Vom putea scoate bani de pe card si de la POS-urile magazinelor, nu doar de la ATM-uri si ghiseele bancilor

Autor:

Bancherul.ro
2016-04-16 09:42

Din 20 mai 2016 urmeaza sa intre in vigoare o lege care obliga bancile si magazinele dotate cu POS-uri pentru carduri sa permita utilizatorilor de carduri sa retraga numerar si de la POS-uri, nu doar de la ATM-uri sau de la ghiseele bancilor, cum se intampla in prezent.

Printre cei care au promovat aceasta lege a fost seful MasterCard, Cosmin Vladimirescu, care spune ca in acest fel ar putea creste gradul de utilizare a cardurilor, mai ales in mediul rural, unde exista putine banci si ATM-uri.

El subliniaza ca utilizarea cardurilor are o contributie importanta la fiscalizarea economiei.

“Sansele de crestere a bancarizarii zonei rurale ar putea spori daca va fi implementat un alt proiect, si anume eliberarea de numerar la POS-urile comerciantilor, existand si o lege in acest sens in dezbaterea Parlamentului. In acest fel, bancile vor fi scutite sa investeasca masiv in ATM-uri instalate in zone cu populatie redusa”, a spus Vladimirescu, intr-un interviu acordat Bancherul.ro. (vezi aici detalii)

Lege pentru completarea art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, cunoscuta ca legea “cash back”, are ca obiect de reglementare crearea cadrului juridic pentru acordarea de către comercianţi, la cererea clientului, de avansuri în numerar care nu pot depăşi suma de 200 lei, la terminalele de plată în combinaţie cu plata aferentă bunurilor şi/sau serviciilor achiziţionate.

Legea a fost dezbatuta in comisia de buget a Camerei Deputatilor, unde au participat, în calitate de invitaţi, reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, ai Băncii Naţionale a României, ai Asociaţiei de Leasing Bancar, ai VISA şi ai MasterCard.

În urma reexaminării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate, deputaţii prezenţi la lucrări au hotărât, cu majoritate de voturi, să menţină raportul iniţial prin care au propus Plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de Lege, cu amendamente.

In raportul adoptat de Camera Deputatilor au fost adoptate urmatoarele amendamente:

– Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile publice, inclusiv cele care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi şi alte obligaţii de plată sunt obligaţi sa accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit şi al cardurilor de credit.

– Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi realizează anual o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 10.000 euro vor accepta ca mijloc de plată şi cardurile de debit, şi cardurile de credit.

– Instituţiile emitente și acceptante vor întreprinde toate măsurile necesare de implementare a sistemului de acordare pentru utilizatorii de carduri, de avansuri in numerar la terminalele de plată, odată cu achiziţia de bunuri şi/sau servicii.

– Persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul si care au încheiat cu emitenţii cardurilor un contract cu clauza privind acceptarea serviciului de acordare de avansuri de numerar, sunt obligate sa acorde avansuri potrivit legii, pe toata perioada de valabilitate a contractului. Acestea vor afișa la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum si informaţii privind costurile serviciului.

– Avansul prevăzut la alin. (5) va fi evidenţiat distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 200 de lei. Tranzacţiile privind avansul în numerar se asimilează retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzacţiilor se vor stabili conform contractelor în vigoare între părţi. Comercianţii pot percepe de la titularul cardului, o suma care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.

– În cazul în care numerarul aflat la dispoziţia comercianţilor acceptanţi prevăzuţi la alin. (4) nu acoperă suma solicitată de utilizatorul de card, clientului i se va oferi suma disponibilă pentru astfel de operaţiuni.

– Băncile acceptante de carduri sunt obligate, la solicitarea operatorilor economici, instituțiilor publice, persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin. (1), precum si a comercianților prevăzuți la art.1 alin. (3), in baza contractelor încheiate in acest scop, sa instaleze terminale de plata la toate locurile de vânzare ale acestora, în termen de maximum 30 de zile de la formularea solicitării.

