www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Romaneasca are lichiditati pentru a rambursa jumatate dintre depozitele clientilor, in valoare de 4 miliarde lei, in cazul izbucnirii unei crize a bancilor grecesti

Autor: Bancherul.ro
2015-06-24 00:36

In situatia in care ar izbucni o criza a bancilor grecesti iar romanii s-ar panica si ar incepe sa-si retraga depozitele in valoare de 4 miliarde de lei pe care le au la Banca Romaneaca, subsidiara locala a National Bank of Greece (NBG), banca dispune de lichiditati constand in titluri de stat, numerar sau conturi la BNR sub forma de rezerve minime obligatorii pentru a rambursa rapid jumatate din toate economiile clientilor si sa continue sa functioneze fara a intra in faliment.


Asta rezulta din datele publicate de banca in raportul anual si in cel privind riscurile, informatii publice pe care toate bancile trebuie sa le publice, tocmai pentru a alunga temerile publicului si clientilor. O banca netransparenta, care nu-si publica aceste date, inseamna ca are ceva de ascuns, ceea ce este grav. Nu este cazul Bancii Romanesti, si nici a Alpha Bank, dupa cum am vazut ieri.


Concret, pe termen scurt, de pana la o luna, Banca Romaneasca dispune de numerar in valoare de 146 milioane lei si de rezerve minime obligatorii la BNR de 726 milioane lei, la care se adauga rambursarile de credite acordate clientilor, de 143 milioane lei, plus alte lichidiati, totalul ridicandu-se la 1 miliard de lei.


Suplimentar, banca detine titluri de stat in valoare de 1,195 miliarde lei, majoritatea la termene intre 1 si 5 ani, dar care pot fi vandute sau aduse ca garantie pentru obtinerea de imprumuturi de urgenta de la BNR.


In total, asadar, lichiditatile Bancii Romanesti disponibile pe termen de pana la o luna sunt de 1 milard de lei, iar daca adaugam si totalul titlurilor de stat, se ridica la aproximativ 2,2 miliarde lei.


Jumatate dintre depozite sunt la termen de 1 luna


De cealalta parte, Banca Romaneasca are depozite atrase de la clienti in valoare totala de aproape 4 miliarde de lei, dintre care jumatate, adica aproape 2 miliarde lei, sunt la termen de pana la o luna.


La acestea se adauga depozitele bancii-mama din Grecia (National Bank of Greece – NBG), in valoare de 1,8 miliarde lei, cele mai multe, respectiv peste o jumatate de miliard pe termen scurt, de pana la o luna.


Banca are asadar datorii totale de 2,5 miliarde lei cu scandenta de pana la o luna, fata de lichiditatile de doar 1 miliard de lei disponibile la acelasi termen, ceea ce inseamna un deficit de lichiditate pe termen scurt, de pana la o luna, de aproape 1,5 miliarde lei.


Daca punem insa la socoteala toate titlurile de stat, de aproape 2 miliarde de lei, care se pot valorifica rapid sau se pot aduce drept garantii pentru obtinerea de lichiditati de urgenta de la BNR, atunci banca iese cu un excedent de o jumatate de miliard de lei.


Sa nu uitam insa ca la datorii am pus la socoteala numai jumatate din depozitele totale ale clientilor Bancii Romanesti, de 4 miliarde de lei. Ceea ce inseamna ca in cazul teoretic in care ar fi retrase toate depozitele, banca ar fi nevoita sa apeleze la resurse externe, precum lichiditati de urgenta de la banca centrala, pentru a putea face fata platilor pentru deponenti.


BNR ar putea sa imprumute Banca Romaneasca fara prea mari riscuri, intrucat solvabilitatea bancii este ridicata: rata fondurilor proprii totale era de 19,97% la finalul lui 2014, peste media sistemului bancar.