajului in urmatorii trei ani, fata de o rata minima de trecere impusa de EBA, de 5,5%.
Si NBG a obtinut o rata negativa, de -0,42%, in timp ce Piraeus Bank a fost cu peste un punct (4,39%) sub pragul minim.
Cele trei banci grecesti care au picat testele de stres au fost evaluate si in varianta indeplinirii planurilor de restructurare aprobate de Comisia Europeana, caz in care doua dintre ele, NBG si Piraeus, au trecut testele. (Vezi aici detalii)
Pe de alta parte, este surprinzatoare prestatia foarte buna a celei de-a treia banci grecesti, Alpha Bank, clasata pe locul 10 in topul celor mai bune note la testul de stres, cu 8,07%, peste Raiffeisen si Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.
In privinta Erste Bank, despre care agentia spaniola de stiri EFE pretindea saptamana trecuta ca ar fi picat testele de stres, aceasta a obtinut rezultate destul de bune, mai solide decat ale Raiffeisen si UniCredit.
Cea mai bine capitalizata banca ramane OTP Bank, cu o CET 1 ratio de aproape 12% in conditii economice adverse, aceasta plecand, de altfel, de la cea mai buna rata de capitalizare la finalul lui 2013, de aproape 16%.
5 banci au picat testul de stres la conditii normale si 4 nu au trecut de evaluarea BCE
In cazul testelor de stres cu scenariul de baza privind evolutia economica, pentru care se cere o rata de capitalizare de minim 8%, acestea au fost picate de doar 5 banci prezente in Romania, testul fiind trecut de Piraeus Bank si Millennium.
Iar in cazul testului AQR al BCE, care impune tot un CET 1 ratio de 8%, acesta a fost picat de numai patru banci: Piraeus, Millennium si Volksbank reusind sa-l treaca.
Testele de stres au fost realizate pentru ca BCE, care preia supravegherea directa a bancilor de luna viitoare, sa afle cat de rezistenta este o banca, daca dispune de suficient capital pentru a rezista in cazul unor socuri severe, precum scaderea PIB-ului cu pana la 7% in 2016 si cresterea somajului cu 2,9%, acesta fiind scenariul advers al ratei de capital CET 1 ratio.
In scenariul de baza, CET 1 ratio masoara rata de capitalizare a bancilor in urmatorii 3 ani in conditiile de evolutie normala a economiei, conform prognozelor Comisiei Europene.
CET 1 ratio ajustata dupa AQR reprezinta rata de capitalizare a bancilor dupa ce BCE le-a controlat activele si a dispus ajustarile de risc necesare, in urma exerticiului de evaluare a activelor – AQR.
Bancile care au picat testele de stres vor avea la dispozitie 6 luni pentru a completa capitalul necesar in urma aplicarii AQR si a scenariului de baza al testului de stres si 9 luni pentru completarea capitalului lipsa in urma aplicarii scenariului advers al testului de stres.
Vezi aici prezentarea pe intelesul tuturor a testelor de stres, iar aici cum se citesc si cum se inteleg rezultatele testelor.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii