ECONOMIE | Stiri economice

Prețurile industriale la intern, în scădere anuală cu 8%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-03-06 06:10

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a fost marginal mai mic în ianuarie 2024 față de decembrie 2023 (-0,09%), potrivit datelor comunicate de INS.

Totodată, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice până la -5,95%, în condițiile în care indicele pentru piața internă a scăzut cu -0,30% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o creștere de 0,46%. 

De reținut, IPPI intern a coborât mai adânc în domeniul negativ, la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni (-8,01%), în timp ce IPPI la livrările externe s-a apropiat de zero față de aceeași lună a anului trecut, după ce avusese o valoare minimă în iulie 2023 (-2,16%). Efectul de bază și stabilitatea cursului de schimb au adus influențele determinante.

Una peste alta, s-a menținut per total tendința de scădere față de nivelul din urmă cu 12 luni și perspectiva de a păstra la începutul anului curent această evoluție a prețurilor de profil.

Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă a fost, pentru a șasea lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până la mijlocul anului trecut.

În structură, s-a consemnat creșteri față de luna precedentă la aproape toate grupele industriale, mai pronunțată la bunuri de capital (+1,02%) și mai redusă la bunuri de uz curent (+0,49%). La bunuri de folosință îndelungată, avansul a fost marginal (+0,22%) iar la bunuri intermediare neglijabil (+0,04%), influența determinantă pentru scădere de ansamblu fiind dată de scăderea din industria energetică (-1,13%). 

Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de capital (+6,48%), bunuri de uz curent (+4,43%) și bunuri de folosință îndelungată (+1,36%). Totodată, cu scăderi destul de consistente în industria energetică (-15,85%) și la bunuri intermediare (-6,30%).

De reținut, productivitatea muncii în industrie a rămas cantonată în domeniul negativ (-5,3% media lunară pe date provizorii în anul 2023 și -6,4% în decembrie) după o tentativă ratată de revenire în octombrie (-1,8%). Per total, rezultatele din industrie pe luna decembrie 2023 s-au situat, în termeni comparabili, sub nivelul din urmă cu nouă ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice și la repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (ambele cu +24,5%), fabricarea produselor din tutun (+13%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc., activități de servicii anexe extracției (amândouă cu +12%).

Urmează producerea băuturilor (+8%), fabricarea autovehiculelor, cea a articolelor de îmbrăcăminte și marochinăria (cu câte +7%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producția altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea calculatoarelor (toate cu circa +4%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la fabricarea produselor chimice (-27%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze etc. (-19%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-17%), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-14%), industria metalurgică (-13%) și extracția cărbunelui (-9%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

 



 

Ultimele Comentarii