ECONOMIE | Stiri economice

Prețurile industriale la intern, în scădere anuală cu 8%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-03-06 06:10

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a fost marginal mai mic în ianuarie 2024 față de decembrie 2023 (-0,09%), potrivit datelor comunicate de INS.

Totodată, s-a consemnat o diminuare în termeni anuali a acestui indice până la -5,95%, în condițiile în care indicele pentru piața internă a scăzut cu -0,30% față de luna precedentă iar pe cea externă s-a înregistrat o creștere de 0,46%. 

De reținut, IPPI intern a coborât mai adânc în domeniul negativ, la cea mai mică valoare din ultimele 12 luni (-8,01%), în timp ce IPPI la livrările externe s-a apropiat de zero față de aceeași lună a anului trecut, după ce avusese o valoare minimă în iulie 2023 (-2,16%). Efectul de bază și stabilitatea cursului de schimb au adus influențele determinante.

Una peste alta, s-a menținut per total tendința de scădere față de nivelul din urmă cu 12 luni și perspectiva de a păstra la începutul anului curent această evoluție a prețurilor de profil.

Diferența între evoluția la intern și cea de pe piața externă a fost, pentru a șasea lună consecutiv, în favoarea prețurilor interne, adică invers decât se înregistrase până la mijlocul anului trecut.

În structură, s-a consemnat creșteri față de luna precedentă la aproape toate grupele industriale, mai pronunțată la bunuri de capital (+1,02%) și mai redusă la bunuri de uz curent (+0,49%). La bunuri de folosință îndelungată, avansul a fost marginal (+0,22%) iar la bunuri intermediare neglijabil (+0,04%), influența determinantă pentru scădere de ansamblu fiind dată de scăderea din industria energetică (-1,13%). 

Comparativ cu aceeași lună din anul anterior, situația este net diferită pe grupe de produse, cu creșteri la bunuri de capital (+6,48%), bunuri de uz curent (+4,43%) și bunuri de folosință îndelungată (+1,36%). Totodată, cu scăderi destul de consistente în industria energetică (-15,85%) și la bunuri intermediare (-6,30%).

De reținut, productivitatea muncii în industrie a rămas cantonată în domeniul negativ (-5,3% media lunară pe date provizorii în anul 2023 și -6,4% în decembrie) după o tentativă ratată de revenire în octombrie (-1,8%). Per total, rezultatele din industrie pe luna decembrie 2023 s-au situat, în termeni comparabili, sub nivelul din urmă cu nouă ani.

Pe ramuri de activitate, majorări mai mari de prețuri față de aceeași lună a anului trecut s-au consemnat la fabricarea produselor farmaceutice și la repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (ambele cu +24,5%), fabricarea produselor din tutun (+13%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor etc., activități de servicii anexe extracției (amândouă cu +12%).

Urmează producerea băuturilor (+8%), fabricarea autovehiculelor, cea a articolelor de îmbrăcăminte și marochinăria (cu câte +7%), tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, producția altor mijloace de transport, fabricarea echipamentelor electrice și fabricarea calculatoarelor (toate cu circa +4%).

Reduceri anuale importante de prețuri s-au înregistrat la fabricarea produselor chimice (-27%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze etc. (-19%), extracția petrolului brut și a gazelor naturale (-17%), fabricarea hârtiei și a produselor din hârtie (-14%), industria metalurgică (-13%) și extracția cărbunelui (-9%).

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România, total în afara țărilor similare cu deficitul de cont curent

România a continuat să se situeze în 2023 total în afara practicii din țările similare mai noi membre ale UE în ceea ce privește deficitul de cont curent, potrivit datelor publicate de Eurostat. Astfel, țara noastră a consemnat detalii

Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

 



 

Ultimele Comentarii