BANCI | Profil

Au bancile grecesti suficienti bani pentru a le rambursa romanilor depozitele in cazul izbucnirii crizei? Cazul Alpha Bank: chiar daca clientii si-ar retrage toate depozitele, de 1,7 miliarde euro, banca le-ar putea plati intr-o singura luna, fara ajutorul BNR

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-23 01:49

Bancile din Grecia sunt tinute cu perfuzii de la Banca Centrala Europeana (BCE), pana cand guvernul grec si troika vor ajunge la o noua intelegere privind planul de rambursare a datoriilor. Bancile grecesti au mai primit ieri 4 miliarde de euro prin facilitatea de lichiditate de urgenta (ELA), dupa ce saptamana trecuta au fost injectate cu 86 de miliarde de euro pentru a compensa retragerile populatiei de la ghisee si ATM-uri.

In aceste conditii, se pune intrebarea daca subsidiarele bancilor grecesti din Romania sunt suficient de lichide pentru a putea face fata unui potential atac al deponentilor in cazul in care ar izbucni o criza in Grecia, daca nu se ajunge la o intelegere pentru prelungirea acordului de finantare.

Am luat cazul Alpha Bank, cea mai mare banca greceasca din Romania, care avea la finalul lui 2014 active de 16,96 miliarde lei, reprezentand 4,65% din totalul sistemului bancar romanesc, banca fiind pe locul 10 in topul bancilor dupa active.

Conform raportului privind riscurile publicat de Alpha Bank, aceasta poate face fata fara probleme unui atac al deponentilor, dispunand de suficiente lichiditati chiar si in situatia in care clientii bancii si-ar retrage toate depozitele, care se ridica la 1,7 miliarde lei.

Dupa cum se stie, o banca foloseste depozitele clientilor pentru a acorda credite, ceea ce inseamna ca in cazul unei crize, cand acestia si-ar retrage toti banii depusi in conturi, nicio banca nu ar avea de unde sa-i ramburseze, intrucat respectivele sume se afla la alti romani, care au luat credite.

Cu toate acestea, bancile sunt obligate de reglementatori sa mentina suficiente active lichide sub forma de titluri de stat, depozite la alte banci sau conturi la banca centrala, pentru a face fata unor retrageri masive de depozite, pe termen scurt. Conform normelor BNR, bancile trebuie sa mentina o pozitie de lichiditate pozitiva (diferenta dintre active si datorii) pe mai multe bande de scadenta (1 luna, 3 luni, 6 luni, 1 an si peste un an).

De ce lichiditati dispune Alpha Bank

Sa vedem acum care este echilibrul de lichiditate al Alpha Bank pe termen scurt, de pana la o luna, intr-un scenariu al atacului deponentilor, in cazul producerii crizei din Grecia.

Alpha Bank detine titluri de stat in valoare de 794 milioane euro, pe care le poate vinde oricand, la care se adauga rezervele minime obligatorii de la BNR in valoare de 487 milioane euro, pe care BNR i le poate pune la dispozitie, de asemenea, in orice moment, plus 118 milioane euro detinute sub forma de depozite la alte banci, la care poate face de asemenea apel oricand.

La aceste active lichide se mai adauga si rambursarile din creditele acordate clientilor, de 75 milioane euro, plus o linie de finantare de la banca-mama din Grecia, de 160 milioane euro, ce poate fi utilizata in caz de nevoie.

In total, lichiditatile de care Alpha Bank poate dispune rapid, la termen de sub o luna, se ridica in total la peste 1,6 miliarde euro, o suma care acopera aproape integral cele 1,7 miliarde de lei pe care romanii le detin la Alpha Bank sub forma de depozite.

Oricum, chiar daca o banca, in cazul in care se confrunta cu o criza de lichiditati, nu detine suficiente resurse lichide pentru a-si plati imediat solicitarile de retragere ale clientilor, BNR poate sa-i acorde lichiditati de urgenta, cum face BCE cu bancile-mama, dar numai in cazul in care bancile sunt solvabile.

Alpha Bank avea o rata de solvabilitate de 16,24% la finalul lui 2014, cu mult peste limita prudentiala impusa de BNR, de 10%, fata de cea legala de 8%. In 2013, rata de adecvare a capitalului era 16,45%.

In plus, banca are si o rata a creditelor neperformante redusa, de 11,7%, sub media sistemului bancar, de peste 13%.

Totusi, in 2014 Alpha Bank a inregistrat o pierdere de 31,1 milioane euro, ca efect al procesului de curatare a bilantului impus de BNR tuturor bancilor, fata de pierderi de 7,4 milioane euro in 2013.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

Un cont bancar poate fi folosit in comun de 4 persoane

ING Bank anunta ca titularii de conturi pot sa permita altor trei persoane sa gestioneaze in comun banii, din aplicatia Home Bank. Persoanele imputernicite pot sa-si comande carduri fizice sau virtuale, sa faca plati sau detalii

 



 

Ultimele Comentarii