– Băncile acceptante de carduri, prevăzute la alin. (1), sunt obligate sa asigure infrastructura şi dotările proprii necesare, în vederea ordonării plăţilor prin intermediul mijloacelor moderne de plată şi a realizării transferului între contul de card şi contul beneficiarilor sumelor plătite, precum si pentru acordarea de avansuri de numerar la terminalele de plată, în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

– Constituie contravenţie şi se sancţionează următoarele fapte: a) utilizarea de către unităţile prevăzute la art. 1 a unor terminale de plată care nu sunt instalate potrivit prevederilor art. 2 alin. (1); b) nerespectarea prevederilor art. 2 alin. (2 1 ); c) distrugerea, deteriorarea sau modificarea tehnică a terminalelor de plată, care pot provoca înregistrări eronate sau pot genera fraude; d) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(1) de a accepta încasări prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit; e) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(3) de a accepta ca mijloc de plata cardurile de debit si cardurile de credit; f) refuzul instituţiilor prevăzute la art.1 alin.(4) de a implementa sistemul de acordare de avansuri in numerar, pentru utilizatorii cardurilor de debit si al cardurilor de credit; g) refuzul persoanelor juridice prevăzute la art.1 alin.(5) de a acorda avansuri in numerar, din soldul existent in casa si din încasările zilei; h) lipsa afișării semnului prevăzut la art. 1 alin. (5) si a informaţiilor privind acordarea de avansuri in numerar si a costului acestora; i) refuzul băncilor acceptante de carduri, de a instala in termenul prevăzut la art.2 alin.(1), terminale de plata; j) lipsa asigurării de către băncile acceptante de carduri, a infrastructurii şi a dotărilor necesare pentru acordarea de avansuri in numerar la terminalele de plata.

– Contravenţiile prevăzute la alin.(2) lit. a), b), h) se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 15.000 lei iar contravenţiile prevăzute la lit. c), d), e), f), g), i), j), se sancţionează cu amenda de la 20.000 lei la 50.000 lei.

– Contravenţiilor prevăzute la alin. (2), le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.
– Prezenta lege intră în vigoare la 20 mai 2016.

Comentarii

cosming

mda

titlul ar trebui să fie: Cum s-au explicat celor trei... în fine nu e prima dată când li se explică la viceguvernator cum e cu DIP... păcat că is niste elevi grei de cap...

Cornel

Impartirea poverii nu a riscurilor

Dialog al surzilor. Juristii ar trebui sa se concentreze pe ceea ce pricep - pe aspecte juridice. Totusi, e usor sa pricepi ca banca trebuie sa usureze povara ratelor nu sa preia alte riscuri. Riscul crizei, de exemplu, a produs pagube ambelor parti. Fiecare cu riscurile sale. Riscul de nerambursare al bancii isi are corespondent in riscul scaderii raportului venituri cheltuieli al clientului. Dar banca nu trebuie sa preia riscul unor investitii ratate al consumatorilor Speculatori/samsari imobiliari. Oamenii cu dificultati financiare obiective, care trebuie sa isi pastreze casa, trebuie sa fie sprijiniti de banca. Si cea mai mare parte beneficiaza deja...dar mai sunt cateva zeci de mii care pot sa arate ca sunt in reala dificultate si trebuie tratati cu atentie si respect. Aspectele juridice trebuie insa, asa cum arata cererea Presedintelui, cu maxima responsabilitate de catre deputatii juristi. E total incorect dpdv juridic sa spui "putem respinge integral cererea de reexaminare", ar insemna sa ii lasi de izbeliste tocmai pe cei care au nevoie de o lege buna, aplicabila, fara prevederi interpretabile care sa blocheze practic dreptatea!

alex

legi si reglemtari de rahat

Legi si reglemtarii de rahat asta e cauza problemei - parlamentarii care se vaita acum au dat numa legi de rahat iar BNR a reglementat si controlat bancile de s-o rupt - cum se poate sa aprobi tu BNR norme de creditare persoane fizice cu grad de indatorare maxim 70% si sa vii lup moralist sa dai lectii acum. Adevarata manie a oamenilor ar trebui sa se indrepte intai spre parlamentari pentru legile votate in somn, apoi spre BNR care a stat cu tava in mana sa nu zic cu altceva si abia la urma catre banci care au profitat de situatie.

Cornel

Grad de indatorare

Grad de indatorare de 70% a fost cerut de cei cu venituri mari, de peste 5-6 k euro, care au reclamat faptul ca pot ave a un nivel de trai acceptable cu peste 1500 de euro lunar... Cauzele dificultatilor sunt scaderea brutala a veniturilor in 2010 insotita de cresterea abrupta a cursului de schimb, ambele nefiind previzibile in 2007-2008, in special taierea salariilor...

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii