BANCI | Stirea Zilei

Creditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-11-28 20:17

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Concret, in perioada iulie-septembrie 2023, valoarea creditelor nete din portofoliile bancilor a avansat cu 2%, echivalentul a peste 13 miliarde de lei, pana la un total de 412 miliarde lei.

In paralel, depozitele din conturile bancare au crescut cu 2,2%, echivalentul a 13,2 miliarde lei, valoarea totala a acestora fiind de 600 miliarde lei.

Raportul credite/depozite s-a mentinut stabil in trimestrul trei al anului la 68%, fiind in scadere fata de anul precedent, de la 73%, ceea ce inseamna ca depozitele s-au inmultit mai mult decat creditele. Ceea ce inseamna ca, in medie, sistemul bancar se finanteaza din banii clientilor pentru a acorda altora credite.

Si indicatorii de profitabilitate ai bancilor sunt in crestere trimestriala: ROE de la 1,88% la 1,91%, iar ROA de la 21,11% la 21,25%, ceea ce le-a adus bancilor un nou profit record net de 10,4 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2023.

Criza nu se vede in cifrele sistemului bancar: provizioanele pentru riscul de credit sunt in crestere moderata, la 8,1 miliarde lei, de la 7,9 miliarde lei in trimestrul anterior, in timp ce rata creditelor neperformante a scazut la 2,61% in septembrie, de la 2,65% in iunie.

Vezi aici alti indicatori ai sistemului bancar

Taguri: Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  Clubul Bancherilor  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

CEC Bank, ING Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania si Garanti BBVA sunt, in ordine, bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare. In cazul dobanzilor variabile pe toata perioada de creditare, topul este urmatorul: CEC Bank, Intesa, detalii

Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania

Am vazut doua articole tip reclama mascata in doua reviste celebre: Readers Digest din Statele Unite (a fost odata cea mai citita din lume, prezenta si la noi in a doua parte a anilor 2000) si Ziarul Financiar. Articolul din editia americana a Readers Digest se detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 10%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 10%, echivalentul a 343 milioane lei, la 3,7 miliarde lei, in primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Impozitul pe profit platit statului de detalii

Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii

  • plangere

    de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

  • Revolut

    Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

  • Am fost păcălit

    Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

  • frauda prin GapInvest

    Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

  • frauda GapInvestCapital

    Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii