ECONOMIE | Analize economice

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-10 12:38

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, deficitul comercial a crescut la 2.174 milioane euro (+10% față de luna precedentă și +6% în raport cu aceeași lună a anului anterior).

După primele două luni ale anului curent, gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a crescut la 81,8%, peste valorile consemnate pe parcursul celor patru ani anteriori. De remarcat trecerea după 8 luni în domeniul pozitiv atât a evoluției exporturilor cât și a importurilor, cu un avantaj pentru acestea din urmă, de unde și revenirea peste cota de 2 miliarde euro deficit lunar.

Minusul acumulat pe segmentul de mărfuri în februarie 2024 a reprezentat 1,2% din rezultatul economic anual prognozat curent, în contextul în care nivelul prognozat oficial este de 9% din PIB. Astfel, deficitul comercial s-a plasat la început de an sub așteptările Comisiei Naționale de specialitate. Totuși, importurile au revenit peste pragul de 10 miliarde euro, sub care s-au aituat în cele două luni precedente.

Schimburile cu țările UE au fost de aproximativ 11 miliarde euro la export și 14 miliarde euro la import (73,4% din exporturi și 73,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de circa 4 miliarde euro și importuri de 5 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 3 miliarde euro cu statele UE şi de 1 miliard euro pe relaţiile extracomunitare, adică trei sferturi față de un sfert din total.

Fapt îmbucurător, sectorul de mașini și echipamente de transport a revenit pe plus după deficitul important consemnat anul trecut (+153 milioane euro față de – 3.221 milioane euro în 2023). Din păcate, la categoria altor mărfuri manufacturate, minusul din schimburile cu exteriorul s-a apropiat de un miliard de euro, aproape un sfert din soldul negativ consemnat per total.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net a reprezentat circa 17% din minusul consemnat per total. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a scăzut până la 61%, semnificativ sub nivelul de 70% consemnat pe ansamblul anului 2023 și foarte departe de rezultatul echilibrat înregistrat cu zece ani în urmă.

Revenirea consumului de carburanți a condus la un deficit sectorial de 741 milioane euro, adică trei sferturi din cel consemnat la produsele manufacturate și cu 5% peste minusul consemnat la produsele alimentare. Problema principală rămâne tot soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste un miliard de euro lunar). Per total, petrochimia a generat 70% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în martie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. În scădere cu 0,4 puncte față de luna precedentă, avansul prețurilor (6,7%) a revenit sub detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS. detalii

România, 78% din media UE la PIB/locuitor în 2023

România s-a situat anul trecut pe locul 21 din cele 27 de state membre UE în ceea ce privește PIB/locuitor, potrivit datelor semnal publicate de Eurostat. Cu 78% din media europeană consemnată pentru 2023, am depășit Ungaria și Croația detalii

România - prima în UE la inflație, prin efect de bază

România a rămas și în februarie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere față de luna precedentă, avansul prețurilor (7,1%) a rămas peste nivelul de detalii

 



 

Ultimele Comentarii