ECONOMIE | Stiri economice

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-10-07 05:37

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS.

Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a păstrat trendul general de revenire, după ce la finele primului trimestru al anului curent se situa la cota -8%. Explicația o constituie efectul de bază defavorabil, deoarece prețurile industriale s-au diminuat puțin mai mult în urmă cu 12 luni.

Indicatorul anual de profil a fost mai mare pe piața internă, deși prețurile au scăzut în august cu -1,62% față de luna precedentă (+2,82% pe ultimele 12 luni, față de +2,67% în iulie). Prin contrast, la extern s-a înregistrat o creștere lunară de 0,10% dar nivelul anual s-a diminuat la +2,30%.

Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă a crescut, după ce atinsese un minim în luna iulie a anului curent. De remarcat faptul că valoarea pozitivă la extern, reapărută de-abia în februarie 2024 (după un marginal +0,28% în septembrie 2023) are o tendință de stabilizare sub pragul de 2,5%.

În structură, s-au consemnat creșteri față de luna precedentă în industria bunurilor de capital (+0,66%) și cea a bunurilor de uz curent (+0,44%), reduceri marginale la bunuri intermediare (-0,06%) și bunuri de folosință îndelungată (-0,10%), influența decisivă venind de la diminuarea cu -3,84% a prețurilor din industria energetică.

Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația s-au consemnat creșteri la aproape toate grupele de produse, cu un avans mai important la bunuri de capital (+6,58%), urmate de bunuri de uz curent (+3,51%), industria energetică (+2,43%) și bunuri de folosință îndelungată (+1,56%). Totodată, s-a consemnat o scădere la bunuri intermediare (-0,39%).

De reținut, după ce productivitatea muncii în industrie a coborât anul trecut în domeniul negativ (-3,3%), s-a situat la -1,9% ca medie lunară în primele șapte luni ale anului curent, cu o revenire palidă la +0,4% în iulie. Per total, rezultatele din industrie la începutul anului 2024 au fost, în termeni comparabili, cele mai slabe din ultimii șapte ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (circa +24%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc. (+13%), fabricarea produselor farmaceutice (+9%) și producția de băuturi (+8%).

Urmează fabricarea calculatoarelor și produselor electronice și optice (+7%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze etc., fabricarea autovehiculelor de transport rutier, fabricarea de alte de mașini și utilaje, serviciile anexe extracției, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (cu câte +6%) și producția de mobilă (+5%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la extracția cărbunelui (-19%), fabricarea produselor de cocserie și din extracția țițeiului (-17%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-9%), industria metalurgică (-6%), fabricarea produselor și substanțelor chimice (-2%), prelucrarea lemnului și fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (-1%). 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Datoria publică, 52,7% din PIB la finele lunii august 2024

Datoria publică a României a crescut la 52,7% din PIB la finele lunii august 2024, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor și INS. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de aproape 887 miliarde lei, mai mare cu circa detalii

-5,44% din PIB, deficit bugetar înaintea ultimului trimestru din 2024

Deficitul bugetului general consolidat după primele nouă luni ale anului a fost de 96,2 miliarde de lei (-5,44% din PIB-ul estimat la 1.768,8 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Este un rezultat mult mai slab detalii

Prețurile industriale - scădere în august dar indicele anual a continuat să crească

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu 1,13% în august 2024 față de luna anterioară, potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, indicele anual a crescut marginal (de la 2,62% până la 2,67%), ceea ce a detalii

România, pe locul 4 în UE la scăderea prețurilor agricole

România s-a situat în T2 2024 pe locul patru între statele membre UE în ce privește scăderea prețurilor din agricultură, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o valoare de circa -9%, țara noastră apare imediat după podiumul detalii

 



 

Ultimele Comentarii