www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancpost si Raiffeisen trebuie sa aplice la creditele in CHF un curs de schimb valutar mediu, au decis judecatorii

Autor: Bancherul.ro
2017-02-24 08:45

Au inceput sa apara primele decizii ale instantelor de judecata in procesele dintre banci si clientii cu credite in franci elvetieni (CHF), dupa clarificarile facute de Curtea Constitutionala in cazul Legii privind darea in plata, care a impus aplicarea teoriei impreviziunii si impartirea poverii crizei si a cursului intre banci si clienti.


Astfel, o instanta de la Judecatoria Sectorului 2 a obligat Bancpost sa aplice la un credit in franci elvetieni (CHF) un curs mediu dintre cel din data acordarii creditului si cel din prezent, actiunea fiind bazata pe legea clauzelor abuzive, nu pe cea privind darea in plata.


Astfel, daca in momentul acordarii creditului, in 2007, cursul CHF era in jur de 2,2 lei, iar in prezent este de 4,2 lei, clientul va plati de acum inainte ratele la un curs de 3,2 lei.


Decizia nu se aplica si retroactiv, adica banca nu este obligata sa ramburseze clientilor sumele platite in plus pana acum, dupa cum a precizat si Curtea Constitutionala in cazul legii privind darea in plata: "adaptarea contractului la noile conditii produce efecte juridice pentru viitor, prestaţiile deja executate rămânând câştigate contractului". (vezi aici detalii)


“Toate sumele datorate de reclamant in temeiul convenţiei de credit se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferenţa dintre cursul CHF de la momentul plăţii şi valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării. Dispune restituirea de catre parată a sumelor excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus menţionată, incepand cu data introducerii acţiunii”, a dispus instanta.


Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare in judecată. Dispune adaptarea pentru viitor a clauzei stipulate în convenţia de credit nr. 231CSF2072010001/20.07.2007, la art. 5.1 („La incetarea acestei perioade, imprumutatul va plăti băncii creditul primit impreună cu dobanda şi comisioanele aferente la termenele şi in sumele convenite, in conformitate cu graficul de rambursare. Împrumutatul şi codebitorul său se obligă să restituie băncii, prin depunere de numerar la casieria băncii sau prin virament in contul de la pct. 2.1 creditul primit impreună cu dobanda şi comisioanele aferente in conformitate cu graficul de rambursare.”), in sensul că toate sumele datorate de reclamant in temeiul convenţiei de credit, se vor calcula la o valoare CHF egală cu jumătate din diferenţa dintre cursul CHF de la momentul plăţii şi valoarea CHF de la momentul contractării, la care se va adăuga valoarea CHF de la momentul contractării. Dispune restituirea de catre parată a sumelor excedentar incasate, in raport de formula de calcul mai sus menţionată, incepand cu data introducerii acţiunii. Constată caracterul abuziv şi, in consecinţă, nulitatea absolută a clauzei stipulate în convenţia de credit nr. 231CSF2072010001/20.07.2007 la art. 4.1 teza a II-a, sub aspectul perceperii comisionului de administrare şi de acordare credit („Clientul se obligă să plătească următoarele comisioane : comision de acordare credit de 2,5% din valoarea creditului şi comision de administrare lunară a creditului de 0.3% aplicat la valoarea soldului creditului”.) Respinge cererea în rest, ca neîntemeiată. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de apel, în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 21.02.2017. (vezi aici decizia)


Un client Raiffeisen a obtinut o solutie identica inca din iunie 2016


Decizia Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti este identica ca cea pronuntata de Judecatoria Ramnicu Valcea inca din 9 iunie 2016, la scurt timp dupa adoptarea Legii privind darea in plata, actiunea fiind intiata, de asemenea, in baza legii privind clauzele abuzive:


"Adaptează contractul de credit faţă de realităţile actuale în sensul că obligă pârâta să perceapă ratele lunare ale creditului, începând cu data de 26.11.2015, calculate în funcţie de cursul monedei creditului (CHF) de la data acordării creditului (27.03.2007) la care să se adauge jumătatea diferenţei dintre valoarea monedei creditului (CHF) faţă de moneda naţională din ziua plăţii fiecărei rate şi valoarea monedei creditului din data de 26.06.2007."


Solutia pe scurt: Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta Băgăluţ Maria în contradictoriu cu pârâta Raiffeisen Bank SA. Adaptează contractul de credit faţă de realităţile actuale în sensul că obligă pârâta să perceapă ratele lunare ale creditului, începând cu data de 26.11.2015, calculate în funcţie de cursul monedei creditului (CHF) de la data acordării creditului (27.03.2007) la care să se adauge jumătatea diferenţei dintre valoarea monedei creditului (CHF) faţă de moneda naţională din ziua plăţii fiecărei rate şi valoarea monedei creditului din data de 26.06.2007; Obligă pârâta să restituie reclamantei suma de bani reprezentând diferenţa dintre ratele lunare încasate efectiv începând cu data de 26.11.2015 şi calculate în funcţie de valoarea CHF din ziua plăţii şi valoarea ratelor lunare calculate conform dispoziţiei de adaptare a contractului. Respinge, în rest, cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se depune la Judecătoria Rm. Vâlcea; Pronunţată în şedinţă publică, azi, 9.06.2016. (vezi aici decizia)